CHP Vizyon belgesini açıkladı

CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun "şampiyonlar ligi kadrosunu açıklayacağım" dediği Vizyon toplantısı sona erdi. Toplantıda, vizyon programının tanıtım videosu yayınlandı, Kılıçdaroğlu'nun yeni danışmanı Jeremy Rifkin çok konuşuldu.

Güncelleme 19:05

CHP'nin bugünkü programında Canan Kaftancıoğlu'nun İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu'nun elini sıkmadığı görüldü.

Canan Kaftancıoğlu ile ile Ekrem İmamoğlu arasındaki gerilimi Odatv gündeme getirmişti.

Güncelleme 18:10

Kılıçdaroğlu, kapanış konuşması için tekrar kürsüye geldi;

''BU ZORBA GİDECEK, HALKTAN ÇALINAN HALKA GERİ VERİLECEK.''

Kılıçdaroğlu şöyle konuştu: ''Özel ekonomi bölgeleri oluşturacağız, metropollere yığılan nüfus Anadolu'da istihdam bulacak. Eğitimde fırsat eşitliği ve yetenekli işgücü projeleri hayata geçirilecek. Enerji bağımsızlığı temiz enerji ve Akdeniz havzası ile karşılanacak.

21 yüzyılın en önemli yarış alanı çip üretimidir ve bunun nerede üretileceğine biz karar veririz.

Gıda krizi bizi bekliyor. Buna son verip egemenliğimizi kısıtlayan bu düzeni değiştireceğiz. Türkiye'yi tarım ve hayvancılıkta bölgenin en iyisi yapacağız. Süt ve et üreten kazanacak. Hiçbir çocuğumuz yatağa aç girmeyecek.

İlk etapta 3 buçuk milyon kişi, 5 yılda 13 milyon 500 bin kişi istihdam edilecek. Kişi başı milli gelir 20 bin dolar üzerine çıkarılacak.

Endüstriyel gelişimi yapacağız. Yapacak tek bir şey kaldı. Kazanacağız.

Gazi Mustafa Kemal 'Halkın sesi Hakkın sesidir.' der. biz bunun mücadelesini veriyoruz. Bu zorba gidecek, halktan çalınan halka geri verilecek. Türkiye dünyaya rakip olmaya geliyor.'' dedi.

Kılıçdaroğlu iktidar, iktidar sloganları arasında kürsüden indi.

Güncelleme 15.21

Faik Öztrak: "Merkez Bankası'nın başına, tüm dünyanın saygı duyduğu birini atayacağız. Merkez Bankası'nın araç bağımsızlığını kanunla güvence altına alacağız"

Güncelleme 15.19

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: "Temiz enerjiyle, temiz üretimle, temiz fonlarla tertemiz bir gelecek inşa edeceğiz"

CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 1

Güncelleme 15.17

CHP Sözcüsü Faik Öztrak: "Güçlü Türkiye, Güçlü Avrupa'dır. Avrupa Birliği üyelik müzakerelerini canlandıracağız. 23. yargı ve temel haklar faslının gereklerini hızla sağlayacağız."

CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 2

Güncelleme: 15.02

Kemal Kılıçdaroğlu'nun endüstriyel dönüşüm başdanışmanı Jeremy Rifkin: "Finans sermayesinden ekolojik sermayeye geçilecek."

CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 3

Güncelleme 15.00

Jeremy Rifkin: "Biz insanlığı doğaya adapte etmek zorundayız. Şimdi genç kuşaklar, sokaklara çıkıp barışçıl protestolar yapıyor. Bir acil durum döneminden geçiyoruz. İlk defa bütün bir kuşak sokağa çıkıp protesto ediyor. Kendilerini bir tür olarak, yani tehdit altında yaşayan bir tür olarak görüyorlar ve protestonun zemininde de bu var."

Güncelleme 14.54

Jeremy Rifkin: "Şimdi bir anımı anlatacağım. Angela Merkel, 'Alman ekonomisini nasıl büyütürüz bağlamında benden yardım istedi. İşletmeleriniz, 2. sanayi devrimine (fosil yakıtlara) bağımlı yaşarken bunu nasıl yapacaksınız diye sordum. Almanya'nın sahip olduğu altyapı, eski bir altyapıydı. Daha sonra Şansölye Merkel ile yaptığımız konuşmalarda, Avrupa Birliği ve Çin'de yükselen yeni bir sanayi devriminden bahsettik. İletişim devrimi ve internet de karşımıza çıktı. 4,5 milyar insan, ceplerindeki akıllı telefonlarla iletişime geçiyorlar. Bu telefonların bilgisayar kapasitesi, Ay'a gönderilen insanlı uçuşların bilgisayar kapasitesini geçmişti.

Önümüzdeki 20 yılda güneş, rüzgar ve okyanus ile enerji üreteceğiz. Küresel enerji üretimi bu şekilde olacak."

Güncelleme 14.52

Jeremy Rifkin: "Önce sanayi devrimi oldu. Onu, 20. yüzyılın başında telefonlarla birlikte iletişim devrimi takip etti. Ardından enerji devrimi ve fosil yakıtla çalışan motorlarla birlikte lojistik devrimi. Bunu küreselleşme takip etti. IMF, Dünya Bankası gibi kurumlar ortaya çıktı.

