Uzayda müzik var mı

Kaan Çağlayangöl yazdı

Geçtiğimiz günlerde hem bilim hem de müzik dünyasını ilgilendiren bir haber yayınlandı. Ajanslara düşen haberde NASA’nın James Webb Uzay Teleskobu’nun çektiği fotoğrafları müziğe dönüştürdüğü bilgisi vardı. NASA, James Webb Uzay Teleskobu tarafından yakalanan görüntüleri müziğe dönüştürerek görme engellilerin de deneyimlemesini sağlamış. Görüntülerin müziğe dönüştürülmesinde 'veri sonifikasyonu' adı verilen yöntem kullanılmış. NASA, 'Öğrenme Evreni' programının bir parçası olarak şarkıları oluşturmak için bilim insanları, müzisyenler ve görme engellilerden oluşan bir ekiple çalışmış. Evreni daha önce hiç James Webb Uzay Teleskobu'nun bize gösterdiği şekilde görmemiştik. Teleskop, çıplak gözle göremediğimiz birçok şeyi, ışık ve uzayda yolculuk yaparak görme imkanı sunuyor. Bir zaman makinesi gibi çalışan teleskop, 12 Temmuz'da uzak galaksilere, sönmüş yıldızlara ve güneş sistemimizin dışındaki gezegenlerin atmosferlerine ait ilk görüntüleri iletti. Teleskobun gönderdiği en ilginç fotoğraflardan biri Hayalet Galaksi (Phantom Galaxy) olarak adlandırılan M74'e ait. Webb'in ışığın elverdiğinden daha uzun dalga boylarını toplama kabiliyeti bilim insanlarına bunun gibi galaksilerde yıldız doğuran bölgeleri bulmasını sağladı. Söz konusu fotoğraf galaksinin kollarındaki gaz ve toz kütleleri ile merkezindeki yoğun yıldız kümesini gösteriyor.

ÜRKÜTÜCÜ VE GERGİN BİR MÜZİK

Tekrar işin müzikle olan kısmına dönersek; NASA'nın tarihin en pahalı teleskobu olarak bilinen James Webb Uzay Teleskobu ile fotoğrafları çekilen uzay cisimleri müziğe dönüştü. Toronto Üniversitesi'nde fizik profesörü olan müzisyen Matt Russo'nun emek verdiği çalışmada Güney Halka Bulutsusu ürkütücü bir sese dönüştü. Yaylı enstrümanlarla yapılan müzik dinlenildiğinde biraz ürkütücü… Işık frekanslarının doğrudan ses frekanslarına çevrildiği kayıt, başlangıçta yüksek bir sese sahipken orta kızılötesi ışığa gidildikçe ses azalıyor ve notalar değişiyor. Parlak yıldızlar ise koparılmış piyano telleri gibi belirgin sesler çıkarıyor.

BRIAN MAY VE JAMES WBB TELESKOBU İÇİN YAPTIĞI ŞARKI

Astrofizik alanında doktorası olan Queen grubunun gitaristi Brian May, James Webb uzay teleskobunun ilk renkli fotoğraflarının şerefine besteci Graham Gouldman ile bir şarkı yapmıştı. May ve Gouldman'ın “Floating In Heaven” şarkısının piyasaya sürülmesi, James Webb uzay teleskobunun dünyaya gönderdiği ilk renkli fotoğrafların yayınlanması ile aynı zamana denk geldi. Brian May, “Bir keşif dünyasında, hakkında hiçbir şey bilmediğiniz bir yere gitmekten daha heyecan verici bir şey yoktur” şeklinde bir açıklamada bulunmuştu. Queen’in gitaristinin yeni şarkısı, Queen’in uzayla alakalı olan ilk şarkısı değil. '39 adlı şarkı, Queen'in 1975’te çıkan “A Night At The Opera” albümünde yer alıyordu ve bir yüzyılı geride bırakan bir yıllık seyahatleri sırasında evlerine dönmek için yola çıkan bir grup uzay kaşifinin hikayesini anlatıyordu.

Uzay ve müzik konusu yıllar boyunca başta rock grupları olmak üzere birçok müzik türünün içinde var olmuştur. Dünyada bunun birçok örneği var. Belki James Webb uzay teleskobunun bizlere ilettiği müzikler de yeni şarkıların oluşmasına yol açar.

Dünya dışı varlıklar ve diğer gezegenlerde hayat olup olmadığı yıllardır insanlığın en büyük meraklarından birisi olarak varlığını sürdürüyor. UFO fenomeni ise merak edilenlerin en başında geliyor. Her yeni keşif uzayın sırlarını insanlığa aktarmak için büyük bir teknolojik gelişmeyi de beraberinde getiriyor. Elbette James Webb teleskobundan elde edilen görüntüler müziğe dönüştürülmüş durumda. Yani ortada uzaydan ya da başka gezegenlerden gelen bir müzik yok. Sadece teknoloji aracılığıyla görüntüler ses frekanslarına dönüştürülmüş.

APOLLO 10 VE APOLLO 11 MÜRETTEBATININ DUYDUKLARI SESLER

1969 yılının Mayıs ayında Ay’ın biraz uzağından geçen Apollo 10'un mürettebatı, Dünya ile Houston arasındaki temas kesildiği sırada uzayın dışından garip bir müzik sesi duyduklarını söylemişlerdi. Apollo 10 astronotları, iletişim kanalları tekrar açıldığında onların (Houston’da bulunan ekip) psikolojik durumlarının kötüye gidebileceğinden endişe duydukları için ilk önce bu durumdan söz etmemişler. Science Channel isimli YouTube kanalının ‘Açıklanamayan Dosyalar’ ismiyle yayımladığı videoda astronot Eugene Cernan’ın ‘Bunu duydun mu? Bu bir ıslık sesi? dediği açıkça duyuluyor. Ay’ın yüzeyine yapılan ilk insanlı uçuş olan Apollo 11 görevi esnasında (Temmuz 1969) Ay’ın yörüngesinde benzer sesler duyduğunu dile getiren uzay aracının pilotu Michael Collins de buna benzer sesler duyduğunu açıklamıştı. Radyo teknisyenleri ise bu konuyla ilgili UFO fenomenine inananları üzecek bir açıklama yapmıştı. Duyulan o seslerin Ay modülü ve komuta modülü arasındaki iletişimi sağlayan VHF dalgalarının parazitlenmesi sonucu ortaya çıkan bir ses olduğunu söylemişlerdi.

Önümüzdeki yıllarda belki bu konuda daha fazla elle tutulur veri elde edilmiş olur, kim bilir?

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

Kaan Çağlayangöl