Türkiye ile Yunanistan bu projede buluştu

Türkiye ve Yunanistan’da doğal yayılış gösteren orkide türlerini korumak amacıyla geliştirilen (ICON) Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar sürüyor...

Türkiye ve Yunanistan’da doğal yayılış gösteren orkide türlerini korumak amacıyla geliştirilen (ICON) Projesi kapsamında yürütülen çalışmalar sürüyor.

AB Bakanlığı ve Hazine Müsteşarlığı’nın da desteklediği proje kapsamında Antalya’nın Kemer ve Kumluca ilçelerindeki arazi çalışmalarına Akdeniz Üniversitesi’nden 65 öğrenci katıldı. Projenin Türkiye ayağı sorumlusu olan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz ve Doç. Dr. Hakan Sert öncülüğünde yürütülen çalışma kapsamında bölgede bulunan doğal orkide populasyonları taranarak kayıt altına alındı.

Türkiye ve Yunanistan’da Doğal Yayılış Gösteren Orkide Türlerini İnteraktif Koruma Platformu (Interactive Conservation Platform for Orchids Native to Greece-Turkey, ICON) projesi kapsamında yürütülen çalışmalar Antalya’da sürdürülüyor. Geçtiğimiz hafta Akdeniz Üniversitesi’nde düzenlenen Konferans ve Atölye çalışmalarının ardından araziye çıkan proje ekibi, Türkiye’de doğal yayılış gösteren orkide türlerinin bulunduğu alanlarda izleme çalışması yaptı.

AKDENİZ ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİLERİ ORKİDELER İÇİN ARAZİDE

Antalya’nın önemli doğal orkide yayılış bölgelerinden Kemer ilçesi sınırlarındaki Kesme Vadisi ile Kumluca ilçesine bağlı Adrasan çevresinde yapılan teknik inceleme çalışmalarına Akdeniz Üniversitesi’nde öğrenim gören 65 öğrenci katıldı.Avrupa Birliği Bakanlığı ve Başbakanlık Hazine Müsteşarlığı tarafından da desteklenen projenin Türkiye ayağı sorumlusu da olan Akdeniz Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. İsmail Gökhan Deniz ve Doç. Dr. Hakan Sert önderliğinde yürütülen çalışmalarda bölgede bulunan doğal orkide populasyonları taranarak kayıt altına alındı.

DENİZ: ‘ANTALYA ORKİDELER İÇİN ÇOK ÖNEMLİ BİR NOKTADA’

Türkiye’de yaklaşık 170 doğal orkide türünün yayılış gösterdiğini ancak büyük çoğunluğunun yumrularından salep edildiğinden dolayı bazı türlerin ciddi tehlike altında olduğunun altını çizen Yard. Doç. Dr. İ. Gökhan Deniz, Antalya’nın bu nadir bitki grubunun yayılışında çok önemli bir noktada olduğunu vurguladı. Projeyle türlerin korunmasında yayılış bölgelerinin belirlenmesi ve izleme çalışmalarıyla takip edilmesinin önemli olduğuna işaret eden Deniz, doğal değerlerin korunması için öncelikle türlerimizin bilimsel çalışmalar eşliğinde topluma tanıtılması ve sevdirilmesi gerektiğini dile getirdi.

GELECEĞİN DOĞA EĞİTMENLERİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRECEK

Deniz, Türkiye’de doğa eğitimi ve çevre değerlerine yön verecek olan Fen Bilgisi Öğretmenliği ile doğa bilimine yön verecek olan Biyoloji Bölümü öğrencilerinin katılımıyla yürütülen bu ve benzeri çalışmaların devam edeceğini de sözlerine ekledi.

Yusuf Yavuz

Odatv.com

ICON Projesi arşiv