Tuvalet de ihtiyaç ama...

Yöre halkı Rüzgar Enerjisi Santralı inşaatına böyle karşı çıktı...

Trakya’nın akciğerleri sayılan Kırklareli Istranca ormanlarında kurulmak istenen RES (Rüzgar Enerjisi Santralı) için verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararının iptali için yöre halkı ve sivil toplum örgütlerince açılan davanın ilk bilirkişi incelemesi bugün yapıldı. Bölgede yapılan bilimsel çalışmalara göre Bulgaristan sınırındaki ormanlık alanda kurulmak istenen 30 MW’lık Mahyadağ RES projesinin Avrupa’nın 5 önemli doğa alanından biri sayılan Istrancalardaki doğal yaşama zarar vereceği belirtiliyor.

‘RES’LERE DEĞİL, YANLIŞ YERDE KURULMASINA KARŞIYIZ’

Kırklareli Valiliği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün, Ağustos 2015’te ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı verdiği Mahyadağ Res projesine karşı yöre halkı ve sivil toplum örgütleri dava açtı. Mahkemece atanan bilirkişi heyeti bugün proje alanında keşif ve incelemelerde bulundu. Davacıların ve yöre halkının da katıldığı bilirkişi incelemesinin ardından konuyla ilgili bir açıklama yapan Doğal Yaşamı Koruma Vakfı (DAYKO) Kırklareli Temsilcisi Göksal Çidem, “RES’lere karşı değiliz. Ancak doğru yerde kurulması gerektiğini savunuyoruz” dedi.

TUVALET DE İHTİYAÇ AMA MUTFAĞIN ORTASINA YAPMIYORUZ’

Dava konusu ÇED kararının Anayasa’nın 44. Ve 69. Maddelerine aykırı olduğu görüşünü savunan Çidem, “Anayasamızda orman alanları daraltılamaz ve Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez denilmektedir” anımsatmasında bulunduğu açıklamasında, "Yenilenebilir ve temiz enerji üreten RES’ler yerelin ekonomik ihtiyaçları, yaşamsal gereksinimleri ve yaşamı paylaştığımız bitki ve hayvan toplulukları göz ardı edilerek tüm Istracaları etkileyecek şekilde kuruluyor. Çok basit bir örnekle açıklamak gerekirse, evlerimizde enerjiye ihtiyaç var. Tuvalete de ihtiyaç var. Ama tuvaleti salonun ya da mutfağın ortasına yapmıyoruz. Evin ayrı bir köşesine yapıyoruz. Yani doğru bir yere yapıyoruz. RES’ler de doğru yere yapılmalı. Dava açma nedenimiz de doğru yer seçimi yapılmadığı içindir” diye konuştu.

‘RES İÇİN SEÇİLEN BÖLGE AVRUPA’NIN EN ÖNEMLİ 5 DOĞA ALANINDAN BİRİ’

RES kurmak için seçilen bölgenin Avrupa’nın en önemli 5 doğa alanından biri olduğunu ve kuş göç yolları üzerinde bulunduğunu vurgulayan Çidem, “türbinlerin kapladığı alanların yanı sıra, interkonekte sisteme bağlantıları, yan yollar, türbinlerin trafo merkezine bağlanması için kurulan yer altı şebeke tesisleri, türbinler arası açılan yollar, geçici inşaat alanları, türbinlerin kanatları ve emniyet ışıklarının etkisi, çıkardığı titreşim ve gürültüyle Istrancalarda’ki doğal yaşam hızla yok olacaktır” dedi.

SINIRIN ÖBÜR TARAFINI BULGARİSTAN KORUMA SAHASI İLAN ETTİ

Tamamı ormanlık olan Bulgaristan sınırındaki proje alanının diğer tarafının ‘Natura 2000’ kapsamında korunduğunu dile getiren Çidem, “Sınırın diğer tarafı olan Bulgaristan’da Istranca Doğal Parkta, çadır kurmak, kelebek yakalamak hatta çiçek koparmak bile yasaklanmışken, bizde binlerce dekar alanda ormanlar yok edilerek RES kurulmak istenmesi bilimsel raporlara aykırılık teşkil etmektedir. Koruma altına alınan bu alanların doğal yapısının bozulması önlenmeli ve eğer alan ile alakalı herhangi bir proje varsa; bu proje titizlikle ele alınmalı, alanın ÇED raporları hazırlanmalıdır. Bilimsel raporlar ve uluslararası sözleşmeler dikkate alınmalı gelecekte yaşanabilecek uluslararası sorunlara karşı önlem alınmalıdır” görüşünü dile getirdi.

BÖLGEDE ACİL KORUMA GEREKTİREN TÜRLER YAŞIYOR

RES projesinin hazırlanması sırasında bölgeyle ilgili planlardan ve bilimsel çalışmalardan yararlanılmadığını dile getiren Çidem, 18 bilim insanı tarafından hazırlanan raporda, bölgenin önemli kayın ve sapsız meşe ormanlarının yanı sıra korunması gereken 34 nadir bitki taksonuna ev sahipliği yaptığı bilgisine yer verildiğini söyledi.

Yusuf Yavuz
Odatv.com

Yusuf Yavuz Istranca ormanları reş tuvalet mutfak arşiv