Roma olmadı hedef Glasgow

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında Roma’da G20 zirvesinde yapılması beklenen görüşmenin daha sonra Glasgow İklim Zirvesi sırasında yapılması planlandığı aktarıldı...

Roma olmadı hedef Glasgow

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Glasgow’da düzenlenecek iklim zirvesinde, ABD Başkanı Joe Biden ile görüşeceğini, görüşmenin ana konusunun F-35 programı olacağını söyledi.

Türkiye, Rusya’dan S-400 savunma sistemi satın alması nedeniyle, F-35 uçakları programından ABD yönetimi tarafından çıkarılmıştı. Bu adımın adil olmadığını savunan Türk yetkililer Amerika’dan, 1,4 milyar dolarlık iade ödemesi talep ediyor.

Erdoğan, ABD’nin bu ödeme karşılığında F-16 uçakları ve Türk uçaklarının modernizasyonu için teklifte bulunduğunu açıklamıştı. Ancak ABD, Türkiye’ye finansman konusunda bir teklifte bulunmadığını söylüyor.

Bu arada, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sözcüsü İbrahim Kalın ile bir görüşme yaptı. Beyaz Saray’dan konuyla ilgili olarak yapılan yazılı açıklamada iki yetkilinin Afganistan, Güney Kafkasya, Ortadoğu ve Doğu Akdeniz gibi bölgesel sorunları ele aldıkları belirtildi. Yazılı açıklamada, Kalın ve Sullivan’ın iki ülke arasındaki savunma ilişkilerini de ele aldıkları kaydedildi. İki yetkilinin, ihtilafların devam eden diyaloglar çerçevesinde çözülmesi ve yapıcı ikili ilişkilerin sürdürülmesi konusunda mutabık kaldıkları da aynı açıklamada dile getirildi.

Cumhurbaşkanlığı’nın yazılı açıklamasına göre, görüşmede Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Joe Biden arasında Roma’da G20 zirvesinde yapılması beklenen görüşmenin daha sonra Glasgow İklim Zirvesi sırasında yapılması planlandığı aktarıldı.

İkili görüşmenin konuları ve detayları konuşuldu; F-35/F-16 konusu, küresel iklim değişikliği, Afganistan, Suriye, Libya, Dağlık Karabağ, Yunanistan, Doğu Akdeniz ve diğer bölgesel gelişmeler ele alındı.

Yine Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamaya göre Sullivan-Kalın görüşmesinde “Türkiye'nin sınır güvenliğini ve Suriye'nin toprak bütünlüğünü tehdit eden PYD/YPG/PKK ve DEAŞ dahil olmak üzere tüm terör örgütlerine karşı Türkiye'nin kararlı mücadelesinin devam edeceğinin altı çizildi.”

Odatv.com