CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, parti genel merkezinde Sosyal konut projesi ile ilgili konuştu

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Faik Öztrak, İlk Evim İlk İş Yerim Projesi'ne ilişkin, "2019'da 'Her yıl 100 bin yeni sosyal konut projesi' dediler. Bugün '5 yılda 500 bin yeni sosyal konut projesi' diyorlar. Yapılacak evlerin sayısı bile aynı. Tek fark evlerin taksit tutarı. Peki, 2019'da açıkladıkları proje nerede?" dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, parti genel merkezinde Sosyal konut projesi ile ilgili konuştu

Öztrak, parti genel merkezinde düzenlediği basın toplantısında, dün Şanlıurfa'nın Suruç ilçesindeki Esentepe Hudut Karakolu'na terör örgütünce düzenlenen saldırıda şehit olan Ulaştırma Sözleşmeli Piyade Er İsmet Aybek'e Allah'tan rahmet, ailesine sabır diledi

Gaziler Günü'nü kutlayan Öztrak, bugünün Atatürk'e "Gazi" unvanı ve "Mareşal" rütbesi verilmesinin de yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Öztrak, başta Büyük Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere ülkenin birlik ve bütünlüğü için canını ortaya koymuş tüm gazilere, minnet ve şükranlarını sundu.

Hükümetin ekonomi politikasını eleştiren Öztrak, son bir yılda üretici enflasyonunun yüzde 144 olduğunu, tüm yatırım araçlarının getirisinin enflasyonun altında kaldığını savundu.

"FİYATLARDAKİ DALGALANMALAR ANORMAL ÖTESİ"

Bankaların karının son bir yılda beşe katlandığını, geçen yıl temmuzda 40 milyar lira olan karın, bu yıl 208 milyar liraya çıktığını öne süren Öztrak, hükümetin bu yılın 8 aylık döneminde, bütçeden 174 milyar lira faiz ödemesi yaptığını, Kur Korumalı Mevduat için milletin hazinesinden ödenen faizin ise 76 milyar lira olduğunu iddia etti.

Sekiz ayda bütçeden faiz için yapılan toplam ödemenin 250 milyar lira olduğunu söyleyen Öztrak, "Ama aynı dönemde çiftçiye verilen destek 25 milyar lira. Faize verilenin onda biri. Halk Bankası eliyle esnafa verilen destek 6 milyar lira. Faize verilenin kırk iki de biri." dedi.

Öztrak, yüksek enflasyonun spekülatörlerin, manipülatörlerin, paradan para kazananların bayramı olduğunu ifade etti.

Borsadaki yükselişi eleştiren Öztrak, özellikle bazı kamu bankalarının hisselerinin fiyatlarındaki dalgalanmaları "anormal ötesi" olarak tanımladı.

Kamu bankalarının hisselerinde yüzde 34'e varan kayıplar yaşandığını, küçük yatırımcının tasarrufunun "köpek balıkları"na yem olduğunu belirten Öztrak, "Son bir ayda, Borsa İstanbul'da yaşananlar, kamu bankalarının hisseleri ve mali endeks özelinde ciddi bir soruşturmaya muhtaçtır." diye konuştu.

"2019'DA AÇIKLADIKLARI PROJE NEREDE?"

Ev, araba almanın artık "hayal" olduğunu savunan Öztrak, konut sahiplik oranının 2014'de yüzde 61,1 iken, 2020'de yüzde 57,9'a düştüğünü ifade etti.

İlk Evim İlk İş Yerim Projesi'ni eleştiren Öztrak, "2019'da 'Her yıl 100 bin yeni sosyal konut projesi' dediler. Bugün '5 yılda 500 bin yeni sosyal konut projesi' diyorlar. Yapılacak evlerin sayısı bile aynı. Tek fark evlerin taksit tutarı. 2019 sonundaki projede taksitler 894 liradan başlıyordu. Bu projede 2 bin 280 liradan başlıyor. Taksit neredeyse üçe katlanmış. Peki, 2019'da açıkladıkları proje nerede? Konutlar ne oldu?" dedi.

Öztrak, son dönemde TOKİ'nin Ankara, İstanbul, Şanlıurfa, Bilecik, Bingöl ve daha pek çok ildeki ihalelerinin iptal olduğunu öne sürdü.

