Kitap görünümlü kütüphane

Ahmet Yıldız yazdı

Artvin Çoruh Üniversitesi şehir yerleşkesinde 4 bin 500 metrekare alan üzerine yapılan kütüphane, ünlü Guggenheim Müzesi’ni aratmayacak özellikler taşıyor.

Kitap görünümlü kütüphane - Resim : 1

KÜLTÜREL HEGEMONYA

Mimar Koray Özveren ve İç Mimar Leyla Yüce’nin tasarımı kütüphane üç kitabın bir masa üzerine konumlandırılmış görüntüsüyle ilgi çekiyor.

Bilindiği gibi ülkeler ve kentler sanat yapıtlarıyla sanatçılarıyla ilginç mimari eserleriyle anılırlar. Eğer biraz düşünürsek “Batı” denen bütün, yalnızca bilim ve fenle değil, asıl hegemonyasını kültürel aygıtlarla, sineması mimarisi, müzeleri, ressamları, kütüphaneleriyle sürdürmeyi başarıyor.

Kitap görünümlü kütüphane - Resim : 2

Ülkemizde sanat kurumlarının, modern müzelerin, kütüphanelerin Karadeniz’dekinin Akdeniz’dekiyle, Ege’dekinin Erzurum’dakiyle yarıştığı günleri görmek en büyük dileğimiz.

Bu anlamda Artvin ilimiz, kendi kültürel yapısına yakışır biçimde ülkemizin en ilginç kütüphanelerinden birini yapmayı başardı.

Kitap görünümlü kütüphane - Resim : 3

Çoruh Nehri’nin kıyısında doğayla uyum içindeki kütüphane, şimdiden turistlerin ilgi odağı olmaya, ulusal ve uluslararası alanda ünlü olmaya başladı.

Yapımına 2015 yılında başlanan ve yaklaşık 12 milyon liraya mal olan kütüphane, üniversite öğrencileri ve akademisyenlerin hizmetine sunuldu.

GUGGENHEİM BİLBAO MÜZESİ

Müze dizaynında bir zirve olarak nitelendirilen İspanya’daki Guggenheim Bilbao Müzesi, çağdaş sanatın en ikonik yapılarından biri.

Kitap görünümlü kütüphane - Resim : 4

Guggenheim Vakfı’na ait olan bina, 18 Ekim 1997 tarihinde açıldı. Nervión Nehri boyunca kavisli bir kıyı şeridi oluşturarak kentle fiziksel bir bağlantı kuran müze, kireç taşı, cam ve titanyumun iç içe geçtiği karmaşık, kıvrımlı ve dönen organik formların bir birleşimi. Binanın dışında görülen bu rastgele eğriler, rastlantısal ışığı yakalamak üzere tasarlanmış. Post-modern mimari akımı olan dekonstrüktivizm tarzı ile dünyadaki diğer benzer yapılara ilham kaynağı olan müze en önemli sanat müzelerinden biri olarak tanımlanıyor.

İÇ DÜZENLEMESİ DE HARİKA

Giriş zemin katta, güvenlik, fotokopi, tablet alanı, danışma, katalog tarama engelli birimi, çok amaçlı konferans salonu, bodrum katta teknik servis ve serbest ve rahat çalışma alanı, asma kat personel birimleri, 1, 2 katlarda basılı kaynaklar, grup çalışma odaları, çalışma salonları, bireysel çalışma alanları ve tez çalışma salonu 3. Katta ise restoran ve çalışma salonu yer almaktadır.

Zemin Katta bulunan kütüphane girişinde 360 derece tüm yönlere ve engellilere hizmet verecek şekilde oval olarak tasarlanmış danışma birimi bulunmaktadır.

AÇÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Tilki, gazetecilere yaptığı açıklamada, kütüphanede bulunan basılı yayın sayısının 37 bin 576, CD, DVD gibi kitap dışı materyal sayısının ise 92 olduğunu ifade etti.