Brent petrolün fiyatının 147 doları geçtiğini gördük. Yani fosil yakıtların devri kapandı. Kozmetikten aydınlanmaya her şey fosil yakıtlar ile sağlanıyor.

Tam da böyle bir durumda Rusya, Ukrayna'yı işgal etti. Bu aslında, enflasyonu da yükseltti ve fosil yakıtlarla ilgili sorun yaşadık."

CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 4

Güncelleme 14.51

Jeremy Rifkin: "Ekonomik hayatı ve hükümet ilişkilerini değiştiren üç büyük teknolojik devrim oldu: Birincisi iletişim devrimi, ikincisi yeni enerji rejimleri, üçüncüsü yeni taşıma ve lojistik."

Güncelleme 14.49

Jeremy Rifkin'in bağlantısı 10 saniyeliğine koptu, ardından konuşma devam etti:

CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 5

Güncelleme 14.46

Jeremy Rifkin: "Akdeniz, iklim değişikliğinden en olumsuz etkilenen bölge. Bütün Türk halkının dayanışma içinde olması lazım. Akdeniz havzası zor durumda. Çok ciddi seller yaşanıyor. Yaz aylarında kuraklık ve ısı dalgaları ile birlikte kıtlıklar yaşanıyor. Sonbaharda ise fırtınalar ve tayfunlar bizi vuruyor. Bunların hepsi bir araya gelerek, ekosistemimizi altüst ediyor. Sadece insan hayatını değil, diğer canlıların hayatını da tehdit ediyor bu. Başta Z kuşağı olmak üzere şunu söylemek istiyorum: Biz altıncı dönemin başındayız. İnsanlık için çok önemli bir zaman diliminden geçiyoruz. Daha evvel beş defa benzer yok oluşlar yaşadık. Şimdi altıncısının başındayız. Gerçeği görmemiz ve uyanmamız gerekiyor.

Peki bu neden oluyor? İklim değişiyor çünkü küresel ısınmaya yol açan gazlar salınıyor ve bu gazlar güneşten gelen ışınların dünyadan yansımasını engelliyor."

Güncelleme 14.43

Jeremy Rifkin, video konferans yöntemiyle toplantıya katıldı: "Türkiye'nin kapsamlı bir yön haritası oluşturmasına yardımcı olacağım. Sayın Kılıçdaroğlu, ülkesini bir dönüşümden geçirecek. Bu bir sanayi dönüşümü. Sıfır karbon emisyonunu içeren bir dönüşüm."

CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 6

Güncelleme 14.38

Kemal Kılıçdaroğlu: "ABD'ye, İngiltere'ye gittim. Almanya'ya da gideceğim.

Merkel'in endüstriyel dönüşüm danışmanı Jeremy Rifkin artık benim baş danışmanım. Daron Acemoğlu, dünyanın en büyük 10 ekonomistinden biri. Yakında nobel ödülü de alacağını düşünüyourm."

Güncelleme 14.30

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, "Bugün, bize neden oy vermeniz gerektiğini açıklayacağım, ama asıl konuşmayı kapanışta yapacağım. Tek adam sistemi bitsin, başka tek adam gelmesin istiyoruz. Bambaşka bir sistemi dinleyeceksiniz. Cumhuriyet'in 2. yüzyılında bir daha adaletsiz ve kutuplaşmış dönemler yaşanmayacak."

Güncelleme 14.25

CHP'nin vizyon programı tanıtım filmi yayınlandı:

Güncelleme 14.20

Ve Vizyon toplantısı resmen başladı: "Bugün Türkiye'nin en büyük koalisyonunun ilanına tanık olacağız: Ortak akıl, ortak vicdan koalisyonu"

CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 7

Toplantı, "Atatürk ve mücadele arkadaşları için bir dakikalık saygı duruşu ve ardından İstiklal Marşı" anonsuyla devam etti.

Güncelleme 14.00

Kemal Kılıçdaroğlu, CHP üyelerinin toplandığı Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'ne geldi.

CHP İstanbul Milletvekili Turan Aydoğan, toplantıdan önce yaptığı açıklamalarda şu ifadeyi kullandı: "Genç, zeki ve alanında donanımlı kadroları, bu yeni dünya düzenine entegre edebilecek ve oradan pay alabilecek bir düzenden bahsediyoruz."

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal: "Bugün ortaya konulacak bu vizyon, aslında kısa sürenin bir çalışması değil. 2015'ten beri bir bütün halinde gelen ve sürekli üzerine eklenen bir mekanizmadan bahsediyoruz. Dün bir grup oturdu, bugün de bir sunum çıktı değil. Mülteci meselesi, sanayileşme ve işsizleşme, üretmeden tüketme meselesi 1980'lerden beri geliyor ve AKP ile birlikte hız aldı. Sanayileşmenin verimliliği düşük. Halk sadece tüketiyor, üreten bir halk değil. Hammaddede neredeyse tamamen dışarı bağımlıyız.

CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 8

SOSYAL MEDYADA "JEREMY RIFKIN" TEPKİSİ

Birçok gazeteci ve siyasetçi, Jeremy Rifkin'in açıklamalarına tepki gösterdi. İşte o tepkiler:

CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 9
CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 10
CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 11
CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 12
CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 13
CHP Vizyon belgesini açıkladı - Resim : 14

ERDOĞAN'DAN VİZYON GOLÜ

Erdoğan'ın resmi programına göre saat 13.00'de gerçekleşmesi gereken açılış 1 saat rötarlı başladı. Erdoğan'ın programındaki sarkma CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı vizyon belgesini Habertürk, NTV be CNN Türk gibi anakım kanallarının geç yayınlayamasına sebep oldu.

TOPLANTIDA KİMLER VAR

Kemal Kılıçdaroğlu'nun "Ey dünya, seninle rekabet etmeye geliyoruz, bekle" sözleriyle duyurduğu toplantıda, ABD'li liberal ekonomist Jeremy Rifkin, Prof. Dr. Daron Acemoğlu, Prof. Dr. Refet Gürkaynak gibi isimler de yer alacak. "İkinci Yüzyıla Çağrı Grubu", etkinlik kapsamında tanıtılacak. Vizyon toplantısının, CHP'nin ekonomi politikasını tanıtacak bir etkinlik olarak nitelendiriliyor.

Toplantı, Lütfi Kırdar Kongre Merkezi'nde yapılıyor.

İlgili haber: Merakla bekliyorum

JEREMY RIFKIN VE NEO-LİBERALİZMİ KURTARMA PLANI

Jeremy Rifkin, “paylaşım ekonomisi” adlı bir tezi savunuyor.

Bu teze göre zenginler hariç kimse mülkiyet sahibi olmayacak. İşçiler ve fakirler, her şeyi kiralayarak yaşayacak. Evler, odalar, cep telefonları… Her şey kiralanacak, her şey “kiralama ve paylaşım” temelli olacak. Yani Netflix aboneliği yahut kira sözleşmesi gibi yapılar ile, dev şirketler hayatın her alanını ticari hale getirecek.

İnsanlar, bir şeylere “abone olarak” hizmet alacak. Yani kimse ev sahibi olmayacak, telefon sahibi olmayacak yahut bir şeyler elde edemeyecek.

Abonelik ve kiralama ile kullanım hakkına sahip olunacak.

Bu durum, en uç seviyede kıyafetlerin dahi kiralanması ve daha sonra geri dönüşüme verilmesi anlamına gelecek.

Jeremy Rifkin, dijital dünyada birçok şeyin masrafının olmadığını, dolayısıyla en ucuza “abonelik” sistemiyle “hizmet verilebildiğini” öne sürüyor.

Bu durumun, olabilecek her sektörde yaşanabilmesi için, dijitalleşmenin tam anlamıyla sağlanmasını ve bu yolla “3. Sanayi Devrimi” dediği teorinin gerçekleşmesini savunuyor.

Jeremy Rifkin’in bu tezlerinde, işçi sınıfının hiçbir gücü bulunmuyor. İşçi sınıfı, zenginlerin kârını devam ettirmek için, kendisi ile paylaşılanları kabul ediyor, tamamen şirketlerin ve zenginlerin insafına kalıyor. Devlet ise bu “sınıfsal işbirliğini korumak” görevini üstelenen bir kurum olarak kendisine yer buluyor.

Jeremy Rifkin, neo-liberalizmin çöktüğünü söylüyor ancak alternatif olarak daha güçlü bir kapitalizm için “paylaşım ekonomisi” modelini savunuyor. Yani neo-liberalizme alternatif olarak, başka bir liberalizm modeli öngörüyor.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yaptığı mitinglerde birçok defa neo-liberalizme karşı olduğunu açıklamıştı.

Rifkin ayrıca tamamen vegan beslenmeyi savunuyor. Jeremy Rifkin'in toplumsal tezleri, bilimden uzak olması sebebiyle eleştiriliyor.

ALMANYA’NIN ENERJİ SEKTÖRÜNÜ BATIRDI

Jeremy Rifkin’in “Yeşil Enerji” politikaları, Almanya’yı enerji krizine soktu.

Jeremy Rifkin’in yenilenebilir enerji ısrarı üzerine şekillenen Angela Merkel politikaları neticesinde Almanya, nükleer santrallerini kapattı.

Nükleer santralleri kapanan Almanya, tamamen yeşil enerjiye geçene kadar Rusya’dan gelen doğalgaza bağımlı oldu.

Rusya – Ukrayna Savaşı başladıktan sonra Rusya’ya karşı tavır alan Almanya, Rus gazından mahrum kaldı. Almanya’nın enerji devi Uniper iflasın eşiğinden kamulaştırma ile döndü.

Binlerce Alman şirketinin iflas ettiği ve ağır sanayinin can çekiştiği ortamda Almanya, yeşil enerjiyi bir kenara bıraktı ve kömür santrallerini geri açtı.

Odatv.com

CHP kemal kılıçdaroğlu jeremy rifkin