Bu yılın 7 aylık döneminde ödemeler dengesi istatistiklerinde kaynağı bilinmeyen finansman hareketlerinin izlendiğini, Net Hata Noksan kaleminden 24 milyar 347 milyon dolar giriş olduğunu ve aynı dönemde cari açığın ise 36 milyar 672 milyon doları bulduğunu ifade eden Öztrak, şöyle konuştu:

"İlk yedi aydaki cari açığın üçte ikisi, kaynağını bilmediğimiz hesap hareketleriyle finanse edilmiş. Ödemeler dengesi rakamları, 1992'den bu yana her ay yayımlanıyor. Bu büyüklükte bir kaynağı belirsiz para girişiyle tarihimizde ilk kez karşılaşıyoruz. Bu oldukça ilginç ve kuşku uyandıran bir rekor."

Öztrak, "Ülkemize, kimliklerini gizleyerek paralarının kaynağını saklayarak kim para getiriyor?" sorusunu yöneltti.

Bu verileri hazırlayan Merkez Bankasının, bu konuda mutlaka bir açıklama yapması gerektiğini dile getiren Öztrak, "Bu büyüklükte bir kaynağı belirsiz para girişi nasıl mümkün olabildi? Bu paralar kimin parası? Ne kadar güvenilir? Bu, 'istatistiki hata' diyerek geçiştirilemez. Ödemeler dengesindeki ölçüm hataları, hesaplar arasındaki zaman tutarsızlıkları zaman içinde geriye doğru zaten düzeltilir. Bu nedenle Net Hata Noksan hesabı, geriye doğru yapılan düzeltmelerden sonra hep sıfır etrafında dalgalanır." ifadelerini kullandı

Öztrak, 2011'den bu yana ülkeye giren kaynağı belirsiz paranın hacminin 74 milyar dolara ulaştığını iddia ederek, bunun izaha muhtaç bir rakam olduğunu söyledi.

"10 PARMAĞINIZDA 10 KARA"

CHP Sözcüsü Öztrak, açıklamasının ardından basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

"CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu 'Altılı masadaki liderlerle birlikte 41 ilde bağımsız, 40 ilde ortak liste üzerinde çalışıyoruz' dedi. Çalışmanın detaylarına ilişkin açıklama yapacak mısınız?" sorusu üzerine Öztrak, şunları söyledi:

"Detaylarıyla ilgili açıklama zamanı geldiğinde genel başkanlar tarafından yapılır. Ama şunu görmek lazım. Bugün millet masasının etrafında oturan genel başkanlar hem önümüzdeki seçimi kazanmak için hem de TBMM'de Anayasa'yı değiştirecek çoğunluğu sağlamak için var güçleriyle çalışıyorlar. Önümüzdeki süreçte ülkemizde yapılması gereken çok fazla iş var, çok hızlı hareket etmek gerekiyor. Bunu yapabilmek için de Meclis'te işleri kolaylaştıracak çoğunluğu sağlayabilmek için şu anda her türlü model üzerinde genel başkanlarımız çalışıyorlar."

"Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 'Hükümetin alın teriyle ürettiği projeleri bürokrasi içerisindeki ahlak yoksunu kişiler alıp bunu hırsızlık malı olarak çalıyorlar Sayın Kılıçdaroğlu'na götürüyorlar. Bunun adı kapkaç siyasetidir' dedi. Değerlendirmeniz olacak mı?" sorusuna Öztrak, şu yanıtı verdi:

"Bekir Bozdağ'ın söyledikleri oynamayı bilmeyen gelinin 'Yerim dar' demesine benziyor. Genel Başkanımız söyledi zaten. 'Benim en büyük bilgiyi aldığım kişi, sarayın başında oturan Recep Tayyip Erdoğan'dır' dedi. Ne yaptıklarını, ne yapmadıklarını milletimiz görüyor. Ayinesi iştir kişinin, böyle laflara bakılmaz. Bunların notunu da milletimiz veriyor. Bugün Genel Başkanımızın söylediği projelerden başka proje üretemeyeceksiniz, onları yerine getireceksiniz. Ondan sonra da 10 parmağınızda 10 kara, 'Bunu bürokratlar getiriyorlar, onlar da kullanıyor' diyeceksiniz. Sayın Bozdağ biraz zahmet edecek daha önce biz neleri açıklamışız bakacak. Bu söylediğimiz projelerin hepsini daha önce açıkladığımızı görecek."

Odatv.com

proje Faik Öztrak parti sözcüsü Genel Başkan Yardımcısı CHP toki konut