Üç lider hangi konuda birleşti

Obama, Suriye’de iken ABD’nin dolaylı müttefiği olan IŞİD, Irak’ta Erbil’e dayanıp...

Obama, Suriye’de iken ABD’nin dolaylı müttefiği olan IŞİD, Irak’ta Erbil’e dayanıp çizmeyi aşınca önceki gün vur emri verdi.

Üç lider hangi konuda birleşti - Resim : 1

Amerikan uçakları Erbil yakınlarındaki IŞİD hedeflerini bombaladı. Gerçi bu bombalama biraz yasak savar türündendi ama olsun. Yine de bu önemli bir müdahaleydi.

Üç lider hangi konuda birleşti - Resim : 2

ABD, IŞİD’e Türkiye üzerinden TOW tipi tanksavarlar da yollamıştı. Ama Suriye’deyken ve Beşar Esad’a karşı savaşırken.

Üç lider hangi konuda birleşti - Resim : 3

Şimdi ise Bağdat yönetimine yani IŞİD’in ve Barzani’nin nefret ettiği Şii Maliki hükümetine destek verip, C-130 uçağıyla Barzani’ye Irak ordusuna ait silah ve mühimmat gönderiyor.

Üç lider hangi konuda birleşti - Resim : 4

Rusya da geçen ay Irak hükümetine savaş uçağı göndermişti İran üzerinden, hatta bu savaş uçakları Musul’daki IŞİD hedeflerini de bombaladı geçen hafta.

Üç lider hangi konuda birleşti - Resim : 5

Bugün de Rusya Devlet Başkanı Putin’den yeni bir IŞİD hamlesi geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Irak'taki siyasi gruplara, terörizm ve bölücülüğe karşı birleşme çağrısı yaptı. Bakanlığın internet sitesinde yayımlanan açıklamada, Rus diplomatların Irak'ın Musul kentine bağlı Sincar bölgesinde Irak Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) saldırılarından kaçan on binlerce insanın zor durumda kaldığını bildirdiği belirtildi.

Üç lider hangi konuda birleşti - Resim : 6

Bu insanların su ve yiyecek sıkıntısı çektiği, içlerinde kadın ve çocukların da bulunduğu yaklaşık 50 kişinin hayatını kaybettiği vurgulanan açıklamada, Irak yönetiminin teröre karşı yürüttüğü mücadelenin Rusya tarafından desteklendiği kaydedildi.

Açıklamada, "Irak'taki tüm siyasi gruplara, terör ve bölücülüğe karşı etkili mücadele yürütmek için ulusal mutabakat zemininde birleşme çağrısı yapıyoruz" ifadeleri yer aldı.

Çin’den de ABD’nin IŞİD’e operasyonuna destek geldi.

Çin Dışişleri Bakanlığı, toprak bütünlüğünün korunması şartıyla Irak'ta istikrar ve güvenliği temin edecek her türlü eyleme açık tutum alındığını bildirdi.

Üç lider hangi konuda birleşti - Resim : 7

Çin Bağdat de yönetimine arka çıktı.

Dışişleri açıklamasında, Irak hükümetinin ülke egemenliği, bağımsızlığı ve toprak bütünlüğünü koruma doğrultusunda terörizmle mücadele çabalarına destek verildiği vurgulandı.

Irak petrol ihracatının dörtte birini satın alan Çin'in, bu ülkenin güneyindeki üç petrol havzasında yatırımları bulunuyor.

Üç lider hangi konuda birleşti - Resim : 8

Peki Türkiye ne yapıyor?

Atatürk Barajı’nı açmazsanız İstanbul’a alırız tehdidi yapan IŞİD’e karşı bir neredeyse bir annenin şevkatini gösterecek. (aslında gösteriyor da, yaralı IŞİD komutanının Antakya’daki hastanedeki görüntüleri basına yansıdı)

Üç lider hangi konuda birleşti - Resim : 9

Kırk tane toplantı yapıldı, Başbakan ve Savunma bakanı çıktı, “ellerinde 49 rehinemiz var bir şey yapamayız” dedi.

Adam suratına tükürüyor, sana “mürted” yani dinden dönen, kafir diyor, sen hala buna terörist diyemiyorsun.

Ama stratejik derinlik üstadı dışişleri bakanı daha da ileri gidiyor, IŞİD bir öfkenin, bir dışlanmışlığın isyanıdır, Sünnilerin reaksiyonudur filan diye bu kelle kesicisi ciğer yiyicisi barbarları neredeyse haklı gösteriyor.

Üç lider hangi konuda birleşti - Resim : 10

Türkmenleri sırf Şii diye suçlayan, öldürülen binlerce Şii için en ufak bir açıklama bile yapmayan adam, IŞİD’i haklı çıkarıyor kendince.

Davutoğlu NTV’ye yaptığı açıklamada “Tek bir Ezidi ve Hıristiyan kapıda bekliyor değil.” diyor ama Türkmenlere kapıları açmayıp, onları ölüme terk edebiliyor.

Velhasılı kelam; ezeli ve ebedi düşmanlar, ABD ile Rusya ve Çin, IŞİD tehdidine karşı birleşiyor ama IŞİD’in tehdit ettiği Türkiye, IŞİD’e karşı gelemiyor.

Çok manidar…

Hüseyin Vodinalı

Odatv.com

Putin obama Erdoğan IŞİD arşiv