Yine seçim mi var

Rafael Sadi Tel Aviv'den yazdı

İsrail son bir buçuk yılda üç seçim geçirdi ve nihayet sonuuncusunda Likud ve Mavi Beyaz Partisi ile “Korona Hükümeti” kurulmuş oldu.

Hükümetin kuruluş hedefi korona ile mücadele idi.

İlk dalga korona ile gayet iyi mücadele edilmesine rağmen ve işin başında Türk Yahudisi bir yetkili olan Moshe Bar Siman Tov (Eski Sağlık Bakanlığı Müsteşarı) soğukkanlılığı ile takdir de toplamıştı.

Hükümet her konuda ve her hükümette olduğu gibi bu korona meselesinde de işi bilim insanlarına bırakmak yerine olaya maydanoz olmaları sebebi ile ikinci dalga koronada yeterli olunamadı ve vaka sayısı zirve yaptı.

Aslında bütün dünya ülkelerinde de sorunun iki ayağı mevcut olup İsrail'de de bu pandeminin yani salgının iki cephesi var. Sağlık ve ekonomi cepheleri.

SİYASİ MEKANİZMA İZİN VERMEDİ

Hastalık ile mücadelenin en önemli silahı sosyal mesafe ve bulaşmayı önleyebilecek toplanmalar. Toplanmaları yasakladığınızda ise birçok işyerinin ekmek parası ile oynamaya başlıyorsunuz ve ekek parası ile oynadığınız vatandaşlardan da oy alabilmeniz oldukça zorlanılıyor. İsrail hükümeti de bunu gayet iyi bildiği için hem bir taraftan işsiz kalanlara ve işyeri sahiplerine maddi desteklerde bulundu ki her yerde olduğu gibi yetersiz. Hem de sürekli kapanması gereken işyeri ve kurumları ekonomik endişe ile dengeli bir şekilde açmaya çalıştı.

Yaklaşık 2 ay kadar önce İsrail'in en önemli hastanelerinden YHILOV hastanesi başhekimi Roni Gamzu Pandemi ile mücadele ekibinin başına getirilmişti. Ancak siyasi mekanizma adamıın dedikleri yapmadı ve yapmasına da izin vermediler.

Sonuç, maalesef günde 9000 vaka sayısına ulaşıldı.

İlk salgın dalgasında bu sayı günde 21 vakaya kadar düşürülmüştü.

İSRAİL’DE DURUM NASIL

Türkiye'de bu sıralardan yaygın olan vaka ve hasta sayısı tartışması henüz İsrail'e sıçramadı ve burada halen vaka sayısı konuşuluyor. Yani bu ne demektir? Test sonucunda kişinin Covid-19 virüsüne bulaşmış olup olmadığı yani positif veya negatif olduğu tespit ediliyor. Şayet kişiye virüs bulaşmış ise kişi vaka olarak adlandırılıyor. Şayet kişi hastalık belirtileri gösteriyorsa hasta deniyor.

İsrail'de yapılan günlük test sayısı 60 bin kişiye ulaşmış durumda ve ortalama çıkan sonuç yüzde 12-13 arasıdır. Bu vaka sayısıdır. Hasta sayısı ilan edilmediği için net olarak bilinmiyor.

Başlangıcından beri ölen kişi sayısı ise bin 750 kişi civarıdır. Her an değişiyor tabii.

Bu ne kadar ürkütücüdür? İsrail'de her ay değişik sebeplerden dolayı 4 bin kişinin öldüğü göz önünde bulundurulursa 7 ay içinde bin 750 ölüm vakası aylık 250 ölüm vakası o kadar da ürkütücü değil deniyor. Bundan daha da önemli olan 10 milyon nüfuslu bir ülkede 1 milyon işsizin olması çok daha ürkütücüdür ve ekmek parası olamayan halkın herhangi bir hükümeti iktidarda tutması olası değildir.

Neredeyse 4 aydır sabah akşam Başbakanlık konutu karşısında ve de şehirlerin değişik meydanlarında gerçekleştirilen protestolar sessiz ve ilgisiz kalınacak bir ülke değildir İsrail.

Son moda Protesto dalgası ise Mısır'da başlayan “LEH” yani “Git sloganı” İsrail'de de oldukça tuttu ve Başbakan'a “Git” diyen diyene.

Hoş, Başbakan Binyamin Natanyahu “Git” dediler diye gidecek insanlardan değil.

Yine seçim mi var - Resim : 1

Ancak” bugün seçim olsaydı durum ne olurdu” İsrail Tv'si Kanal 2 bir anket yaptırmış ve sonuçları da aşağıdaki gibidir:

LİKUD: 26 MV

YEMİNA: 23 MV

YEŞ ATİD+TELEM: 18 MV

BİRLEŞİK LİSTE Araplar: 15 MV

MAVİBEYAZ: 9 MV

ŞAS: 9 MV

İSRAEL BEYTENU: 8 MV

YAHADUT HATORA: 7 MV

MERETZ: 5 MV

HAAVODA+HABAYIT HAYEHUDI+GESHER+DEREH ERETS partileri ise siyaset haritasından silinmiş durumdalar.

Yine seçim mi var - Resim : 2

Anket sorularından biri de “seçim istiyor musunuz” idi. Sonuçlar şöyle:

-Yüzde 49 seçim istiyor

-Yüzde 30 bu hükümetin devamını istiyor

-Yüzde 21 ise bilmiyorum dedi.

Kısaca bu durumda halkın isteği seçimden yana.

Bence sayın Natanyahu seçimi kazanabilmek için bir “korona zaferine” muhtaç ve kim bilir belki de sihirbaz şapkasında böyle bir olasılık da mevcut olabilir.

Zaman gösterecek.

Sandıkta yukarıdaki oranlar ve oylar farklı çıkabiliyor kuşkusuz...

Yine seçim mi var - Resim : 3

Anket sonuçları Kanal 2 tarafından irdelenmiş ve son 6 ay içindeki sonuçlar ekran'a yansıtılmış. Natanyahu ile Benet kıyaslanarak son 6 ayda Natanyahu 41 milletvekilinden 26 milletvekiline düşerken Benet ise 7 milletvekilinden 23 milletvekiline çıkmıştır. Sandıkta ne olacağını hep birlikte göreceğiz. Hakikat o ki MAVİ BEYAZ nerdeyse silinmiş durumda ve bu hükümetin gidişatına göre Benny Gantz'ın rotasyon ile başbakan olam ihtimali oldukça zayıf görünüyor...

Rafael Sadi

Odatv.com

Rafael Sadi israil arşiv