Müslüman karşıtlarına para akıyor

ABD hayır kurumları Müslüman karşıtı gruplara iki yılda 105 milyon dolardan fazla para akıttı. Müslüman karşıtı grupların geliri ise 1.5 milyar doları aştı…

Müslüman karşıtlarına para akıyor

Amerikan-İslam İlişkileri Konseyinin (CAIR) hazırladığı yeni bir rapor, ülkenin en büyük Müslüman sivil haklar grubu tarafından İslamofobik kabul edilen kuruluşların 2017 ve 2019 yılları arasında ABD hayır kurumlarından 105 milyon dolardan fazla bağış aldığını ortaya koydu.

TIME’ın haberine göre Amerikan-İslam İlişkileri Konseyi (CAIR), 11 Ocak'ta yayınladığı “Ana Akımdaki İslamofobi” başlıklı raporunda, daha önce Müslüman karşıtı davaların en büyük fon sağlayıcıları olarak belirlediği 50 örgütün vergi kayıtlarını incelediğini ve şunları tespit ettiğini söyledi:

“Bunların 35'i, bu tür gruplara yönelik toplam 105 milyon doların kaynağıydı. CAIR, on yıllardır ABD'deki İslamofobiyi araştırıyor ve Müslümanların dini özgürlüklerinin ihlal edilmesini içeren yüksek profilli yasal savaşların ön saflarında yer alıyor. CAIR, araştırmasının amaçları doğrultusunda, Müslümanlara karşı ayrımcılığa yol açan politikaları destekliyorlarsa, Müslümanları dinleri nedeniyle küçük görüyorlarsa veya İslam'ın ABD için varoluşsal bir tehdit oluşturduğunu iddia ediyorlarsa (veya bunu yapan diğer kuruluşlarla ortaksa) örgütleri İslamofobik olarak tanımlar.”

CAIR'in müdür yardımcısı Edward Ahmed Mitchell, "Yalnızca nefret suçu işleyen insanları değil, aynı zamanda nefret suçlarının artmasına katkıda bulunan insanları da izlemek çok önemli" diyor ve ekliyor: “Müslüman karşıtı nefret grupları ana akım vakıflardan fon alıyorsa, bu çok endişe verici.”

CAIR'in yeni raporu, örgüt ve diğer kurumlar tarafından paranın Müslüman karşıtı gruplara nasıl aktarıldığını vurgulayan uzun süredir devam eden araştırmaları temel alıyor.

GELİRLERİ 1.5 MİLYAR DOLARI AŞTI

2011 ve 2015 yıllarında ilerici düşünce kuruluşu Center for American Progress tarafından yayınlanan Fear, Inc. adlı bir dizi rapor, sorunu ayrıntılı olarak ortaya koyan ilk kişiler arasındaydı ve sekiz hayır vakfının 2001 ile 2012 yılları arasında 57 milyon dolar harcadığını tespit etti. Müslüman karşıtı söylemin yayılmasını desteklemek. CAIR'in 2019 tarihli bir raporu, Müslüman karşıtı özel çıkar gruplarının toplam gelirinin 2014 ile 2016 arasında 1,5 milyar doları aştığını tespit etti.

Edward Ahmed Mitchell, CAIR'in 2014-2016'da İslamofobik gruplara bağışladığını belirlediği ilk 50 hayır kurumunun 15'inin bunu yapmadığını belirtiyor. 2017-2019'da mevcut sayı hala “çok önemli ve çok endişe verici.”

2015'in yazarlarından insan hakları avukatı Yasmine Taeb, “Müslüman karşıtı söylem ve politikayı yaymak için bu yankı odası olarak koordinasyon içinde çalışan bu sofistike, düzenlenmiş aktivistler, politikacılar ve medya şahsiyetleri ağı kesinlikle var” diyor. Korku, Inc. raporu.

CAIR'in araştırması, Christian Advocates Serving Evangelism Inc. adlı yardım kuruluşunun, CAIR'in İslamofobik olarak tanımlanan özel ilgi gruplarına diğer hayır kurumlarına kıyasla önemli bir farkla daha fazla bağışta bulunduğunu ortaya çıkardı - bağışlar 2017 ile 2019 arasında yıllık 20 milyon dolara yakındı.

Edward Ahmed Mitchell, bazı bağışçıların paralarının İslamofobiyi sürdürmek için kullanıldığını bilmemelerinin mümkün olduğunu vurguluyor. CAIR'in Müslüman karşıtı gruplara fon sağladığını tespit ettiği 35 kuruluştan birkaçı, bağışçıların tavsiye ettiği fonlardı; bu, bağışçıların paralarının nasıl yönlendirilmesini istediklerini önerebilecekleri, ancak bağışların nasıl harcanacağına nihai olarak fon karar verdiği anlamına geliyor. Bu fonlara katkıda bulunanlar genellikle anonim isimler ve bu da bağışları takip etmeyi daha da zorlaştırıyor. CAIR, bağışçıların daha fazla sorumluluk alabilmeleri için şeffaflık yaratmayı umuyor.

CAIR raporunda, hayırsever topluluğu, fonların Müslüman karşıtı gruplara yönlendirilmemesini sağlamak için net politikalar oluşturmaya ve çalışanlarını, kurullarını Müslüman karşıtı bağnazlığın boyutu konusunda eğitmeye çağırdı. Edward Ahmed Mitchell, nihai hedefin Amerikalı Müslümanların karşılaştığı İslamofobi tehdidini azaltmak olduğunu söylüyor.

Odatv.com