Türkiye Gülen'i ABD'den isterken, devlet Gülen'i ABD'de tutan ismi nasıl ağırladı

Kuşkusuz, Esposito ile ilgili daha çok şey anlatılabilir. Ancak buraya kadar verdiğimiz örnek, Esposito’nun kim olduğunu yeteri kadar anlatıyor.

Boğaziçi Üniversitesi’nde dün dikkat çeken bir konferans düzenlendi.

Konferansı düzenleyen Boğaziçi Üniversitesi İslam Araştırmaları Kulübü (BİSAK) idi.

"The Future of Democracy in The Middle East" (Ortadoğu’da demokrasinin geleceği) başlıklı konferansa konuşmacı olarak Dr. John L. Esposito, Dr. Dalia Fahmy, Dr. Sami A. Al-Arian katıldı.

Şimdi, konferansın dikkat çeken yanlarına gelelim…

Konferansı düzenleyen, yöneticileri arasında AKP’lilerin de olduğu BİSAK, daha önce kampüs meydanında toplu iftar ve namaz gibi tartışmalı etkinlikler yapmıştı.

Türkiye Gülen'i ABD'den isterken, devlet Gülen'i ABD'de tutan ismi nasıl ağırladı - Resim : 1

Türkiye Gülen'i ABD'den isterken, devlet Gülen'i ABD'de tutan ismi nasıl ağırladı - Resim : 2

DİKKAT ÇEKEN İSİM

Gelelim konumuza...

Konferansın konuşmacılarından Dr. John L. Esposito, Türkiye’nin yakından bildiği isimlerden.

FETÖ lideri Fethullah Gülen’in, ABD’ye gitmesi için gerekli olan Green Card’da referansı olan Esposito, örgütün birçok etkinliğine konuşmacı olarak katılmıştı.

Konferanslarda Türkiye'de dindar kesime baskı olduğunu savunan Esposito, 2007 yılında FETÖ'nün kurumlarından Rumi Forum tarafından da "Barış ve Diyalog" ödülüne layık görüldü.

2008 yılında ise Georgetown Üniversitesi'nde “Global Zorluklar Çağında İslam: Gülen Hareketinin Alternatif Perspektifleri” başlıklı konferans düzenleyen Esposito, FETÖ'nün ABD'deki misyonerlerinden biri.

ABD’deki Georgetown Üniversitesi’nde akademisyen olan Esposito, biri FETÖ’nün önemli isimlerinden İhsan Yılmaz’la birlikte olmak üzere, Fethullahçıları öven birçok kitabı da kaleme aldı.

Esposito’nun önemi bununla da sınırlı değil…

15 TEMMUZ’DAN FETÖ’YÜ SİLME ÇABASI

CIA Ortadoğu Masası eski şefi, ABD'nin Yeşil Kuşak Projesi’nin mimarlarından, Fethullahçılar ile oldukça iyi ilişkilere sahip olan, Fethullah Gülen'e ABD'de kalması için referans verenlerden Graham Fuller "A World Without Islam (İslamın Olmadığı Bir Dünya)” isimli bir kitap kaleme aldı. Fuller'e göre İslam'ın lideri olması gereken Türkiye, kitabın merkezindeydi. Fuller'in kitabına Fethullahçıların ABD'deki bir başka bir temsilcisi, Gülen'e referans veren bir başka isim olan John Esposito da tanıtım yazdı.

Gülen’in aldığı Green Card sıradan bir vize değildi. CIA, Gülen’e Green Card verilmesi için lobi yapmıştı. Green Card için Esposito’yla beraber CIA’nın Balkanlar uzmanı George Fidas, eski CIA ajanı Graham Fuller, eski Büyükelçi Morton Abramowitz de referans olmuştu.

