Türkiye'nin biyolojik hazinesi tehdit altında

25-28 Ağustos tarihleri arasında Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen 2. Ulusal Botanik Kongresinde, biyolojik...

25-28 Ağustos tarihleri arasında Afyonkarahisar'da gerçekleştirilen 2. Ulusal Botanik Kongresinde, biyolojik çeşitlilik açısından dünyanın en zengin bölgeleri arasında olan Türkiye coğrafyasının florası tartışıldı. Halk hekimliği ilaçları, morfoloji, ballı ve ekonomik amaçlı bitkilerin yanısıra son yıllarda gündemden düşmeyen biyokaçakçılık gibi konuların ele alındığı kongrede ayrıca biyoçeşitliliği tehdit eden mermer ve taş ocaklarıyla ilgili yasal mevzuatlardaki eksikliklerin giderilerek, bu ocakların kontrollerinde biyolog kökenli uzmanların çalıştırılması gündeme getirildi.

Türkiye'nin biyolojik hazinesi tehdit altında - Resim : 1

35 İL, 47 ÜNİVERSİTE, 100'DEN FAZLA UZMAN KONGREDE BULUŞTU

Botanik konusunda çalışmalar yürüten Prof. Dr. Hasan Özçelik ve Prof. Dr. Mustafa Karataş önderliğinde düzenlenen ve Türkiye'nin biyolojik zenginliğinin korunarak geleceğe aktarılmasını hedefleyen 2. Ulusal Botanik Kongresi'ne Türkiye genelinden 47 üniversite, 7 kamu kurumu ve 2 özel sektör kuruluşu katıldı. 35 farklı ilden botanik, ormancılık, peyzaj mimarlığı, ziraat ve eczacılık gibi alanlardan 100'ün üzerinde uzmanın katıldığı kongrede, 55 sözlü, 86 poster bildiri sunuldu.

Türkiye'nin biyolojik hazinesi tehdit altında - Resim : 2

ALTINLA YARIŞAN TOHUM KONGREDE TARTIŞILDI

Eczacılık ve tıbbi bitkiler konusunda çalışmaları bulunan Prof. Dr. Ekrem Sezik'in yanısıra Doç. Dr. Alptekin Karagöz, Doç. Dr. Süleyman Gülcü ve Faruk Durukan'ın da konuşmacı olarak katıldığı kongrede, tarımın iki önemli ayağı olan fiyatları altınla yarışan tohum ile gübre konusunun üzerinde önemle durulması dikkat çekti.

Türkiye'nin biyolojik hazinesi tehdit altında - Resim : 3

MERMER VE TAŞ OCAKLARINI BİYOLOGLAR DENETLESİN ÖNERİSİ

Üçüncüsünün Balıkesir'de yapılmasının kararlaştırıldığı kongrede disiplinlerarası çalışmalara ağırlık verilmesi gerektiği üzerinde durulurken, biyoçeşitliliği tehdit eden biyokaçakçılık, mermer ve taş ocakları gibi konular ele alınırken konuyla ilgili yasal mevzuatlarda bulunan eksikliklerin giderilmesi ve uygulamadaki hataların düzeltilmesi önerileri getirildi. Mermer ve taş ocaklarının kontrollerinin biyolog kökenli uzmanların çalıştırılması gerektiği konusunun da gündeme getirildiği kongrede ekonomik bitkilerle ilgili sunumların yoğunluğu dikkati çekerken, Türkiye'nin bitki zenginliğinin doğru yollarla ekonomiye kazandırılması vurgulandı.

Türkiye'nin biyolojik hazinesi tehdit altında - Resim : 4

Türkiye'nin biyolojik hazinesi tehdit altında - Resim : 5

Yusuf Yavuz
Odatv.com

biyolojik hazine taş ocakları arşiv