Uyuşturucu, siyaset ve rock: David Crosby

The Byrds grubunun ve Crosby, Stills & Nash'in kurucusuydu. Ancak müziği kadar sıkıntılı özel hayatıyla da tanınıyordu. 1960'lar ve 1970'lerin rock...

The Byrds grubunun ve Crosby, Stills & Nash'in kurucusuydu. Ancak müziği kadar sıkıntılı özel hayatıyla da tanınıyordu. 1960'lar ve 1970'lerin rock ve blues döneminin en etkili ve sevilen Amerikan gruplarından ikisi olan Byrds ve Crosby, Stills, Nash & Young'ın yaratılmasında büyük katkıları olan, söz yazarı ve gitarist David Crosby, geçtiğimiz günlerde 81 yaşında öldü. Crosby'nin uyuşturucu kullanımı, 1994 yılında karaciğer nakli gerektiren hepatit C ile uzun bir savaş da dahil olmak üzere tıbbi sorunlarını şiddetlendirmişti. Kendisi ayrıca tip 2 diyabet hastasıydı ve 2014 yılında kalp sorunları nedeniyle bir turnesini iptal etmek zorunda kalmıştı. Sağlık sorunlarına rağmen o yıllarda sesi turneye çıkacak kadar güçlüydü. Hala sahnede olmaya özen gösteriyordu. Daha sonraki yıllarda solo grubuyla turneye çıkarken de sesi güçlü kaldı.

David Crosby, 1985 yılında uyuşturucu madde bulundurmak ve silah suçlarından hüküm giydikten sonra Teksas eyalet hapishanesinde 9 ay geçirdi. Uyuşturucu suçlamaları, eroin ve kokain bulundurmakla ilgiliydi. Daha sonra 1985 yılında David Crosby, Kaliforniya'da sarhoş araba kullanmak, araba kazası ve ruhsatsız bir tabanca ve uyuşturucu bulundurmaktan tekrar tutuklandı. 7 Mart 2004 tarihinde David Crosby, yine silah, yasadışı av bıçağı, yasadışı cephane bulundurmak ve yaklaşık bir ons esrar bulundurmakla suçlandı. David Crosby, o sırada çantasını almak için otele döndüğünde tutuklandı. 12 saat hapiste kaldıktan sonra 3500 dolar kefaletle serbest bırakıldı. David Crosby, New York Eyalet Yüksek Mahkemesi'nde suçunu kabul etti ve 4 Temmuz 2004 tarihinde suç kapsamında olan silah bulundurmaya teşebbüs suçlamasıyla 5.000 dolar para cezasına çarptırıldı ve hapis cezası almadı. Savcılar, tabanca California'da kayıtlı olduğu ve bulunduğunda bagajında ​​güvenli bir şekilde saklandığı için silah suçlamasıyla ilgili daha ağır bir ceza talep etmedi. Yasadışı esrar bulundurma suçlaması ise reddedildi. David Crosby, para cezasını ödemesi ve bir daha tutuklanmaması şartıyla mahkeme tarafından salıverildi.

Crosby, profesyonel kariyeri boyunca politik olarak da aktifti. Kennedy suikasti sonrası kurulan Warren Komisyonu’na inanmadığını açıkça söylemişti. David Crosby, Donald Trump'ın başkanlığını şiddetle eleştirdi ve onu “büyük bir egosu olan tehlikeli bir adam” olarak ilan etti. Crosby, 2020 başkanlık ön seçimlerinde Joe Biden'ın adaylığına karşı çıksa da Biden'ın Kasım ayındaki genel seçim zaferinin ardından daha olumlu bir değerlendirme yaptı. Biden’ı “düzgün bir adam” olarak tanımlayan David Crosby, Biden'ın 1972'de ilk karısı ve kızının, 2015'te ise en büyük oğlu Beau'nun trajik bir şekilde ölümleriyle yaşadığı kişisel trajedilerin onu daha iyi bir insan yaptığını söyledi. “İnsanlığı var ve diğer insanlara karşı merhameti var çünkü kendisi de çok kötü şeyler gördü. Genelde çoğu politikacıya güvenmem ama Biden'a güveniyorum.” demişti.

David Van Cortlandt Crosby, 14 Ağustos 1941'de Los Angeles'ta, 17. yüzyılda New York'ta Hollanda egemenliğine dayanan Amerikan tarihinde derin kökleri olan ailelerin çocuklarından birisi olarak dünyaya geldi. Aliph Van Cortlandt Whitehead adıyla dünyaya gelen annesi, önde gelen Van Cortlandt ailesinden geliyordu. Klasik western döneminin Akademi Ödüllü görüntü yönetmeni babası Floyd Crosby o dönemlerde sinema sektöründe bir hayli tanınıyordu. David Crosby’nin eğitim hayatı çalkantılı geçti ve her başladığı okulu bitirmeden yarım bıraktı. 16 yaşında ağabeyi Ethan’dan gitar çalmasını öğrendi. Ağabeyi Ethan 2007 yılında intihar etti. Mayıs 2020'de oğlu Beckett'in 21 yaşında opioid bağımlılığıyla ilgili nedenlerden öldüğünü duyurdu. Her yönüyle trajik bir yaşamöyküsü vardı.

David Crosby’i en son olarak 2021 yılında çıkardığı “For Free”albümüyle hatırlıyorum. Bu albüm eleştirmenlerden olumlu eleştiriler almıştı. 2018 tarihli “Here If You Listen” albümü de yine beğenilen albümleri arasındaydı. Yine solo kariyerini süsleyen “Croz” ve “Voyage” albümleri de başarılıydı. Crosby, Stills, Nash & Young olarak son stüdyo albümlerini “Looking Forward” adıyla piyasaya çıkarmışlardı. Bana göre en iyi grubun en iyi albümlerinden birisiydi.

Müzik dünyasından David Crosby tüm başarıları ve skandalları ile geldi ve geçti. Önemli olan müziğinizle anılabilmek…

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl
Odatv.com