Yalan söylemek günah değil mi Başbakan

ABD eski Başkanlarından Bill Clinton’un Monica Lewinsky ile yaşadığı “yasak aşk” zamanında başta ABD olmak üzere tüm dünyada büyük yankı...

ABD eski Başkanlarından Bill Clinton’un Monica Lewinsky ile yaşadığı “yasak aşk” zamanında başta ABD olmak üzere tüm dünyada büyük yankı uyandırmıştı. Clinton ABD halkı önünde ilişkiyi önce reddetti, sonra kabullenmek zorunda kaldı.

İlişki ayyuka çıktıktan sonra ABD’de yapılan kamuoyu yoklamaları ABD halkının büyük çoğunluğunun, Başkan Clinton’u evlilik dışı ilişki yaşadığı için değil, ilişkisini ilk ağızda televizyon önünde reddederek ABD halkına yalan söylediği için kınadığını saptadı.

Hiç unutmam ABD’li bir emekli yargıç büyük bir hiddetle:

“Evlilik dışı ilişkisi bir tek karısını ilgilendirir ama bir ABD Başkanı halkına yalan söyleyemez”, (mealen) diyordu.

***

“Ayakkabı kutusunun paralel devlete karşı” verdiği mücadelede yalan, dolan, hakaret, beddua, hayâsızlık, arsızlık, geçmişte söylediklerini şimdi yalamak, kanun dışı dinleme yapmak, velhasıl insanı ne kadar küçük düşüren “fiil” varsa uygulamak siyasetçiler, gazeteciler, bürokratlar, hatta din adamları arasında vaka-i adiye seviyesine düştü.

Türkiye sürekli irtifa kaybediyor!

Yüz kızartıcı fiilleri en önde hayata geçiren de maalesef ülkenin Başbakanı!

Sadece son iki günü ele alalım:

Kılıçdaroğlu’nun Mustafa Sarıgül’ün “yolsuzluk dosyası”nı incelerken çekilmiş resmini kamuoyuna ifşa ettikten sonra resimde tahrifat yapılarak AKP’lilerle ilgili yolsuzluk dosyalarının karartılmış olduğunun ortaya çıkması RTE’nin yüzünün kızarmasını bile sağlayamadı.

RTE, Mustafa Sarıgül’e ait ve 2004 yılında ortaya atılmış ama zamanında mahkemelerce “aklanmış” olan “yolsuzluk iddiaları”nı dile getirirken de hiç utanmadı.

***

Köşe yazarları üzerinde pek durmadılar ama Ayşenur Arslan (Yurt Gazetesi) değindi.

Başbakan İngiltere Başbakanı Cameron’un gazete(ler) kapattırdığını da söyledi.

Başbakan’a anında İngiltere Büyükelçiliği’nden yalanlama geldi!

Bu bir uluslararası skandaldır!

Bir Büyükelçilik misafir olduğu ülkenin Başbakanı’nı yalanlıyor!

***

Hadi Türk siyasileri, bürokratları, gazetecileri birbirleri veya kendi geçmişleri hakkında utanmadan ve sıkılmadan yalan söylerler. Bu durumu:

“Kendi çalar kendi oynar!”

“Biz bize benzeriz!”

“Tencere dibin kara, seninki benden kara.”

“Anam ananı çarşıda görmüş.”

“Bu millet balık hafızalıdır,”

türü en büyük Türk büyüklerine ait veciz sözlerle geçiştirebiliriz.

Ama elin adamı kendisi hakkında “yalan/yanlış” bilgi verilmesini, hele hele çok hassas olduğu “basın özgürlüğü” konusunda kendi Başbakanı’nın töhmet altında bırakılmasını hazmedemiyor, “ben ülkede misafirim!” bile demiyor, anında tepki veriyor.

***

Hatırlayalım. AKP’nin Grup Toplantısı’nda RTE kendisini eleştiren yabancı basına yüklenirken bir partili:

“BBC de görmüyor Sayın Başbakanım!” diye sesleniyor.

Başbakan anında:

“Sadece BBC mi? Wall Street Journal... Bu gazetelerin patronları kimler? Bu gazetelerin patronlarının sahipleri kimler? Geçenlerde İngiltere’de benzer şeyi yaptılar. Cameron hemen gazeteleri kapattı’, deyiveriyor.

Açıkça söylemiyor ama cümlelerinden şu anlam çıkıyor:

Batı’da RTE aleyhine yayın yapılmasına gazete patronları pek ses çıkarmasa da Cameron içerlemiş, hemen eyleme geçmiş, hem de “bir gazeteyi” değil “gazeteleri” kapatıvermiş.

T.C. Başbakanı’na yanlışlama/düzeltme anında geldi. İngiltere’nin Ankara’daki Büyükelçiliği şu açıklamayı yaptı:

“Türkiye Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sözlerinden dolayı şaşırdık (puzzled). Bu sözlerin bir yanlış anlamadan kaynaklandığını düşünüyoruz. Çünkü İngiltere Başbakanı Cameron hiçbir gazeteyi kapatmadı.”

(Lütfen bu cümleyi “diplomatçadan” Türkçeye çeviriniz!)

***

Başbakan “ufak bir hata”yı bahane ederek kendisini “yanlışlayan” İngiltere Büyükelçiliği’nin, başta elçi olmak üzere, bütün çalışanlarını ertesi sabah Patagonya’nın Uganda Büyükelçiliği’ne, öğleden sonra da Pakistan’ın Şili Büyükelçiliği’ne sürmeliydi ama Başbakanlık cılız bir “tevil” ile işi geçiştirdi.

Ama emin olun bu “yanlış bilgi”yi patavatsızca sarf eden RTE hakkında Türkiye’deki tüm Büyükelçilikler not aldılar, başkentlerine kripto gönderdiler.

***

Yazımı yalakalarına göre “Allah’ın bütün vasıflarını üzerinde toplayan bir lider” olan RTE’nin bol bol referans verdiği Yüce Kuran’a başvurarak tamamlayayım:

16. Sure (Nahl Suresi)-105. Ayet:

“Yalanı, ancak Allah'ın âyetlerine inanmayanlar uydurur. İşte onlar, yalancıların ta kendileridir.”

Dr.Cüneyt Ülsever/ Yurt

Odatv.com

cüneyt ülsever Tayyip Erdoğan arşiv