İBB'nin bir binası daha bedavaya gitti

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne AKP döneminde bedelsiz olarak tahsis edilen tarihi binaların tekrar İBB'ye tahsis edilmesine yönelik teklif, AKP'li ve MHP'li üyelerin oylarıyla reddedildi.

İBB'nin bir binası daha bedavaya gitti

İstanbul Büyükşehir Belediye Meclisi’nde, belediye yönetiminin; Fatih Belediyesi’nin tarihi binasının önceki yönetim döneminde Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’ne verilen tahsisinin kaldırılmasına yönelik önerisi görüşüldü. Öneri, oyçokluğu ile reddedildi.

İBB Meclisi, 2010 yılında FSM Vakıf Üniversitesi’ne 25 yıllığına bedelsiz tahsis edilen ve halen Üniversite tarafından Rektörlük binası olarak kullanılan, tarihi Fatih Belediye binasıyla ile ilgili İBB yönetiminin teklifini görüştü.

İBB yönetimi, teklifte; Sayıştay denetçilerinin 2017 yılında bir başka vakıf üniversitesi ile ilgili kararında; “Vakıf üniversiteleri kamu tüzel kişiliğine sahip olmakla birlikte tahsis açısından yönetmelikte ifade edildiği şekliyle kamu idaresi sayılmayacağından belediyeye ait bir taşınmazın bedelli ya da bedelsiz olarak üniversiteye tahsisi mümkün değildir” değerlendirmesi yaptığını anımsattı.

Bilgi Üniversitesi’ne verilen Haliç kıyısındaki İBB arazisi ile ilgili tahsis kararı, söz konusu Sayıştay kararı gerekçe gösterilerek, İBB Meclisi tarafından 14 Şubat 2019 tarihinde iptal edilmişti.

Teklif, AKP Grubunun oylarıyla oy çokluğu ile reddedildi.

Bedelsiz tahsis kararı, Ekrem İmamoğlu’ndan önceki İBB Başkanı Mevlüt Uysal’ın döneminde alınmıştı. Uysal halen, tarihi Fatih Belediyesi binasının tahsis edildiği FSM Vakıf Üniversitesi’nin mütevelli heyeti başkanlığı görevini yürütüyor.

Tarihi Fatih Belediye binasının yapımına, 1913 yılında başlandı. Bina, 1914’te hizmete açıldı. Kapısı üzerindeki kitabede, “Şehremaneti Fatih Belediyesi Dairesi” yazılı bina, kaymakamlık olarak da kullanıldı. Binanın mimarı ise Yervant Terziyan.

Odatv.com

belediye İstanbul mecis İBB