Jokeylerin derbi günü... Işın Karaca da yarışta

Gazi Koşusu'nun 96.’sı bugün saat 17.15’te Veliefendi Hipodromu’nda koşulacak. 22 safkan atın çıkacağı koşuda, yarış atları yetiştiriciliği yapan şarkıcı Işın Karaca’nın Mucize Kız isimli atı da yarışacak.

Jokeylerin derbi günü... Işın Karaca da yarışta

Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün onuruna 96 yıldır aralıksız olarak gerçekleştirilen Gazi Koşusu, bugün Veliefendi Hipodromu’nda saat 17.15’te yapılacak. Atçılığımızın derbisi niteliğindeki bu önemli koşuda 19’u erkek, 3’ü dişi olmak üzere toplam 22 safkan zafer için piste çıkacak.

Hürriyet'ten Süleyman Arat bugünkü köşesinde koşuya dair bir yazı kaleme aldı.
İşte o yazıdan satırbaşları:

BİRİNCİLİK İKRAMİYESİ 3.8 MİLYON TL

Yarışı kazanan at, sahibine tarihi bir gururun yanı sıra birincilik ikramiyesi ve kaydiye ücretliyle birlikte 3 milyon 859 bin 700 lira kazandıracak. Kazanan atın sahibi aynı zamanda yetiştiricisi ise yetiştiricilik primiyle birlikte para ödülü 4 milyon 578 bin 450 liraya ulaşacak. İngiliz safkanlarının yarış hayatlarında sadece 3 yaşına geldiklerinde bir kez katılabildiği Gazi Koşusu, 2 bin 400 metre mesafede ve çim pistte yapılıyor.

ZALA BEY’İN SAHİBİ SERDAL ADALI’NIN OĞLU

Bu yılki yarışın en büyük favorileri Nimet Arif Kurtel’in sahibi olduğu ve ‘Sihirbaz’ lakaplı jokey Halis Karataş’ın bineceği Final Dance ve Türkiye Jokey Kulübü Başkanı Serdal Adalı’nın oğlu Celal Alaz Adalı adına koşacak olan ve son 7 Gazi Koşusu galibi ‘Matador’ lakaplı Ahmet Çelik’in bineceği Zala Bey adlı at olarak gösteriliyor.

EFSANE DETTORİ VE PESLİER DE YARIŞACAK

Gökhan Kocakaya’nın bineceği Sigoş üçüncü, Özcan Yıldırım’ın jokeyliğini yapacağı Secret Power ise dördüncü sıradan şanslı gösterilen atlar. Konuk olarak gelen yabancı jokeylerden efsane İtalyan Frankie Dettori’nin bineceği Hardmet ve Fransız Oliver Peslier’in bineceği Anadolu Gururu ise daha sonra şans verilen isimler.

BUNLARI OKUMADAN GAZİ KOŞUSU’NU İZLEMEYİN

· Yarışın start çanını, Gazi Koşusu’nu iki kez kazanan 80 yaşındaki eski jokey Yaşar Atçı çalacak.

· 15 televizyon kanalı Gazi Koşusu’nu canlı olarak yayınlayacak.

· Bugün yarışacak 22 jokeyden 4’ü (Ahmet Çelik, Halis Karataş, Gökhan Kocakaya, Sadettin Boyraz) Gazi Koşusu’nda birincilik yaşadı.

AHMET ÇELİK 8’DE 8 PEŞİNDE

-Gazi Koşusu’nu üst üste en fazla kazanan jokey, son 7 yıldır zirveyi kimseye bırakmayan Ahmet Çelik. En çok kazanan ise 9 kezle Mümin Çılgın.

- Yarış tarihinin en başarılı ekürisi, Sadık Eliyeşil tarafından kurulan ve 13 birincilik elde eden Eliyeşil ekürisi.

- İlk kez Gazi Koşusu’nda yarışacak jokeyler: Vedat Abiş, Görkem Özçelik, Mehmet Salih Çelik, Mahmut Turan, Ferit Yardımcı.

18 NUMARALARIN ŞANSSIZLIĞI

· 22 at içinde Secret Power, Karakraliçe ve Mucize Kız adlı 3 dişi at, 19 erkek rakibine karşı yarışacak.

· Koşacak 22 atın 5’inin sahipleri kadın; Deniz Kurtel, Melis Kurtel, Ece Karamazı Turan, Sema Ulaş, Semra Aksu.

· Yarışın favorisi Final Dance’in çektiği start numarasından (18) bugüne kadar bir Gazi galibi çıkmadı.

GAZİ’DE EN ŞANSLI KULVAR 6 NUMARA

1987 yılından bugüne tutulan istatistiklere göre Gazi Koşusu’nu, 5 kez 6 numaralı kulvardan start alan atlar kazandı. Bu yıl 6 numaralı kulvardan Vedat Abiş’in bindiği Rage Of The Wind yarışacak.

KARACA’NIN MUCİZE KIZ’I GAZİ’DE KOŞACAK

Yarış atları yetiştiriciliği yapan şarkıcı Işın Karaca’nın Mucize Kız isimli atı da bugün 96. Gazi Koşusu’nda yarışacak. Çok sayıda atı bulunan Karaca, “Mucize Kız’ın yarışını izleyecek misiniz?” sorusuna, “Sanmıyorum çünkü çok heyecanlanıyorum ve sesim kısılıyor. Daha önceki izlemediğim yarışlarda atlarım kazandı ama izlediklerimde kazanmadı. O yüzden sessizce sonucu bekleyeceğim” dedi.

İKİ ATIN TRİPLE CROWN ŞANSI BULUNUYOR

96. Gazi Koşusu’nda iki atın ‘Triple Crown (Üçlü Taç)’ şansı bulunuyor. Ülkemizde Gazi Koşusu, Erkek veya Dişi Tay Deneme ve Ankara Koşusu’nu aynı at kazanırsa Triple Crown yapmış oluyor. Bu yıl Erkek Tay Deneme Koşusu’nu kazanan Final Dance ve Dişi Tay Deneme Koşusu galibi Secret Power’dan biri Gazi Koşusu’nu kazanırsa, Ankara Koşusu’nda piste Triple Crown yapmak için çıkacak.

Odatv.com

at yarışı gazi koşusu Veliefendi Hipodromu 96. Gazi Koşusu