Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı

Fethi Yılmaz yazdı

İstanbul'un Eyüp Sultan İlçesi İslambey Mahallesi'nde Eyüp Sultan Camisi yakınlarındaki Bizans ve Osmanlı’ya ait tarihi hamam geçen hafta iş makinesi ile yerle bir edilmişti.

Tarihi hamamın olduğu yeri iş makinesi ile dümdüz edilerek inşaat çalışmalarının devam ettiği gösteren görüntüler, arkeologların, sanat tarihçilerin ve yurttaşların tepkilerine neden olmuştu. Bizans ve Osmanlı dönemine ait tarihi hamamın yıkım çalışmalarının görüntülerinin sosyal medyada da yayınlanması üzerine, Kültür ve Turizm Bakanlığı devreye girerek çalışmaları durdurdu. Bakanlık tarihi hamamın bulunduğu yerde tekrar kazıların yapılacağını açıkladı.

Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı - Resim : 1

ÇOK GEÇ Mİ KALINDI

Eyüp Sultan’da, daha önce otopark olan alanda inşaat çalışmaları sırasında tarihi kalıntılara rastlanılmıştı. İstanbul Arkeoloji Müzeleri ekipleri devreye girmiş ve arkeoloji kazılarında geç antik çağ ve Osmanlı devrine ait yapı kalıntıları ile bir mezar taşına ulaşılmıştı. Arkeologlara, mimarlara ve sanat tarihçileri, alanda antik bir hamam kalıntısı olabileceğini ifade ederek arkeoloji kazıların devamı yönünde karar vermişti.

Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı - Resim : 2

İstanbul 1 Numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu ise, Eyüp Sultan’daki, İslambey Mahallesi’nde 349 ada, 50 ve 12 (Eski: 14-13) parsellerde bulunan tarihi kalıntılar için, “Söz konusu kalıntının plan vermeyen, küçük boyutta olan, devamlılık arz etmeyen ve yerinde korunmasına olanak bulunmadığı anlaşıldığından” diyerek inşaat devam kararı vermişti.

Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı - Resim : 3

Bu karar üzerine inşaat makineleri ile kazıya devam edildi ve tarihi alan neredeyse dümdüz edildi. Kültür ve Turizm Bakanlığı inşaat çalışmalarının durdurulup kazıların yeniden başlanacağını açıklasa da, bazı arkeologlar yüzey üstündeki tarihi yapılan yerle bir edildiğini ifade ederek “artık çok geç” diyor.

Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı - Resim : 4

TARİHİN KATLEDİLDİĞİ O ALAN KİME AİT VE NE YAPILMAK İSTENİYOR

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Meclisi 13 Kasım 2015 tarihinde Eyüp Sultan’da tarihi kalıntıların bulunduğu alanla ilgili dikkat çeken bir karar almıştı.

İBB Meclisi’nin aldığı karardaki “Mülkiyet” başlığının altında ise, “Eyüp İlçesi 349 ada 50 parselin 991,13 metre kare yüz ölçümünde Eyüp Ensari Kültür Vakfı mülkiyetinde olduğu ve 22.01.2010 tarihinde edinildiği görülmüştür” denildi.

Bizans ve Osmanlı dönemlerine ait tarihi hamamın bulunduğu alan, Eyüp Ensari Kültür Vakfı’na ait. Eyüp Ensari Kültür Vakfı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak inşaat için plan değişikliği istiyor. Vakıf, “Bodrum kat taban alanı zemin kat tabanı alanını geçemez” ile “ Zeminde arsa alanının 0.3’ü oranında yeşil alan bırakılacak” şeklindeki plan notlarının iptalini talep ediyor. Buna karşın Eyüp Ensari Kültür Vakfı, parselin tamamında üç adet bodrum katı yapılabilmesini, 1’inci ve 2’nci bodrum katların konferans ve sergi salonları, 3’üncü bodrum katta ortak mekanlar yapılmasını talep etti. Tarihi kalıntıların dümdüz edildiği alanda kültür merkezi yapmak isteyen Eyüp Ensari Kültür Vakfı’nın bu talebi İBB Meclisi tarafından oybirliği ile Kasım 2015 tarihinde onaylandı.

İşte İBB Meclisi’nin o kararları:

Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı - Resim : 5

Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı - Resim : 6

Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı - Resim : 7

Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı - Resim : 8

CHP’nin İBB Meclis üyesi Nadir Ataman konuyla ilgili Odatv’ye verdiği demeçte, “Bir tarih tüm İstanbul’un hatta Türkiye’nin gözleri önünde imha edildi. Seçim meydanlarında ‘ecdadımız’ sözünü ağızlarından düşürmeyen iktidar partisi, Eyüp’te ecdadımızın tarihini yerle bir etti. Yeşili, doğayı ranta açanlar, bu kez tarihimizi ranta kurban ettiler” dedi.

Fethi Yılmaz

Odatv.com

Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı - Resim : 9

Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı - Resim : 10

Türkiye'yi ayağa kaldıran arazi bakın kimin çıktı - Resim : 11

Türkiye eyüp sultan osmanlı arazi arşiv