Ürdün ile İsrail arasında gerginlik dinmedi

İsrail’de Ürdün’ün tepkisine kızgınlık var. Tapınak dağındaki ölümcül saldırıya verdikleri tepki pek kabul görmedi...

İsrail’de Ürdün’ün tepkisine kızgınlık var.

Tapınak dağındaki ölümcül saldırıya verdikleri tepki pek kabul görmedi.

Saldırı nedeni ile Tapınak dağı bu Cuma günü faaliyete kapandı ve bu nedenle de Cuma namazı kılınamadı. Ürdün tapınak dağının derhal namaza açılmasını talep etti. İsrail ise sert bir şekilde cevap verdi: Olağan olan mekan ile ilgili olan bütün tarafların ve de özellikle Ürdün’ün sükuneti sağlamalarıdır.

İsrail ile Ürdün arasındaki ilişkilerde gerginlik mi var?

İsrail bugün Ürdün’e oldukça sert bir eleştiride bulundu. Ürdün’ün İsrail’de Tapınak dağını derhal namaza açmasını talep etmesi üzerine İsrail Ürdün’ün bu talebini ret ederek cevaben, “Ürdün Saldırıyı kınayacağı yerde inan özgürlüğünü savunan ve dua edilmesine olanak sağlayan ve dua edenleri korumakta olan İsrail’e saldırmayı tercih etti” dedi ve ekledi:

“İsrail kutsal mekanlarda saldırılara tahammül göstermeyecek ve bu mekanlardaki mevcut statükonun korunmasını koruyacaktır.”

Şimdi beklenen, konuya ilgili olan bütün tarafların ve de özellikle Ürdün’ün sükuneti sağlayarak gerginlikten kaçınmaları.

Ürdün açıklamasında “İsrail’in mevcut durumu değiştirecek adımlar atmaktan kendilerini men etmelerini ve Kudüs’teki El-Aksa’nın tarihi konumunu değiştirmemeleri” talep edildi.

İsrail’in beyanına cevaben de bugünkü saldırıya ve genelde de şiddete karşı oldukları belirtilerek resmen kınadıkları ifade edildi. Hükümet sözcüsünün ifadesine göre Tapınak dağındaki tırmanmayı kınadıklarını ve özellikle Ürdün’ün şiddete karşı oldukları belirtildi.

Savunma Bakanı, İç Güvenlik Bakanı, Genel Kurmay Başkanı, Emniyet Genel Müdürü, Askeri Genel Savunma Birimi Başkanı (Şabak) ve Cogat Başkanı (Bölgeler arası koordinasyon birimi) ile yapılan toplantı sonrasında Başbakan, Tapınak dağındaki güvenlik tedbirlerini en üst seviyeye getirilmesini istedi. Ayrıca Tapınak dağına girişinin kesin kontrol altına alınmasını talep etti.

Aynı toplantıda hafta sonu tatilinde bile soruşturmanın devamına ve Pazar günü yapılacak olan durum değerlendirmesine göre Tapınak dağının kademeli olarak inananlara ve ziyaretçilere açılabileceği belirtildi.

Bundan önce Filistin Otonomi Ymnetimi Reisi Mahmud Abbas, saldırıyı kınadığını belirtmişti. Bu saldırıda Başçavuş Hail Stavi ve Başçavuş Kamil Shanan hayatlarını kaybetmişdi. Abbas ile görüşen Netanyahu Filistin Otonomi Yönetiminin halktan, Tapınak dağına çıkmaya çağırılmalarını durdurmalarını rica etti.

Başbakanlık Ofisi’nden yapılan bir açıklamaya göre Netanyahu’nun, Mahmud Abbas’a Tapınak dağında inananların güvenlik içinde namazlarını kılabilmeleri için gereken bütün tedbirleri alacağından emin olmasını istedi. Ve bunu da statükoyu değiştirmeden yapacaklarını belirtti.

Avrupa Birliği de saldırıyı kınayan bir bildiri yayımladı. Bu bildiride “İsrail Polisini hedef alan bu ölümcül terör saldırısı sadece mesleklerindeki insanlara karşı bir saldırı olmayıp aynı zamanda kutsal mekanlara saygısızlık” olduğunun altını çizdiler. AB bildirisinde “Böylesi bir saldırıyı haklı çıkartacak hiç bir şey olamaz hatta herhangi bir terör eylemi ile suç haklı çıkartılamaz” denildi. AB, bu açıklama ile öldürülenlerin ailelerine de taziyetlerini iletti.

Tercüme: Rafael Sadi

Yazar: Yaron Sheider

Kaynak : http://www.mako.co.il/news-military/israel-q3_2017/Article-7d5c50474124d51004.htm?sCh=31750a2610f26110&pId=948912327

Rafael Sadi’nin notu: Türk Dışişleri İsrail’i kınayan bir açıklama yayımladı. Türk Dışişleri, İsrail Dışişleri’nin cevabının kısa zamanda gelmesi bekleniyor. Terör kınanacağına saldırıya uğrayanın kınanması soru işareti.

arşiv