Türkiye'nin geleceği için direniyorlar

2006 yılında çıkartılan yasayla yerel tohumların satışına yasaklama getirilmesinin ardından...

2006 yılında çıkartılan yasayla yerel tohumların satışına yasaklama getirilmesinin ardından başlayan tohum takası şenliklerine öncülük eden kurumlardan biri olan İzmir Seferihisar Belediyesi 28 Şubat'ta tohum bayramı ve çalıştay düzenliyor. Yerel tohumların korunarak geleceğe aktarılmasının hedeflendiği etkinlik, Yeni Kuşak Köy Enstütüler Derneği (YKKED) ve Seferihisar Kent Konseyi ortaklığıyla gerçekleşecek.

Türkiye'nin geleceği için direniyorlar - Resim : 1

SEFERİHİSAR YEREL TOHUMUN KORUNMASINA ÖNCÜLÜK EDİYOR

4 yıldır Tohum Takas Şenlikleriyle Türkiye’ye örnek olan İzmir'in Seferihisar ilçesinde 'Tohum Takas Bayramı' ve 'Tohum Çalıştayı' düzenlenecek. 28 Şubat Cumartesi günü Seferihisar Belediyesi Kültür Sarayı’nda gerçekleştirilecek olan etkinlik, yerli tohumun yok olmaması için mücadele eden Seferihisar Belediyesi, Yeni Kuşak Köy Enstitüleri Derneği (YKKED) ve Seferihisar Kent Konseyi'nin işbirliğiyle gerçekleştirilecek. 2006 yılında çıkartılan Tohum Yasası ile yerel tohumların satışına yasak getirilmişti. Seferihisar Kapalı Pazaryeri’nde düzenlenecek Tohum Takası Bayramı ile üreticilerin ellerinde bulunan yerel tohumların takas yoluyla üretilerek çoğaltılması ve geleceğe aktarılması amaçlanıyor.

Türkiye'nin geleceği için direniyorlar - Resim : 2

KIRSAL KALKINMA VE KÖY ENSTİTÜLERİ DENEYİMİ TARTIŞILACAK

Etkinlik kapsamında ayrıca Köy Enstitülerinin 75. Kuruluş Yıldönümü ve Hasan-Ali Yücel’in Aramızdan Ayrılışının 54. Yılının Anısına düzenlenecek 'Seçimlere Giderken Türkiye’de Eğitim, Bilim, Kültür ve Kırsal Kalkınma Politikalarında Sorunlar ve Çözüm Önerileri' isimli bir de çalıştay gerçekleştirilecek. Üç oturumdan oluşacak çalıştayın açılış konuşmaları Seferihisar Belediye Başkanı Tunç Soyer, YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş ve Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Güzel Yücel tarafından yapılacak.

Türkiye'nin geleceği için direniyorlar - Resim : 3

2015 SEÇİMLERİ VE TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ ÇALIŞTAYI

Çalıştayın ilk oturumunda, 2015 seçimleri ve Türkiye’nin geleceği konuşulacak. Oturumun moderatörlüğü CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner tarafından yapılacak. Oturumun konuşmacıları gazeteci-yazar Hıfzı Topuz, felsefeci-eğitmen Prof. Dr. Ahmet İnam, gazeteci-yazar Orhan Bursalı, Boğaziçi Üniversitesi Siyaset Bilimi Doçenti-Radikal Gazetesi köşe yazarı Doç. Dr. Koray Çalışkan olacak.

TARIMSAL ÜRETİM, KOOPERATİFÇİLİK VE HALK KÜLTÜRÜ

Etkinlikteki ikinci oturum ise 'Kırsal Bölge Kalkınmasında Köy Enstitüleri, Tarımsal Üretim, Kooperatifçilik ve Halk Kültürü' başlığı ile gerçekleşecek. Moderatörlüğünü İzmir Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ferdan Çiftçi’nin yapacağı oturumda, Ege Üniversitesi Tarım Politikası ve Yayım Bilim Dalı -Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tayfun Özkaya, akademisyen-siyasetçi Prof. Dr. Yakup Kepenek, Hıdırlık Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Neptun Soyer ve Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Özkan Yıldız konuşmacı olarak yer alacak.

Türkiye'nin geleceği için direniyorlar - Resim : 4

KÜLTÜR VE SANAT İNSANLARI SEFERİHİSAR'DA BULUŞACAK

Son oturumda da 'Köy Enstitülerinin güncel karşılığı neydi, 2015 Türkiyesi’nde Eğitim, Kültür ve Sanatta Neler Oluyor?' konuları tartışılacak. Cumhuriyet Gazetesi Ege Bölge Temsilcisi Serdar Kızık’ın yöneteceği oturumda, yüksek mimar-yazar Cengiz Bektaş, Sosyolog-yazar Prof. Dr. Firdevs Gümüşoğlu, gazeteci-yazar Alper Akçam, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi-yazar Prof. Dr. Binnur Yeşilyaprak konuşmacı olarak yer alacak.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

Tohum yerel tohum arşiv