Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu

2 bin yıllık geçmişe sahip olan Gümüşkesen Anıtını gölgede bırakan müze için karar...

Avrupalı seyyahları büyüleyen tarihi anıt mezarı betona boğan müze inşaatında yeni gelişime.

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan yaklaşık 2 bin yıllık geçmişe sahip ünlü Gümüşkesen Mezar Anıtının bitişiğinde inşasına başlanan ancak tarihi anıtı gölgede bırakan müze inşaatı yıkılacak. AKP Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir, konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, tarihi anıtı gölgeleyen betonlaşma yüzünden tepkilere neden olan arkeoloji müzesi inşaatının yıkılacağını duyurdu. Antik çağda Karia’nın başkenti olan Milas’ta İC İçtaş-Limak tarafından inşa edilen arkeoloji müzesi tarihi anıtı gölgede bıraktığı için tepki çekmişti. AKP Milletvekili Demir, Kültür ve Turizm Bakanı ile müze inşaatının bertaraf edilmesi konusunda mutabık kaldıklarını belirtti.

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 1
(Gümüşkesen anıtı müze inşaatı başladığı sıralarda)

Muğla’nın Milas ilçesinde bulunan ünlü Gümüşkesen Mezar Anıtı, ilçenin ve bölgenin en önemli kültürel varlıklarından biri. M.S II. Yüzyıla tarihlenen anıt mezarın bulunduğu bölgede yeni bir arkeoloji müzesi inşa edilmesini planlayan Kültür ve Turizm Bakanlığı, bölgede bulunan Yeniköy-Kemerköy termik santrallerini işleten İC İçtaş-Limak ortaklığı ile 2016’da bir protokol imzalayarak yapım işini bu firmaya verdi.

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 2
(Gümüşkesen anıtı müze inşaatının yanında kayboldu)

TARİHİ YOK EDEN SANTRALLERDEN GÖZ BOYAMA SPONSORLUĞU

Termik santrallerin kömür ocaklarının bulunduğu Mengefe, Hüsamlar ve Belentepe’de 2006’da ortaya çıkan antik yerleşimlerin kurtarma kazıları yapılarak kirli enerji üretimine kurban edilmesine göz yumuldu. AKP döneminde en çok kamu ihalesi alan firmaların başında gelen İC İçtaş ve Limak ortaklığı Yeniköy-Kemerköy Termik Santrallerini Nisan 2014’te yapılan ihale ile devraldı. Uzun yıllardır bölgede tarım alanları ve zeytinlikler ile kültür varlıklarının da yok olmasına neden olan termik santrallere karşı süren rahatsızlık, santrallerin özelleştirilmelerinin ardından yürütülen sponsorluk faaliyetleriyle giderilmeye çalışılıyordu.

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 3
(Gümüşkesen anıtı, 1782. CHOISEUL-GOUFFIER, Gabriel Florent Auguste de. Voyage pittoresque de la Grèce, Paris)

BAKANLIK YENİ MÜZE PROJESİNİ İC İÇTAŞ-LİMAK’A VERDİ

Milas’ta inşa edilmesi gündeme gelen yeni arkeoloji müzesiyle ilgili protokol de bu kapsamdaki girişimlerden biri olarak değerlendirilmişti. Kültür ve Turizm Bakanlığı, İC İçtaş-Limak ortaklığı ile 2016’da imzaladığı protokolle yeni müze binasının yapım işini bu firmaya verdi. Firma aynı zamanda ‘sosyal sorumluluk’ çerçevesinde yeni müze binasının sponsorluğunu da üstlenecekti. Yaklaşık 1 yılda tamamlanması planlanan projenin inşasına Aralık 2017’de başlanmıştı.

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 4
(Gümüşkesen anıtı, 1882. TEXIER, Charles Félix Marie. Asie Mineure)

MİLAS’IN SİMGESİ OLAN TARİHİ ANIT BETONA BOĞULDU

Ancak yaklaşık 2 bin yıllık Gümüşkesen Mezar Anıtı’nın dibinde başlatılan yeni müze binası yükseldikçe tarihi yapının tüm görkemini gölgelemeye başladı. “Ucube müze” yorumlarına neden olan betonarme bina hem ilgili uzmanların hem de ziyaretçilerin tepkisini çekmeye başladı. Bu arada şantiyeye dönen alanın ortasında kalan mezar anıtı uzun süre ziyarete kapatıldı.