Kitap görünümlü kütüphane - Resim : 5

Kütüphanede zaman ve mekan açısından erişimi kolaylaştıran elektronik kaynaklara ağırlık verildiğini vurgulayan Tilki, "Merkez kütüphanede personel ve öğrencilerimizin herhangi bir mekandan erişebilecekleri 39 online veri tabanı aracılığı ile 53 bin 492 elektronik dergi, 4 milyon 163 bin 792 elektronik kitap, 4 milyon 151 bin 418 uluslararası tez, 100'ün üzerinde ülkeden 3 bin 597 gazete ve 3 bin 894 popüler dergi bulunmaktadır. Bu elektronik kaynaklara bilgisayar, tablet ve mobil cihazlar aracılığıyla ulaşmak mümkün" dedi.

Kitap görünümlü kütüphane - Resim : 6

Bodrum Katta bulunan "Serbest Çalışma Alanında" uzun süreli okumalarda yurt dışında gördüğümüz yatay olarak çalışma imkanı veren rahat alanlar oluşturulmuş.

Rektör Tilki, “Milli Eğitim ve Valilik ile yapacağımız anlaşma çerçevesinde burayı Milli Eğitim bünyesindeki öğrencilerimize de açmak istiyoruz" diyor. Bizim önerimiz, okumayı dehşetle sevdiğini bildiğimiz tüm Artvin halkına açılması...

Kitap görünümlü kütüphane - Resim : 7

GÜNLÜK ORTALAMA 1200 ÖĞRENCİ KULLANIYOR

Yeni hizmete girmesine rağmen günlük ortalama bin 200 öğrencinin kütüphaneden faydalandığına dikkati çeken Tilki, 6 kattan oluşan ve 606 oturma kapasiteli kütüphanede kullanıcıların kendi kendine kitap ödünç ve iade işlemlerini gerçekleştirebileceği self-check cihazları bulunduğunu ve elektronik katalog tarama kullanımıyla zamandan ve iş gücünden tasarruf edildiğini anlattı.

Kitap görünümlü kütüphane - Resim : 8

Artvin Çoruh Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Muhammet Kızıl’ın yaptığı açıklamaya göre, kütüphane son teknolojinin olanaklarıyla donatılmış ve öğrenciler ve kütüphane yönetimi için en pratik şartlara sahip:

“Kullanıcıların kimseye ihtiyaç duymadan istedikleri kitapları seçtikten sonra sadece kurum kimlik kartlarını okutarak ödünç alabilecekler... Okuma salonlarında kitabın belli bir kısmına ihtiyaç duyulursa kitabı ödünç almak yerine o sayfalarını tarayıp ister kendi usb belleklerine kaydedebilecekleri isterse mail veya bulut hesaplarına gönderecekleri profesyonel bir tarama cihazı bulunmakta. 3. en üst katta ise restoran ve okuma salonu bulunmaktadır. Uzun süreli çalışmalarda ihtiyaç duyulan aperatif yiyecek ve içecek ihtiyacı karşılanmakta, Artvin’in Çoruh’un nefis manzarası izlenebilmektedir.”

Muhammet Kızıl Kütüphanenin kapasitesini daha da artırmayı planladıklarını ifade etti.

Kitap görünümlü kütüphane - Resim : 9

Guggenheim Müzensinin Bilboa kentine şaşırtıcı bir sosyo-ekonomik etkisi olmuş. İlk üç yıl boyunca yaklaşık 4 milyon turist müzeyi gezmiş ve müze yaklaşık 500 milyon kâr etmiş. Ayrıca, turistlerin çevrede konaklama, alışveriş, yeme-içme gibi harcamaları da kent ekonomisine büyük katkı sağlamış. Tüm bunların dışında müze, mimari açıdan dünya genelinde bu tarz binaların yapımında bir patlamaya da neden olmuş durumda.

Umarız ilkeli, karakterli, kültürlü şirin insanların yaşadığı Artvin'imiz de aynı şaşırtıcı gelişmeyi yakalar.

Kütüphaneleri, ülkemiz kültürünü harekete geçirici devrimci bir katkıda bulunur; örnek kütüphane olur.

Ahmet Yıldız

Odatv.com

ahmet yıldız odatv arşiv