15 Temmuz darbe girişimi sonrasında FETÖ’yü halen savunan Esposito, darbe girişimi ile Fethullahçıların bağlantısı olmadığını anlatmaya çalıştığı yazılar kaleme aldı. Esposito, Huffington Post’ta yayımlanan yazısında, "darbe girişimini Atatürkçüler yaptığı" tezini işlemiş ve Ergenekon-Balyoz davalarına atıfla AKP dönemi boyunca aynı motivasyonla 3-4 darbe girişimi daha olduğunu iddia etmişti.

Kuşkusuz, Esposito ile ilgili daha çok şey anlatılabilir. Ancak buraya kadar verdiğimiz örnek, Esposito’nun kim olduğunu yeteri kadar anlatıyor.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜYLE ORTAK ETKİNLİK

Esposito’nun Türkiye’de katıldığı bir başka etkinlik daha vardı. Esposito, 10 Ekim’de Yahya Kemal Beyatlı Gösteri Merkezi’nde gerçekleşen “Uluslararası İslam Dünyası Sempozyumu Yeni Bir Paradigma Oluşturmak ve Modern Problemleri Analiz Etmek” başlıklı sempozyumun kapanış konuşmacısı oldu.

Türkiye Gülen'i ABD'den isterken, devlet Gülen'i ABD'de tutan ismi nasıl ağırladı - Resim : 3

Esposito’ya konuşmacı olarak ise Oxford Üniversitesi’nden Dr. Tariq Ramadan, Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü ve Başdanışmanı İbrahim Kalın eşlik edecekti. Ancak, Kalın son dakika programa katılmadı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile birlikte Sırbistan’a gitti.

Bu etkinliğin sponsorları arasında ise hükümete yakın Daily Sabah gazetesi, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, ve hükümete yakın işadamlarının oluşturduğu MÜSİAD, İstanbul Zaim Üniversitesi yer aldı.

Kuşku yok ki, İbrahim Kalın John L. Esposito'yu Georgetown Üniversitesi'nden tanır. Zira Kalın, Georgetown Üniversitesi'nde İslam düşüncesi ve İslam-Batı ilişkileri üzerine dersler verdi. FETÖ, ABD’deki bu ünlü üniversiteye akıttığı büyük paraların, geri dönüşünü de alıyordu. Üniversitenin 2009 yılında hazırladığı “en etkili 500 Müslüman” listesine Fethullah Gülen 13. sıradan girerken listeyi hazırlayan iki kişiden biri kimdi dersiniz: İbrahim Kalın.

YANITI OLMAYAN SORU

İşte bu isim, “FETÖ’yle yoğun mücadele edildiğinin” iddia edildiği bir dönemde, devlet kurumlarının davetiyle, Türkiye’nin en önemli üniversitelerinden birinde düzenlenen konferansta konuşmacı olarak yer aldı.

Ayrıca Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı ve Sözcüsü'nün, Esposito’yu yanına alarak “İslam dünyasını” konuşacağı duyuruldu.

Boğaziçi Üniversitesi’ndeki konferansı düzenleyen BİSAK’ın da Esposito’nun kim olduğunu bilmeme ihtimali yok. En azından, düzenledikleri bir etkinliğe konuşmacı olarak birini çağırırken, "kim olduğuna bakmışlardır" diye düşünüyoruz.

Peki; üniversitedeki öğrencilerin en ufak karşı çıkışını şiddetle bastıran güvenlik görevlileri, memleketin en önemli kurumlarından birinde, Gülen’e referans olan, onu övgülere boğan bir ismin konferansa katılmasına nasıl izin verdiler? Bu sorunun henüz bir yanıtı yok.

Yanıtı olmayan sorulardan birisi de; Fethullah Gülen ABD’den istenirken, FETÖcü olduğu iddiasıyla ABD Konsolosluğu çalışanı bir kişi tutuklanıp kriz çıkmışken, Gülen’e referans olan, ABD’de kalmasını sağlayan ismi kim, hangi güç İstanbul’da ağırlayıp, üniversite üniversite gezdirip konuşturdu?

Türkiye'yi kritik dönemde bu duruma kim düşürdü?

Sami Menteş

Odatv.com

Esposito gülen FETÖ green card ibrahim kalın arşiv