Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Hanuka'da ne yaptı

Rafael Sadi Tel Aviv'den yazdı...

Hanuka Bayramı, 2017 yılının 12 Aralık ile 20 Aralık arasında 8 gündür. M.Ö. 142 yılında geçen bir savaşın ve sonundaki bir mucizenin sonucu, her Yahudi evinde 8 gün boyunca bir mumdan başlayıp 8 muma yakılmasına kadar bu bayramın kutlaması devam eder.

Paki bu bayramın tarihi nedir ve mumlar neyi sembolize ediyor...

İsrailoğulları istersek Yahudiler/Museviler veya İbrani oğulları da diyebiliriz ki hepsi aynı şeydir; M.Ö. 1230 yıllarında (Kesin değil değişik yorumlar var) Hz. MUSA, kavmini firavunun elinden kurtararak Mısır’dan çıkardı. Kızıl Demizi yararak geçti ve İSRAİL topraklarına getirdi. Kendisi girmedi ancak, ellerinde eski ahit sandığı ve Tevrat yazıtları (Daha doğrusu 2. Kez alınmış olan 10 Emir Levhaları) ile İsrail’e kavminin yerleşmesi için girmelerine ön ayak oldu.

Kendisi tanrının bir cezası nedeni ile giriş yasağından dolayı giremedi. Hz. Musa o tarihte 120 yaşındaydı. (Çölde asası ile bir kayaya dokunması emredildi ancak kendisi kızgınlıkla kaya’ya vurduğu için Tanrı tarafından cezalandırıldı. Kaya’da su fışkırdı ve Yahudi Kavmi çöldeki su ihtiyacını giderdi.) Doğayı sevin ve taşlara kızmayın nazik olun...

Kenan toprakları üzerinde İSRAİL KRALLIĞI kuruldu ve 800 yıl kadar hakimiyet kurdu. Bu süre zarfında da tarih boyunca bu bölgedeki tek başkent YERUŞALAYİM oldu ve halen de Yahudilerin ebedi başkentidir. İsterseniz Kudüs de diyebiliriz.

Kral Süleyman bu şehre özelliği veren Süleyman tapınağını inşa etti ve yüzyıllarca Yahudi kavminin dini inançlarını yerine getirdiği tapınak olarak hizmet etti. Yeri ise bugün TAPINAK DAĞI olarak bilinen üzerinde El-Aksa Camii ile Kubbet-ül Sahra bulunan mekanın altında kalmıştır. Ağlama Duvarı ise bu tapınağın sağlan kalan yegane duvarıdır BATI DUVARI.

İşte bu tapınak M.Ö. 142 yalında Yunanlılar tarafından işgal edilerek Yahudi inançlarına göre murdar edilmişti. Yani tapınak içinde yasak olan domuz kesilmişti.

Haşmonayim ailesinin 5 çocuğu kendilerince bir ordu kurarak yaklaşık 12 bin kişi dağlara çıkıp 40 bin kişilik Yunan ordusu ile savaşa giriştiler ve mucizevi bir şekilde kazandılar. Yeruşalayim şehrini geri aldılar. Geleneklere göre tapınakta yakılması gereken mumlar (kandil) için temiz murdar edilmemiş yağ bulamadılar. Aramalar sonucu sadece bir geceye yetecek kadar murdar olmayan ve mühürlü bir şişe yağ bulundu ve bu yağ 8 geceye yetti. O zamanların teknolojileri ile 8 gece temiz yağ üretmeye yetecek süre idi. Bu bir mucize olarak kabul edildi ve o tarihten itibaren neredeyse 2160 senedir Yahudiler her sene 8 gece HANUKİYA’daki 8 mumu duaları ile birlikte yakarlar.

İşte 14 Aralık 2017 gecesi İsrail’deki Türkiyeliler Birliği Lokali'nde Hanukiya yakma töreni gerçekleştirildi ve usule göre Türkiye’nin İsrail Büyükelçisi ve elçilik üyeleri bu geceye davet edildi. Sayın Kemal Ökem eşi ve elçilik çalışanları bu törende hazır bulundu.

Gecenin ilk mumunun yakılması onuru Sayın Ökem ve Türkiye’den göç eden gençlere takdim edildi. Kemal bey bu onuru genç göçmenlere verdi ve gecenin anlamını Türkiye Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın Hanuka mesajını ve ardından da Türk Musevi Cemaatinin anlamlı mesajını okuyarak belirtti. Büyükelçi davetlilerin bayramını sağlık ve neşe dilekleri ile tebrik etti. Ayrıca bütün masaları dolaşarak her bir davetlinin elini tek tek sıkarak bayramlarını Tebrik etti.

Başkan Bayan Zali De Toledo, Başkan yardımcısı Nesim Güveniş ve İcra kurulu Başkanı Selim Salti ile eşi törende hazır bulunuyorlardı.

Töreni Yeni Başkan adayı OVİ GÜLERŞEN takdim etti.

Ocak ayı başında ise Birlik Yönetim kurulu başkanlık seçimi gerçekleştirilecek ve yeni ve genç yönetim seçilecek.

En önemli konu ise gece sadece sosyal bir gece idi ve kimse ne politika ne de Kudüs konuştu. Herkesi tebrik ederim.

Türkiye'nin İsrail Büyükelçisi Hanuka'da ne yaptı - Resim : 1

Rafael Sadi

Odatv.com

Rafael Sadi odatv arşiv