Youtube çalışanları eyleme başladı... Konu: Sendikalaşma

YouTube Music İçeriği operasyonlarında çalışanların sendikalaşma yönünde eylemlere başladığı haberi geçtiğimiz günlerde ajanslara düştü. GOOGLE ÇATI...

YouTube Music İçeriği operasyonlarında çalışanların sendikalaşma yönünde eylemlere başladığı haberi geçtiğimiz günlerde ajanslara düştü.

GOOGLE ÇATI ŞİRKETİ

58 kişilik bir çalışan grubunun büyük çoğunluğunun sendika kartlarını imzalamasının ardından sendikanın tanınması ve pazarlık gücü için Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu’na başvurduğu ortaya çıktı. Alphabet Workers Union-Communications Workers of America (AWU-CWA) yaptığı açıklamada “YouTube Music İçeriği Operasyonları ekibinin bir parçası olarak çalışanlar, YouTube’un dünya çapındaki 2,1 milyar aktif kullanıcısı için müzik içeriğinin erişilebilir olmasını ve onaylanmasını sağlıyor” dedi. AWU-CWA, bu hakların teknoloji devi Google ve çatı şirketi Alphabet'in çalışanları, sendika girişimini işçilerin pazarlık birimi olarak tanımaya zorlayacağını açıkladılar. NLRB yani Ulusal Çalışma İlişkileri Kurulu, 14 Kasım tarihinde bu konu ile ilgili bir duruşmayı şimdiden planladı. 2021 yılının Ocak ayında kurulan sendika, şu anda tam zamanlı çalışanların yanı sıra geçici, satıcı ve sözleşmeli işçiler de dâhil olmak üzere yaklaşık 1.200 Alphabet çalışanını doğal üye olarak sayıyor. Sendika, Google’ın ücret ve çalışma koşullarını tartışmaya çalışan iki işçiyi işten çıkardığını da ifade etti. Google yazılım mühendisi ve AWU-CWA yönetim kurulu başkanı Parul Koul, “YouTube Music İçerik Operasyonları ekibinin çalışanlarını Alphabet Workers Union-CWA’nın üyeleri olarak ağırlamaktan onur duyuyoruz” dedi. YouTube gibi Google platformları sendika konusunda büyük ölçüde başarılı oldu. Bu çalışanların Alphabet’i pazarlık masasına getirdiğini ve güçlerini hak ettikleri işte kaliteli maaş, sosyal haklar ve hakları kazanmak için kullandıklarını görmekten heyecan duyuyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Büyük ölçekli Amerikan internet şirketleri arasında nadir görülen bu sendika örgütlenmesi, ABD'deki en büyük iletişim ve medya sendikası olan CWA tarafından da desteklenmiş oluyor. Alphabet İşçileri Sendikası'na üye olan işçiler, CWA'nın da üyesi olacak. CWA nedir diye merak edeler için açıklamakta fayda var; Amerika Birliği İletişim İşçileri demek.

MÜZİK SEKTÖRÜNDE BİRLİK OLAMAMANIN SONUÇLARI

Kıssadan hisse; söz konusu sendika haberini görünce aklıma ister istemez ülkemizdeki müzisyenlerin bir türlü örgütlenememesi ve sendikalaşamaması geldi. Koskoca bir pandemi süreci yaşanmış ve bu süreçte müzisyenler sendikalı ve örgütlü olamadıkları için inanılmaz zor günler geçirmişlerdi. Pandemi bitti, müzik yasakları kaldırıldı ve halen müzisyenlerin büyük bir çoğunluğu bir sendikaya üye değiller. Hal böyle olunca hak arama konusunda bir hayli eksik kalınıyor. Sendikaya üye olmak konusunda müzisyenlerin adım atmaması pandemi benzeri yeni bir dalganın onları silip süpürmesi anlamına geliyor. Pandemi dönemindeki bu hatırlatmalarım yüzünden bana kızan müzisyenler bile oldu. Herhangi bir meslekte örgütlü olmayınca bir hak elde edebilmek de pek mümkün olmuyor çünkü bireysel çabalar bir yere kadar etkili olabiliyor. Günlük kazançlarla ertesi günü düşünmeden yaşamak günü kurtarmaktan öteye geçmez. Hâlbuki uzun vadeli düşünmek emek yoğun bir iş olan müzik için olmazsa olmaz bir durumu ifade eder. Uzun vadeli düşünmek ise örgütlü olmayı gerektirir. Planlı ve topluca hareket etmek emek verdiğiniz iş kolundaki mücadeleyi temsil eder. Ülkemizde sendikalaşamayan tek sektör müzik sektörü desem pek de yanlış olmaz. Üstelik hali hazırda bir müzisyenler sendikası var iken… Youtube Music gibi global bir şirketin çalışanlarının sendikalaşma çabaları umarım bizim ülkemizde de örnek olur ve en azından müzik sektörünün içinde emek veren insanların da sendikalaşmak zorunda olduğunu bir gün anlarız. Yoksa her durgunluk döneminde müzik yasağının saatlerini ve mağduriyetleri konuşmaktan öteye geçemeyiz. Zaten en kolayı ağlamak ve şikayetçi olmak değil mi?

Sevgiyle kalın.

Odatv.com

youtube