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 5
(İnşaattan önce Gümüşkesen anıtı)

AKP’Lİ VEKİL AÇIKLADI: ‘MÜZE İNŞAATI BERTARAF EDİLECEK’

Beklenen süre içinde bitirilemeyen müze inşaatı bir süre sonra yarım bırakılarak geçtiğimiz yıl kaderine terk edildi. Mali yetersizlikten dolayı yapımının durduğu iddiaları gündeme gelen müze inşaatının akıbeti tartışılırken AKP Muğla Milletvekili Mehmet Yavuz Demir tepki çeken inşaatın “bertaraf” edileceğini duyurdu.

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 6
(İnşaattan sonra Gümüşkesen anıtı)

‘MUAZZAM ESERİN YANINA YAKIŞMADIĞINA KANAAT GETİRDİK’

Milletvekili Demir, Sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada şunları kaydetti: “Kültür ve Turizm Bakanımız Sayın Mehmet Nuri Ersoy’la Milas’taki Gümüşkesen Mezar Anıtı’nı ilk ziyaret ettiğimizde yeni müze alanı olarak inşa edilmeye başlayan yapının arkeoloji ve kültürel değerlerimizle bir uyumu bulunmadığı, muazzam estetikle yapılmış eserin yanında yakışmadığına kanaat getirmiştik. M.S II. Yüzyıl, Roma döneminde tarihlenen ve bölgemizin önemli tarihi yapılarından Gümüşkesen Mezar Anıtı’nın inşa edildiği tarihteki ruhunu koruyabilmek için, Sayın Bakanımızla sponsor bir firma tarafından hazırlanan yapının bertaraf edilmesi gerektiğinde mutabık olduk. Kültürel değerlerimiz bizim için çok önemli. Şimdi Sayın Bakanımızla birlikte Milas’a yeni bir müze kazandırmayı planlıyoruz. Hekatomnos Anıt Mezarı ve Kutsal Alanımızla birlikte Milas’ın eşsiz kültürel değerlerini tanıtmak, bölgemizin turizm potansiyelini artırmak için gayret sarf ediyoruz.”
Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 7
(Müze inşaatından görünüm)

AVRUPALI SEYYAHLARIN GÖZÜYLE GÜMÜŞKESEN ANITI

Gümüşkesen Mezar Anıtı Milas’ın antik çağdan günümüze ulaşan önemli kültür miraslarından biri olarak biliniyor. Antik çağda Myalsa adıyla anılan Karya’nın Halikarnassos’tan (Bodrum) önceki başkenti olan Milas’taki anıt mezar, 18. Yüzyıldan itibaren bölgeyi ziyaret eden Avrupalı mimar ve arkeologlar ile seyyahların çizimlerine de konu olmuştu.

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 8
(Müze inşaatından önce Gümüşkesen anıtı ilçenin önemli tarihi mekanlarından biriydi)

HALİKARNASSOS MOZOLESİNİN KÜÇÜK BİR KOPYASI

Ord. Prof. Dr. Ekrem Akurgal (1911-2002), ‘Anadolu Uygarlıkları’ adlı eserinde iyi korunmuş durumdaki Gümüşkesen anıtının Milas’ın en önemli antik yapısı olduğuna dikkat çekerek antik dünyanın yedi harikasından biri olarak anılan Bodrum’daki Halikarnassos Mozolesi’nin küçük bir kopyasını andırdığını belirtmişti.

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 9

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 10
(Müze projesi)

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 11
(Müze projesinden bir çizim)

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 12
(Tarihi anıtın dibinde yapılan müzenin inşasına 2017'de başlandı)

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 13
(Tarihi betona gömen müze inşaatı tepki çekmişti)

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Vazgeçtiler, 2 bin yıllık tarih kurtuldu - Resim : 14

arşiv