Ukraynalı Yahudiler ne yapacak... İsrail'den hamle

Rafael Sadi yazdı...

Rusya ile savaş ihtimali Ukrayna'da yaşayan ve 200.000 ile 250.000 kişi oldukları tahmin edilen Yahudilerin savaş endişesi ile İsrail'e göç ettikleri haberleri birçok basın bülteninde yer alsa da gerçek öyle sanıldığı gibi bir göç dalgası göstermemektedir.

עשרות עולים חדשים מאוקראינה נחתו בארץ

Bu söylentilerin arasında İsrail'e gelen ve kayıtlarını göçmen olarak yaptıran Ukraynalıların sayısının sadece 75 kişi olduğunu görmek İsrail’e göçmen getirmekle görevli YAHUDİ AJANSI (The jewish Agency) yetkililerini az da olsa hayal kırıklığına uğrattı.

עשרות עולים חדשים מאוקראינה נחתו בארץ

İsrail'e ulaşan bu 75 yeni göçmen İsrail’deki DÖNÜŞ YASASI gereğince anında İsrail Vatandaşlığı alıyorlar ve devletin tanıdığı yerleştirme paketince yararlanıyorlar.

Yerleştirme Bakanlığının ilk hoş geldin paketi ise aşağıdaki para ve kolaylıkları içermektedir.

Table  Description automatically generated
עשרות עולים חדשים מאוקראינה נחתו בארץ

Bu ödemenin tamamı yaklaşık 10.000 dolar kadar olup ilk 7 aylık bir sürede gerçekleştiriliyor.

Bu para ile hayatlarını idame ettiremezler ancak geçinebilirler yani gıda ihtiyaçlarını karşılamalarına yetebilir. Bunun dışında sağlık sigortası otomatik olarak ücretsin yapılmakta ve lisan kursu da temin edilmektedir.

Ondan sonraki adım ise banka hesabı açmak ve konaklayacak bir konut kiralamak veya yerleştirme Bakanlığının lojmanlarında 5 aylık geçici lojmanlara yerleşmektir. Bu lojmanlar içinde lisan kursları da verilme ektedir.

Sonraki adım ise iş bulmak ve ekmek parasını çıkartmaktır. Rusça konuşan nüfus için iş bulmak Türkçe konuşanlar için iş bulmaktan daha kolaydı. İsrail’de yaklaşık 2 milyon kadar Rus Kökenli İsrailli olduğu için bu lisana vakıf olanlar için iş sahaları daha büyüktür.

Bütün bunlara rağmen ilk ağızda ve henüz savaş çıkmadan gelen göçmen sayısı sadece 75 kişi. Bir kaç bomba şehirlerin üzerine düşerse bu sayı mutlaka artacaktır ama yurt dışına çıkış ve hava alanlarına uçak iniş ve kalkış imkânları ne olacaktır bilinmemektedir. Savaş çıkacağına inanmayanların sayısı da oldukça fazla ki kimse bulunduğu yeri o kadar da çabuk terk etmeye yanaşmamaktadır.

Bir başka görüş ise Ukrayna’da yaşayan Yahudiler de kendilerini o ülkenin vatandaşı kabul etmektedirler ve gerekirse elimize silah alıp Rusya ile savaşırız diyenler de az değil.

Savaş yani topyekûn bir savaş olacağına ben de inanmıyor hatta inanmak istemiyorum. Her ne kadar İsrail tarafını belli etmiş olsa da ve NATO'nun yanında yer alacağını beyan etmişse de Rusya ve Putin'i eleştirmiş değildir. Çıkıp çıkmayacağı henüz belli olmayan bir savaş için gayet iyi ilişkileri olan ve aslında da burunun ucunda Suriye'de kendisine karışmayan bir Rusya ile bozuşmamayı seçmesi mantıksız değildir.

Yahudiler ne zaman isterse ve gelebilirlerse İsrail onları yasalar gereğince kabul etmek durumundadır zaten. Oradaki Yahudilerde bu durumu bildiklerinden dolayı daha da rahat hissetmektedirler. Umarım savaş çıkmaması konusunda haklı çıkarım.

Rafael Sadi

Odatv.com

Rafael Sadi rusya-ukrayna krizi israil yahudiler yahudilik