Türkiye bağırsaklarını temizliyor

Türkiye bir kez daha bağırsaklarını temizliyor. Türkiye takriben her 10 yılda bir bunu yapıyor. Türkiye gibi ülkeler sapmalar olmakla birlikte...

Türkiye bir kez daha bağırsaklarını temizliyor.

Türkiye takriben her 10 yılda bir bunu yapıyor.

Türkiye gibi ülkeler sapmalar olmakla birlikte takriben her 10 yılda bir dönem değiştiriyor, yeni bir çözüm deniyor.

İnsan vücuduna benzetirsek...

Her yeni dönem bahşettiği “yenilikleri” midesinde hazmediyor. Faydalı gıdalar olarak vücuda yayıyor. Vücudu daha önce birikmiş toksinlerden de temizliyor. Ancak, her faydalı gıdada olduğu gibi yeni dönem aynı zamanda gıdaların posasını/artıklarını da bağırsaklarında topluyor. Kabızlık çeken insanların başına geldiği gibi posalar/artıklar bir süre bağırsaklarda birikiyor.Giderek ağrı ve sızı yapıyor. Bir sabah bakıyoruz ki bağırsakalardan posalar ve artıklar boşalmaya başlamış. Vücut bir süreliğine de olsa rahatlıyor.

Sonra...Yeniden bir yeni dönem başlıyor. Onun da ömrü yeni gıdaların faydalı bölümlerinin tüketilmesi, ardından posaların ve artıkların bağırsaklardan boşaltılmasının alacağı süreyle doğru orantılı oluyor.

Söyledim, bu da takriben 10 yıl!

***

Başka bir açıdan bakarsak hiçbir olgu hep başarılı olmaz, hiçbir olgu hep başarısız olmaz!

***

Adnan Menderes Türkiye’yi ABD siyasetine açtı, köyü şehre taşıdı. Bunun sayede 3 dönem oyların çoğunluğunu aldı. Sonunda miadını doldurdu. Bir darbe onu bağırsaklardan dışarı attı.

Süleyman Demirel korunan duvarlar ardında ülkeyi sanayileşmeye taşıdı.ABD’nin adamı olarak algılandı ama ABD ile her zaman iyi geçinemedi. Bağırsaklardan iki kez üst üste atıldı. Ancak, en dayanıklı o çıktı. İki kez de geri geldi. Kendi Dr.Frenkeştayn’ı ile bile ittifak yaptı. Şimdilerde sadece arada bir vefalı dostları ziyaret ediyorlar.

Turgut Özal Türkiye’yi dünya ile entegre etti. ABD ile çok iyi ilişkiler kurdu. Ama iktidarının 10.yılında Allah onu yanına alırken Köşk’te yapayalnız bir insandı.

***

RTE iki misyonu bir arada yerine getirmek üzere bünyeye taze gıda olarak 2002’de zerk edildi. Misyonu:

“Laiklikte ısrarlı olmayan demokrasi” modeli ile hem Türkiye’de, hem dünyada İslamcı siyaseti ABD ile çatıştırmadan iktidara taşımaktı!

Demokrasinin şekil kurallarına ters düşmeden ve ABD’yi kırmadan/dökmeden İslamı iktidara taşımak!

10 yıl bu konuda büyük yol kat etti.

1) Ülkede askeri vesayeti bitirdi. İtilmiş/kakılmış muhafazaklara iktidarı tattırdı.

2) Dışarıda özellikle; İslamcı siyasetin ağa babası Müslüman Biraderlere (İhvan) Mısır’da iktidar yolunu açarak, “laiklikte ısrarlı olmayan demokrasi”yi pratik hayata taşıdı.

Ancak, her iki başarılı gayreti de sonunda her “yeni dönem”de olduğu gibi bağırsaklarda posa ve artık, hatta şiddetli gaz birikimine neden oldu:

Kabaca yüzde 50’nin (muhafazakarlar) önünü açarken diğer yüzde 50’nin (modernler) önünü tıkadı.

Modern hayat tarzını benimsemiş kitlelere, daha önce askerin muhafazakar hayat tarzını benimsemiş kitlelere yaptığı gibi, dayatmaya, onların hayat tarzını ellerinden almaya kalktı.

Bağırsaklar sonunda Türkiye’de Gezi Meydanı’nda, Mısır’da Tahrir Meydanı’nında boşalmaya başladı.

***

Hem Türkiye, hem Mısır muhafazakarlara tarihlerinde ilk kez iktidar duygusu vererek onları bir süre besledi ama her iki ülke de İslam ülkesi olmasına rağmen İslamcıların “Muhafazakar hayat tarzı” dayatması Müslüman ama “Modern hayat tarzı”nı benimsemiş kitleleri dışladı. Bağırsaklar tekrar rahatsız. Rahatsızlık bünye yeni posaları/artıkları dışarı atana dek devam edecek.

Artık herkes biliyor ki, “laiklikte ısrarlı olmayan demokrasi”nin sonu gelmiştir.

***

Acaba gelecek 10 yıl bugüne dek hep çatışan “muhafazakarlar” ile “modernlerin” ortak bir koalisyonunu mu vücuda zerk edecek?

Kendi görüşlerimi insana dair yazmaya çalıştığım pazar yazılarımı bir kez daha feda ederek Pazar günü yayınlayacağım!

Modernite ile muhafazakarlık koalisyon yapabilir mi?

Dr.Cüneyt Ülsever

Odatv.com

cüneyt ülsever Tayyip Erdoğan ABD Türkiye arşiv