Zarar gelirse tüm sistem çöker

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi'nce organize edilen 'Biyoloji Günleri 2014' etkinliğinde konuşan 'Doğaperest'...

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi'nce organize edilen 'Biyoloji Günleri 2014' etkinliğinde konuşan 'Doğaperest' unvanlı Prof. Dr. Ali Demirsoy, doğada önce yeşil rengin ortaya çıktığını belirterek, Türkiye'nin yakın bir zamanda çölleşeceği uyarısında bulunan Demirsoy, bugün Türkiye'de yetişen sebze ve meyvelerin kuzey ülkelerinde yetiştirilebileceğine dikkat çektiği konuşmasında, "Doğayı her alanı ile iyi kormalıyız. Doğa hakkı insan hakkından önce gelir. Doğayı oluşturan öğelerden herhangi biri zarar görünce tüm sistem çöker" dedi.

TRAKYA'DA BİJOLOJİ GÜNLERİ DÜZENLENDİ

Trakya Üniversitesi Fen Fakültesi'nin, Doğal Yaşamı Koruma Vakfı'nın dda desteğiyle organize ettiği 'Biyoloji Günleri 2014' etkinlikleri, Edirne ve Kırklareli’nde gerçekleştirildi. Etkinliğin ilk gününde Demirköy, Dupnisa Mağarası, İğneada longoz ormanları ve Limanköy'de araştırma gezileri gerçekleştirildi. DAYKO Vakfı'nı ziyaret eden bilim insanları ve öğrenciler vakfın kurucu başkanı Nusret Türkkan'dan çalışmalar hakkında bilgi aldı.

DOĞAPEREST PROF. DR. ALİ DMEİRSOY'DAN RENKLERİN DANSI SUNUMU

Etkinlikler kapsamında Trakya Üniversitesi Balkan Kongre Merkezi'nde 'Renklerin Dansı' başlıklı bir sunum yapan Hacettepe Ün. Fen Fak. Biyoloji Bl. Emekli Öğ.Üy. Prof. Dr. Ali Demirsoy, Türkiye'nin yakın gelecekte çölleşeceği uyarısında bulunarak, doğayı oluşturtan ögelerin herhangi biri zarar görürse sistemin çökeceğini söyledi. Yaklaşık 2,5 saat süren sunumunda galaksilerin oluşumundan, bir çiçeğin rengini belirleyen unsurlara kadar kapsamlı bilgiler aktaran Demirsoy'u, öğrenciler kadar öğretim üyeleri ve doğaseverler de ilgiyle dinledi.

Zarar gelirse tüm sistem çöker - Resim : 1

'DOĞPADA ÖNCE YEŞİL ORTAYA ÇIKTI'

Yeryüzündeki renklerin oluşumunun nedenleri hakkında bilgiler aktaran 'Doğaperest' unvanlı Prof. Dr. Ali Demirsoy, doğada ilk ortaya çıkan rengin yeşil olduğuna dikkat çekerek, bitkilerin renkleri ile böcekleri arasında ilişkiyi örneklerle anlattı. 200 milyon yıl önce başlayan bitkiler ve böcekler arasındaki ayrışmanın renklerin dansını da başlattığına işaret eden Demirsoy, farklı renklerin böceklere sinyal vermek ve çekmek için oluştuğunu, böylece rengiyle böcekleri kendine çeken çiçeklerin yeni bir tür oluşturmak için ortam hazırladığını belirterek, "Doğayı her alanı ile iyi kormalıyız. Doğa hakkı, insan hakkından önce gelir. Doğayı oluşturan öğelerden herhangi biri zarar görünce tüm sistem çöker. Bazen saatlerce bir çiçeçeği seyrettiğim veya incelediğim olmuştur" ifadelerini kullandı.

'KÜRESEL ISINMANIN TEK SORUMLUSU GÜNEŞ DEĞİL'

Aynı gün gerçekleşen bir başka oturumda ise küresel ısınmaya değinildi. Prof. Dr. Nihat Aktaç ve Prof. Dr. Yılmaz Çamlıbel'in de Trakya bölgesinin biyolojik zenginliğine ve bu zenginliği tehdit eden sorunlara değinen birer sunum yaptığı oturumda konuşan Prof. Dr. Ali Demirsoy, dünyanın en büyük sorununun küresel ısınma olduğunu belirterek, şunları söyledi: "dünyadaki ısının kontrolü, bir çoğumuzun zannettiği gibi esas olarak güneşten gelen ısının zaman içerisindeki değişimiyle değil, dünya üzerindeki canlı varlıkların ve bu varlıkların karbondioksit kullanımı ile doğrudan etkili bir mekanizmadır" dedi.

Zarar gelirse tüm sistem çöker - Resim : 2

TÜRKİYE YAKINDA ÇÖL OLACAK, KUZEYDE SEBZE-MEYVE YETİŞTİRİLECEK

Önlem alınmaması durumunda Türkiye'nin yakın bir zamanda çölleşeceği uyarısında bulunan Demirsoy, bugün Türkiye'de yetişen meyve ve sebzelerin kuzey ülkelerinde yetiştirilebileceğini dile getirdi. Dünyada her ülke ve kurumun yanında bireylerin de küresel ısınmayı azaltmak için bazı önlemler alması gerektiğine işaret eden Demirsoy, Türkiye'deki okul servisi çılgınlığını da eleştirerek, "böyle bir israf ve kirlilik olmamalıdır. Her öğrenci mahallesinde okula gidecek şekilde sistemi kurmalıyız" diye konuştu.

Zarar gelirse tüm sistem çöker - Resim : 3

ISTRANCALAR VE LONGOZLAR TRAKYA'NIN YAŞAM KAYNAĞI

Istrancalar ve İğneada Longoz gölleri bölgesinin Trakya’nın en önemli doğal alanı ve yaşam kaynağı olduğuna da değinen Demirsoy, bölgeye zarar evrecek her türlü olumsuzluğa karşı birlik içinde karşı çıkılması gerektiğini vurguladı. Demirsoy'u bölgede görmekten memnuniyetlerini getiren sivil toplum örgütü temsilcileri ve öğrenciler iki gün boyunca biyolojik yaşamın sırlarını keşfetmenin tadına vardılar.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

arşiv