Artık her yerde onlar var... Yeni lokmacılar helvacılar mı

Salih Seçkin Sevinç yazdı...

Son günlerde karşıma her yerde bir helvacı dükkanı ya da bir helvacı reklamı çıkıyor.

Metrekarede küçük içerikte bildik helvacılığın bir tık ötesinde “helva çeşitlemesi”ne gitmiş olan bu mekanlar geçtiğimiz yıllarda patlama yaşayan “Lokmacıların yerini şimdilerde helvacılar mı alıyor” sorusunu aklıma getiriyor.

İşin enteresanı bu helvacıların hepsinin “Kadim” bir ismi ve tarihi varmış gibi görünse de aslında hepsinin bir kurgu olma ihtimalini de barındırması.

Helvacı Ali, Helvacı Davud, Helvacı Yakub, Helvacı Abdullah şimdilik radarımıza giren helva markalarından bazıları.

Helvacı Ali kuruluşu (1900), Helvacı Davud (1875), Helvacı Yakub Efendi (1887) olarak belirtilmiş. Yani hepsi Osmanlı döneminden... Her birine de baktığınızda irmik helvası çeşitlemesi yaptıklarını ve tıpkı lokmacı furyasında olduğu gibi bol bol “franchise” dağıttıklarını görüyoruz. İşin daha da enteresanı her birinin logosunda da aralarında sözleşmişler gibi bir bireyin (muhtemelen ismi zikredilen bireyin) silüet ya da portresinin olması. Hepsinin de çıkış noktası nedense Bursa...

Artık her yerde onlar var... Yeni lokmacılar helvacılar mı - Resim : 1

Artık her yerde onlar var... Yeni lokmacılar helvacılar mı - Resim : 2

Artık her yerde onlar var... Yeni lokmacılar helvacılar mı - Resim : 3

İRMİK HELVASI ÇEŞİTLERİ

Çeşitlere de göz atalım isterseniz;

Genel olarak gördüğümüz klasik dondurmalı irmik helvası, çikolatalı ve fıstıklı irmik helvası diye uzayıp gidiyor... Fıstıklı olanı Ömür Akkor’un “Cennet Çamuru” olan cinsten.

Yani gördüğünüz gibi Osmanlı’dan bu yana helvacılıkta çok şey değişmiş. Mesela artık hepsi “franchise” vermeye başlamış. Bu da oldukça manidar. Manidardan kastım elbette Osmanlı’dan getirdikleri helvacılık geleneğini “franchise” olarak pazarlamaları...

Aslında dondurma kaplarına dondumalı irmik helvası bizlere pek de yabancı değil. Bildiğim kadarıyla bunu ilk sunan Denizlili firma Hacı Şerif’tir. Eminönü’nde açtığı ilk şubeyi de yıllar önce yazmıştım hatta.

Artık her yerde onlar var... Yeni lokmacılar helvacılar mı - Resim : 4

Yeni açılan bu helvacılara “Yeni Nesil Helvacılar” diyebilir miyiz bilmiyorum ama önümüzdeki günlerde sayılarının gittikçe artacağı ortada.

Helvacı Necmiler, Ahmedler, Selimler, Vefalar görebilmeyi umuyorum.

Bazen ben de dedemin eski bir fotoğrafını kullanıp altına da dedemin doğum tarihini yazarak Helvacı Salih Efendi (1913) şeklinde bir helvacı açmayı düşünmüyorum değil hani. Daha da cesur olabilirsem, Cumhuriyet sonrası devrimi de işin içine katarak süreci modernleştirip “Helvacı Seçkin Bey - (1979)” şeklinde bir helvacı da açabilirim.

Ancak tek bir sorunum var... Helvacılık tarihimi diğer helvacılar gibi Bursa, İnegöl’e nasıl bağlayacağımı bir türlü çözemiyorum.

Salih Seçkin Sevinç

Odatv.com

arşiv