Vali'den skandal paylaşım... Atatürk'e "haydut" diyen kişiye övgü düzdü

Vali Çiftçi, resmi Instagram hesabından İskilipli Atıf, Said Nursi, Necip Fazıl Kısakürek, Adnan Menderes ve kendisinin yer aldığı bir karikatür paylaştı.

Milli Mücadele döneminde İngilizlerin desteği ile gerici isyanlara destek veren ve Kuvayi Milliye’ye düşman Teali İslam Cemiyeti’nin yöneticisi İskilipli Atıf'ı sık sık anan Çorum Valisi Mustafa Çiftçi, sosyal medya hesaplarından dikkat çeken bir paylaşım yaptı.

Vali Çiftçi, resmi Instagram hesabından İskilipli Atıf, Said Nursi, Necip Fazıl Kısakürek, Adnan Menderes ve kendisinin yer aldığı bir karikatür paylaştı.

Çiftçi’nin paylaştığı karikatürde İskilipli Atıf, Said Nursi, Necip Fazıl Kısakürek, Adnan Menderes, Çiftçi’ye, “Doğru yoldasın evlat” derken Çiftçi, “Eyvallah” diye cevap veriyor.

Vali'den skandal paylaşım... Atatürk'e "haydut" diyen kişiye övgü düzdü - Resim : 1

TEŞEKKÜR MESAJI

Vali Mustafa Çiftçi yaptığı paylaşımın altına şu notu düştü:

“Genç yetenekli karikatürist kardeşimiz Furkan Şimşek’in kaleminden güzel bir çalışma daha. Karikatür çok anlamlı olduğu için ayrıca yorumlamıyorum. Sadece Furkan’a teşekkür ediyor, eline emeğine teşekkür ediyor eline emeğine yüreğine sağlık diyorum.

Ayrıca, ben böyle bir ilde, üç senedir kadirşinas Çorumlulara hizmet etmek bahtiyarlığına eriştiren Yüce Rabbime de sonsuz hamdü senalar ediyorum.”

SKANDAL KARİKATÜRÜN ÇİZERİ

Vali Çiftçi'nin teşekkür ettiği Furkan Şimşek, bir resim öğretmeni. Şimşek'in anlattığına göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tavsiyesi üzerine karikatürde kendisini geliştirmeye başladı.

Altın Portakal Film Festivali'nde ödül alan Nihal Yalçın ile Tamer Karadağlı arasında yaşanan olayları çizen Furkan Şimşek karikatürde Karadağlı'nın Yalçın'a tokat attığı şeklinde çizimini paylaşmıştı.

Şimşek gelen tepkilerin ardından karikatürü silmek zorunda kaldı.

İSKİLİPLİ ATIF NELER YAPTI

Aralık 1919’da kurulan Teali İslam Cemiyeti’nin başkanlığını yapan İskilipli Atıf, Türkiye’yi işgale karşı yürütülen Milli Mücadele’ye karşı çıktı ve bu doğrultuda çalıştı. İngiliz Dostları Cemiyeti kurucusu olan Sait Molla yakın çalışma arkadaşıdır.

İskilipli Atıf’ın başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti, Milli Mücadele’ye karşı Konya, Niğde, Nevşehir bölgelerinde örgüt kurdu, Gâvur İmam ve Anzavur ayaklanmalarında isyancılara destek verdi.

Milli Mücadele karşı yazılan ve Kuvayi Milliyecilere “adi”, “eşkıya”, “kudurmuş haydutlar” diye hakaret bildiride İskilipli Atıf’ın da imzası bulunuyordu.

İskilipli Atıf’ın başkanı olduğu Teali İslam Cemiyeti, Milli Mücadeleyi yürüten Kuvayi Milliyeciler aleyhine yazılan bir başka bildiri de Mustafa Kemal ve tüm Kuvayi Milliyeciler için “Bu asiler en kısa zamanda yakalanıp ortadan kaldırılmalıdır. Bu, hepimiz için bir farzdır” denildi. Bu bildiri, 30 Ağustos 1920’de Yunan uçaklarıyla Anadolu kentlerine havadan atıldı.

Cumhuriyet’in ilanı sonrasında Ankara İstiklal Mahkemesi, İskilipli Atıf’ı, “ayaklanma çıkarmak”, “halkı kışkırtmak”, “dini politikaya alet etmek” ve “vatana ihanet etmek”(İngilizlerle işbirliği yapmak) suçlarından 3 Şubat 1926’da idama mahkum etti.

Servet Seyfettin Mete

Odatv.com

Çorum vali Instagram İskilipli Atıf karikatür