Ve kaçak yapıların yıkımına başlandı

Korona virüs salgını döneminde bile hız kesmeyen Kaş’taki kaçak yapıların bir bölümünün yıkımına başlandı…

Antalya’nın Kaş ilçesine bağlı Gelemiş (Patara) Mahallesi sınırlarında buluna Yalı Mevkii’nde kaçak olarak inşa edilen binaların yıkımına başlandı. Doğal ve arkeolojik sit alanları ile Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) sınırları içerisinde ve Hazine arazilerinde kaçak olarak inşa edildiği tespit edilen yapılar yıkılacak. Bu kapsamda Kaş Belediyesine ait iş makineleri önceki gün doğal sit alanı olan Gelemiş Mahallesi Yalı Mevkii’ndeki kaçak binalarda yıkım işlemi yaptı. Jandarma’nın güvenlik önlemi eşliğinde bazı kaçak binaların yıkımı gerçekleştirildi.

Türkiye’nin doğal ve tarihi değerleriyle tanınan önemli turizm merkezlerinden biri olan Antalya’nın Kaş ilçesinde korona virüs salgını döneminde bile hız kesmeyen kaçak inşaat furyası korunan alanları da tehdit ediyor. İlçe genelinde bulunan doğal ve arkeolojik sit alanlarının yanı sıra ÖÇK alanı, zeytinlikler ve kıyı alanları kaçak yapılaşmadan etkileniyor.

Ve kaçak yapıların yıkımına başlandı - Resim : 1

* Yıkım yapılan bölgenin bir bölümü kesin korunacak alan niteliğinde

UYGULANMAYAN YIKIM KARARLARI KAÇAK YAPIYI ÖZENDİRİYOR

Denetim yetersizliği ve yaptırımların caydırıcı olmamasının kaçak yapılaşmayı özendirdiği eleştirilerinin gündeme geldiği ilçede son üç yılda inşa edilen kaçak yapı sayısının 2 binin üzerinde olduğu belirtiliyor. Kaş Belediyesi’nin 3 Nisan 2017 tarihinde gerçekleştirdiği bir yıkım ihalesinin “işin niteliği” bölümünde “2067 adet kaçak bina yıkımı” bilgisine yer verilmesi bunun çarpıcı bir örneğini oluştururken, uygulanamayan yıkım kararlarının kaçak yapılaşmayı özendirdiği kaydediliyor.

Ve kaçak yapıların yıkımına başlandı - Resim : 2

Ve kaçak yapıların yıkımına başlandı - Resim : 3

* Kaş Yalı Mevkiindeki yıkımların süreceği öğrenildi (İHA)

SİT ALANLARI, ZEYTİNLİKLER VE ÖÇK: KAÇAK YAPILAR HER YERDE

Kaş’ta kaçak yapılaşmanın en yoğun olduğu bölgelerden biri de Gelemiş (Patara) Mahallesi. Likya uygarlığına başkentlik yapan Patara antik kentinin de yer aldığı Gelemiş Mahallesinin arazilerinin büyük bölümü orman, önemli bir kısmı ise doğal ve arkeolojik sit alanı olarak koruma altında. Patara ÖÇK Bölgesi ise Gelemiş ve Ova ve Kınık Mahalleleri ile birlikte Muğla’nın Karadere ve Kumluova Mahallelerini kapsıyor.

Ve kaçak yapıların yıkımına başlandı - Resim : 4

* Patara ÖÇK Bölgesi kapladığı alan

Ve kaçak yapıların yıkımına başlandı - Resim : 5

KORUMA KURULLARI YIKIM KARARI ÇIKARDI

Ancak bunca koruma statüsü bulunmasına rağmen bölgedeki denetim yetersizliği yüzünden kaçak yapılaşmanın önüne geçilemiyor. Hem doğal ve arkeolojik sitler hem de ÖÇK alanında tespit edilebilen kaçak yapılar için yıkım kararı çıkarıldı. Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ile Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’nun aldığı kararlar doğrultusunda kaçak binaların yıkımına başlandı.

Ve kaçak yapıların yıkımına başlandı - Resim : 6

JANDARMA ÖNLEM ALDI, VATANDAŞLAR YIKIMI GÖRÜNTÜLEDİ

Gelemiş Mahallesi sınırlarında bulunan Yalı Mevkii’nde doğal sit alanı üzerinde inşa edilen binalar önceki gün Kaş Belediyesine ait iş makineleriyle yıkıldı. Jandarmanın güvenlik önlemi aldığı yıkım çalışmaları sırasında çok sayıda vatandaşın bölgede toplanması dikkat çekti. Bazı vatandaşlar yıkım işlemini cep telefonlarıyla görüntülerken bazıları ise binaların yıkımına tepki gösterdi.

Ve kaçak yapıların yıkımına başlandı - Resim : 7

* Vatandaş kamerası

Ve kaçak yapıların yıkımına başlandı - Resim : 8

* Yıkım sırasında güvenlik önlemleri alındı

İMAR BARIŞINDAN SONRA YÜZLERCE KAÇAK YAPI İNŞA EDİLDİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca alınan kararla geçtiğimiz yıl 31 Aralık 2019’a kadar uzatılan "İmar Barışı" kapsamında bölgede daha önce kaçak olarak inşa edilen binalar için yapı kayıt belgesi oluşturulmuştu. Ancak kaçak yapılaşma bu tarihten sonra da hız kesmedi. Korona virüs salgını döneminde bile iş makineleri durmadı ve Kaş çevresinde yüzlerce yeni kaçak yapının inşa edildi.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın aldığı yıkım kararı, imar barışı sürecinde aykırı beyanda bulunulan yapılar ile son dönemde inşa edilen kaçak yapıları kapsıyor. Yıkım kararı verilen binaların birçoğu doğal ve arkeolojik sit alanları ile ÖÇK sınırlarında yer alıyor.

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN 2020’Yİ PATARA YILI İLAN ETMİŞTİ

Gelemiş Mahallesi’nde bulunan Patara antik kenti, 2020 yılı için Türkiye’nin tarihi ve kültürel değerlerini ön plana çıkarmak amacıyla tanıtım yüzü olarak seçilmişti. Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz Şubat ayında partisinin TBMM Grubunda yaptığı konuşmada, 2020 yılını "Patara Yılı" ilan ettiklerini açıklamıştı.

Bu açıklamanın ardından ilgili kurumlar Patara’ya yönelik çalışmalara hız verirken bir yandan da bölgedeki kaçak yapılaşmanın artması tepkilere neden olmuştu.

BELEDİYENİN YIKIM İHALESİ: "2067 KAÇAK YAPI YIKILACAK"

Kaş Belediyesi belirli dönemlerde tespit edilen kaçak yapılara ilişkin yasal zorunluluk gereği yıkım ihalesi yapıyor. Ancak bu ihaleler çoğunlukla "katılan olmadığı" gerekçesi ile sonuçsuz kalıyor ve böylece kaçak yapılar yıkılamıyor. Kaş Belediyesi’nin EKAP üzerinden yaptığı 3 Nisan 2017 tarihli bir yıkım ihalesinde, 2067 adet kaçak binanın yıkım işleminin yapılacağı belirtilmesi dikkat çekiyor. Öte yandan Kaş Belediyesi’nin geçtiğimiz ay bir bilgi talebine verdiği yanıtta, ilçe genelinde 2169 adet kaçak yapı olduğunu belirtilmişti.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Ve kaçak yapıların yıkımına başlandı - Resim : 9

Yusuf Yavuz odatv arşiv