Zarrab’ın ABD’de tutuklanması Türkiye’deki savcı ve hakimleri de böldü

17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonunun ünlü ismi Reza Zarrab’ın ABD’de tutuklanması, Türkiye’deki hakim ve savcılar arasında da tartışmaya neden oldu.

17 Aralık Yolsuzluk ve Rüşvet operasyonunun ünlü ismi Reza Zarrab’ın ABD’de tutuklanması, Türkiye’deki hakim ve savcılar arasında da tartışmaya neden oldu. Bazı hakim ve savcılar, Reza Zarrab’ı tutuklatan Savcı Prett Bharara’nın sosyal medyada “kahraman” ilan edildiğini ifade edip eleştirirken, bazıları ise “Zarrab’ın tutuklanmasına sevinilmesi, ülkemdeki yargılamaların hukuka uygun yapılmadığı düşüncesinden kaynaklanıyordur” yorumunu yaptı.

Yargı mensuplarının resmi sitesi adalet.org’ta Reza Zarrab’ın ABD’de tutuklanması üzerine hakim ve savcılar arasında yaşanan tartışma özetle şöyle…

SAVCI: KANIMCA REZA ZARRAB’LARI ORTAYA ÇIKARTAN DA AMERİKA

“Reza Zarrab Amerika’da tutuklandı ya, bir kısmımız zil takıp oynadık, sosyal medyada ülkemizin Savcılarının yapamadığını Amerikan Savcıları yaptı diye paylaşımlarda bulunduk” diyen Savcı Aydın Aktaş, şu değerlendirmede bulundu:

“Tutuklatan savcı Prett Bharara’yı kahraman ilan ettik ve twitter’de takipçi sayısını bir hayli arttırdık. ‘Sıkıysa kurtar hadi’ diye yöneticilere nazire üstüne nazire yaptık. Amerikan hükümeti Reza Zarrab’ı yaptığı hukuk dışı iş ve işlemleri hukuk kuralları içerisinde kalarak, hukuka riayet ederek yargılayacak mı acaba? Kanımca hayır. Bizler siyaseten yapılan bu muameleyi baktığımız pencereye göre yere göğe sığdırmasak da, şunu unutmamak gerek; Amerika için önemli olan çıkarlarıdır. Onlar bizler gibi hamasi nutuklar atıp siyaset yapmazlar. Kanımca Reza Zarrab’ları ortaya çıkartan da, onları işi bitince ortadan kaldıran da yine Amerika’dır. İran’a ambargoyu koyan ve yıllarca sürdüren kendisi, o ambargoyu delen de kendisi, konjonktür değişince de kaldıran yine kendisi. O nedenle fazla iyimser olmamak gerek, biliyorsunuz gelgitlerde sular yükselince balıklar karıncaları yer, sular çekilince de karıncalar balıkları yer…”

Zarrab’ın ABD’de tutuklanması Türkiye’deki savcı ve hakimleri de böldü - Resim : 1

(GÖRSELİ BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ)

HAKİM: ZARRAB’IN TUTUKLANMASINA SEVİNİLMESİ ÜLKEMDEKİ YARGILAMALAR

Savcı Aydın Aktaş’a yanıt veren Hakim Murat Kopal, “Siz Amerika’nın hukuka riayet etmeyerek yargılama yapacağı kanaatine varmışsınız, ben Amerikan yargı sisteminin hukuka göre mi yoksa yürütme organının isteğine göre mi hareket ettiği ile ilgilenmiyorum” dedi.

“Reza Zarrab ülkemin vatandaşı olduğuna göre, devletimin, vatandaşının adil yargılanmasının sağlanması için gerekli takibatı yapmasını beklerim” diyen Hakim Kopal şöyle devam etti:

“Benim için önemli olan ise ülkemdeki yargılamaların neye göre yapıldığı, devletin ali çıkarlarına göre mi, yürütmenin isteğine göre mi, yoksa hukuka göre mi yargılama yapılıyor, önemli olan budur. Belki de sosyal medyada, Reza Zarrab’ın tutuklanmasına sevinilmesi, ülkemdeki yargılamaların hukuka uygun yapılmadığı düşüncesinden kaynaklanıyordur. Kimin kimi yiyeceğinden ziyade asıl kötümser olunması gereken husus vatandaşlarımızın adalete olan güvensizliğidir.”

Zarrab’ın ABD’de tutuklanması Türkiye’deki savcı ve hakimleri de böldü - Resim : 2

(GÖRSELİ BÜYÜTMEK İÇİN ÜZERİNE TIKLAYINIZ)

“REZA’NIN ÖNÜNE YATANLARI ZOR GÜNLER BEKLİYOR”

Yargı mensupları Reza Zarrab’ın tutuklanmasında dosyada yer alan 6 ismin açıklanmamasına da dikkat çekti. Hakim Derya Konak, “Zarrab, Türkiye’deki bağlantılarıyla ilgili itiraflarda bulunursa ne olacak acaba?” sorusunu yöneltti. Hakim Kemal Karanfil, ise 17 Aralık sürecinde servis edilen telefon konuşmalarında dönemin İçişleri Bakanı Muammer Güler’in “Senin önüne yatarım Reza” sözlerini hatırlatarak “Zarrab’ı bilmem ama, Reza’nın önüne yatanları, yatanları koruyup kollayanları zor günlerin beklediği açık...!” mesajını paylaştı.

“DÜNYANIN JANDARMASI ABD OLUNCA…”

Yargıtay Tetkik Hakimi Volkan Yıldız, Reza Zarrab’a “Hayırsever işadamı” ifadesini yakıştıran AKP’lilere dikkat çekerek “Hayırsever işadamını tutuklattığı için Savcıyı görevden alırlar mı acaba?” dedi.

Hakim Mustafa Akgül ise “Dünyanın jandarması ABD olunca yaptıkları da yasal oluyor. çok kısa ve çok hukuki bir yorum oldu biliyorum!” diye yazdı.

Caner Taşpınar

Odatv.com

Zarrab’ın ABD’de tutuklanması Türkiye’deki savcı ve hakimleri de böldü - Resim : 3

Türkiye Reza Zarrab ABD hakim savcılar tartışma adalet.org caner taşpınar arşiv