Ve Kaşıkçı cinayetine son nokta kondu… Jet hızıyla kırmızı bülten

Gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyasına ilişkin Suudi Arabistan’ın Türkiye’den istediği iki talep yerine getirildi. İlk istek, dosyanın Suudi Arabistan’a iadesiydi ve yapıldı. Türkiye günlerdir bunu tartışıyor ama ikinci talebe ne olduğu konuşulmuyor. O ise, Kaşıkçı cinayeti sanıkları hakkındaki kırmızı bültenlerin kaldırılması. Yargı-bakanlık ve emniyet, jet hızıyla Interpol ile temasa geçip kırmızı bülten listesini iptal etti. O yazışmaların izini Odatv sürdü ve belgeleri elde etti...

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın İstanbul Suudi Arabistan Başkonsolosluğu’nda öldürülmesine ilişkin davada mahkemenin verdiği karar tartışılmaya devam ediyor.

Suudi Arabistan Krallığı Başsavcılığı, 31 Aralık 2021 tarihinde İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesine gönderdiği yazı ile “adli yardımlaşma” talebinde bulundu. Suudi Başsavcılığı’nın iki talebi vardı.

Bunlardan ilki, dosyanın kendilerine iadesi…

İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi 7 Nisan tarihinde verdiği kararla, 26 firari sanığın yargılandığı dosyayı durdurdu ve dosyanın Suudi Arabistan adli birimlerine devredilmesine hükmetti.

İkinci talep ise, sanık olan 26 Suudi vatandaşının Interpol’deki kırmızı bülten listesinden çıkarılmasıydı.

Kırmızı bültenin kaldırılması için yapılan devlet yazışmalarına Odatv ulaştı.

JET HIZLIYLA KALKAN, KIRMIZI BÜLTEN TRAFİĞİ

2 Ekim 2018 tarihinde Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan Krallığı İstanbul Başkonsolosluğu'na öldürüldüğünün anlaşılmasının ardından, Türkiye’de soruşturma başlatıldı. Katillerin firar etmesi sebebiyle 2018 yılında Türkiye’deki adli makamlar kırmızı bülten çıkarılması için harekete geçti. 2019

7 Nisan 2022 tarihinde Kaşıkçı dosyasının Suudi Arabistan’a devredilmesi kararını veren İstanbul 11. Ağır Ceza Mahkemesi, kırmızı bültenlerin kaldırılması için de harekete geçti.

Mahkeme 7 Nisan tarihinde, “Kırmızı Bültenlerin Kaldırılması” talebiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosuna yazı gönderdi.

Sonrasında yaşanan yazışma süreci şöyle devam etti:

- 8 Nisan: İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Bakanlık Muhabere Bürosu, mahkemenin talebini Adalet Bakanlığı Dış İlişkiler ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü’ne bildirdi.

- 11 Nisan: Adalet Bakanlığı, kırmızı bültenleri listesinden kaldırılacak 26 Suudi vatandaşın isimlerini yazarak İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne iletti ve Interpol’de gerekli işlemlerin yapılmasını istedi.

- 12 Nisan: İçişleri Bakanlığı, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderdiği yazı ile Cemal Kaşıkçı’yı öldürmekten yargılanan 26 Suudi vatandaşının Interpol’deki kırmızı bültenlerinin iptal edildiği bildirildi. Ayrıca, Türkiye dışında haklarındaki arama kararlarının da KKTC’de de kaldırıldığı notu düşüldü ve devletin diğer birimlerine de karar iletildi.

7 Nisan’da Kaşıkçı Cinayeti dosyanın Suudi Arabistan’a gönderilmesinin ardından, cinayet sanıklarının kırmızı bültenler listesi de jet hızıyla kapatılmış oldu.

Bu kararla Cemal Kaşıkçı cinayeti dosyası noktalanırken, Suudi Arabistan Krallığı Başsavcılığı’nın Türkiye’den istediği iki talep de yerine getirilmiş oldu.

İşte o belgeler:

Ve Kaşıkçı cinayetine son nokta kondu… Jet hızıyla kırmızı bülten - Resim : 1
Ve Kaşıkçı cinayetine son nokta kondu… Jet hızıyla kırmızı bülten - Resim : 2
Ve Kaşıkçı cinayetine son nokta kondu… Jet hızıyla kırmızı bülten - Resim : 3
Ve Kaşıkçı cinayetine son nokta kondu… Jet hızıyla kırmızı bülten - Resim : 4

Fethi Yılmaz

Odatv.com

Ve Kaşıkçı cinayetine son nokta kondu… Jet hızıyla kırmızı bülten - Resim : 5
fethi yılmaz Cemal Kaşıkçı