Yandaşa kiralanan dünyaca ünlü koyu kurtaracak karar

Antalya Kemer’de bulunan Tekirova Tabiat Parkı’nı yapılaşmaya açan Gelişim Planı’nı Mahkeme durdurdu. 120 dekardan oluşan tabiat parkı, geçtiğimiz yıl 29 yıllığına özel bir şirkete kiralanmıştı…

Antalya’nın Kemer ilçesinde bulunan Kleopatra Koyu’nun yıllık 505 bin TL’ye 29 yıllığına özel bir firmaya kiralanmasına olanak sağlayan düzenlemeye, Antalya 3. İdare Mahmekesi tarafından yürütmeyi durdurma kararı verildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile tanınan işadamı Hasan Topaloğlu’nun şirketine kiralanan 120 dönümlük alan için Nisan 2018’de gelişim planı hazırlanmış, yöre halkı ve meslek odaları ise Kleopatra Koyu ve çevresini yapılaşmaya açacak olan planı yargıya taşımışlardı. Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile yöre halkından oluşan yurttaşların açtığı davayı gören Antalya 3. İdare Mahkemesi, alanın yapılaşmaya açılmasında kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunmadığına hükmederek hukuka ve kamu yararına aykırı bulunan işlemin yürütmesini durdurdu. Mimarlar Odası Antalya Şubesi’nde bir araya gelen davacılar, planın tümüyle iptal edilmesini talep etti.

Yandaşa kiralanan dünyaca ünlü koyu kurtaracak karar - Resim : 1

MAHKEME KLEOPATRA KOYUNU YAPILAŞMAYA AÇAN PLANA DURDURDU

Antalya 3. İdare Mahkemesi, Kemer-Tekirova’da bulunan ‘Kleopatra Koyu’nun da içinde bulunduğu kıyı ve ormanlık alanı yapılaşmaya açan ‘Tekirova Tabiat Parkı Gelişme Planı’nın yürütmesini durdurdu. 2015 yılında dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca önce mesire yeri ilan edilen ardından ise 2016’da Tabiat Parkı ilan edilen koy için Nisan 2018’de ‘Tekirova Tabiat Parkı Gelişim Planı’ hazırlandı. 120 dekarlık alanı kapsayan tabiat parkı, 30 Mayıs 2018’de ise ihaleyle 29 yıllığına özel bir şirkete kiralandı.

Yandaşa kiralanan dünyaca ünlü koyu kurtaracak karar - Resim : 2

YILLIK 505 BİN TL’YE ÖZEL ŞİRKETE KİRALANMIŞTI

Tekirova Tabiat Parkı ihalesini, Sembol Turizm Otelcilik A.Ş. ile Teknik Katı Atık ve Tekirova Kurumsal Turizm A.Ş.’nin oluşturduğu ortak girişim grubu kazandı. Yıllık 505 bin TL bedelle kiraya verilen tabiat parkı için hazırlanan gelişim planının, koyun büyük bölümünü yapılaşmaya açacak olmasına tepki gösteren yerel halk konuyu yargıya taşıdı.

ANTALYA BARO BAŞKANI BALKAN: ‘PLANIN İPTALİNE KARAR VERİLMELİ’

Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile birlikte açılan davayı gören Antalya 3. İdare Mahkemesi, hukuka ve kamu yararına aykırı bulunan düzenlemenin yürütmesini durdurdu. Mimarlar Odası Antalya Şubesi ve Antalya Barosu yönetimince düzenlenen ortak basın açıklamasında, planın tamamen iptal edilmesi talep edildi. Antalya Baro Başkanı Polat Balkan, “Bu kararla kazanan halkımız olmuştur. Mahkemenin yürütmenin durdurulması kararı gerekçeleri doğrultusunda, Tekirova Tabiat Parkı Gelişme Planı’nın iptaline karar verilmesi ve yapılaşmanın önüne geçilmesi gerekir” diye konuştu.

Yandaşa kiralanan dünyaca ünlü koyu kurtaracak karar - Resim : 3

‘ALANIN YAPILAŞMAYA AÇILMASI HUKUKA VE KAMU YARARINA AYKIRI’

Planı hazırlayan dönemin Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın yapılaşmayı onaylama yetkisinin bulunmadığını savunan davacıları haklı bulan Mahkemenin kararında, alanın yapılaşmaya açılmasında kamu yararı açısından vazgeçilmez ve kesin bir zorunluluk bulunmadığına dikkat çekildi. Alanı yapılaşmaya açan gelişim planı ve planın getirdiği belirsiz kullanım türlerinin 2873 sayılı Milli Parklar Kanunu ile ilgili yasa ve yönetmeliklere uygun olmadığı hükmüne yer verilen Mahkeme kararında, “Yapılaşmanın bitki örtüsüne, orman yapısına ve biyolojik çeşitliliğe zarar vereceği, dolayısıyla planlama esaslarına ve kamu yararına uygun olmadığı anlaşıldığından tesis edilen işlemde hukuka ve kamu yararına uyarlık bulunmadığı sonucuna varılarak, 26/03/2019 tarihinde yürütmenin durdurulmasına karar verilmiştir” ifadelerine yer verildi.

Yandaşa kiralanan dünyaca ünlü koyu kurtaracak karar - Resim : 4

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A YAKIN İŞADAMININ ŞİRKETİ KİRALAMIŞTI

Tekirova Tabiat Parkı’nı ihaleyle kiralayan üç şirketten ikisi aynı kişiye ait. İstanbul Pendik merkezli Teknik Katı Atık firması ile Tekirova Kurumsal Turizm A.Ş’nin sahibi, 1994 yılından itibaren Pendik Belediyesi’nde Fazilet Partisi’nden iki dönem meclis üyeliği yapan ancak daha sonra AKP’ye destek veren Hasan Topaloğlu. Topaloğlu, Uluslararası Saraybosna Üniversitesi’ni kuran vakfın da başkanlığını yürütüyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Veysel Eroğlu ve Numan Kurtulmuş gibi AKP’li siyasilerle de yakın ilişkiler içerisinde olan Topaloğlu’nun başkanlığını yürüttüğü vakfın yönetiminde Erdoğan’ın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde birlikte çalıştığı kişilerin yanısıra Remzi Gür, Abdülkadir Taçyıldız, Nevzat Kor ve Adem Baştürk gibi isimler yer alıyor.

Yandaşa kiralanan dünyaca ünlü koyu kurtaracak karar - Resim : 5

Yusuf Yavuz

Odatv.com

arşiv