Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Odatv’ye konuştu: Bakanlık son kullanma tarihi geçen korona ilaçlarını neden hastalara veriyor

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, korona ilaçlarının son kullanma tarihinin neden değiştirildiği sorusuna Odatv okurları için yanıt verdi.

Koronavirüs salgınında son dönemde artış gözleniyor.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son 24 saatte 283 kişinin korona virüsten hayatını kaybettiğini, 23 bin 496 de yeni vakanın olduğunu açıkladı.

Sosyal medyada ise son günlerde sıklıkla paylaşılan fotoğraf, korona ilacının son kullanma tarihini gösteren karesi…

Korona testi pozitif çıkan hastalara filyasyon ekipleri “favicovir” adlı ilacı ulaştırıyor.

İlacın son kullanma tarihinin yeni bir etiket olması dikkat çekiyor ve etiketi kaldıran hastalar, ilacın kutusunun üzerine basılı olan “son kullanma tarihi”ni görüyor. Yani, filyasyon ekiplerinin ulaştırdıkları ilaçların neredeyse tamamının son kullanma tarihi değiştirilmiş durumda. Sosyal medyada da herkes tarihi geçmiş olan bu ilaçların fotoğafını yayımlayıp ilacın kullanılıp kullanılmayacağını soruyor.

Odatv, korona hastalarının merak ettiği sorunun peşine düştü.

İşte sosyal medyada paylaşılan fotoğraflardan bazıları:

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Odatv’ye konuştu: Bakanlık son kullanma tarihi geçen korona ilaçlarını neden hastalara veriyor - Resim : 1
Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Odatv’ye konuştu: Bakanlık son kullanma tarihi geçen korona ilaçlarını neden hastalara veriyor - Resim : 2
Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Odatv’ye konuştu: Bakanlık son kullanma tarihi geçen korona ilaçlarını neden hastalara veriyor - Resim : 3
Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Odatv’ye konuştu: Bakanlık son kullanma tarihi geçen korona ilaçlarını neden hastalara veriyor - Resim : 4

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ GENEL SEKRETERİ ODATV’YE KONUŞTU

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, korona ilaçlarının son kullanma tarihinin neden değiştirildiği sorusuna Odatv okurları için yanıt verdi.

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, Odatv’ye yaptığı açıklamada, “İlaçların üretildiği ülkede bile bu ilaç kullanılmıyor. Covid 19 tedavisinde kullanıldığına dair bir yararı gösterilmiyor” dedi.

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Bulut, daha önce korona hastalarının tedavisinde kullanılan ve sonrasında yasaklanan sıtma ilacı hidroksiklorokini hatırlattı.

Sağlık Bakanlığı, 7 Mayıs'ta Covid-19 tedavi rehberinde yaptığı güncellemeyle hidroksiklorokinin Covid hastalarına verilmesini durdurmuştu. İlacın "ölümlere neden olduğu" iddiaları gündeme gelmişti.

Yasaklanan hidroksiklorokinin zararlarını Türk Tabipleri Birliği olarak söylediklerinin ve gerekli uyarıları yaptıklarının altını çizen Genel Sekreter Bulut, şunları söyledi:

“Hidroksiklorokinin o dönemde hastalara yüksek dozda verildi. Kalp krizi vakaları yaşandı. Çeşitli iddialar gündeme geldi.”

İLACIN SON KULLANMA TARİHİNİ DEĞİŞTİRMEK MÜMKÜN MÜ

Son kullanma tarihi, yeni yapıştırılan etiketle değiştirilen “favicovir” adlı ilacı değerlendiren Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, şu açıklamada bulundu:

“Bir kere ilacın etiketinin üzerinde yapılan değişiklik, Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu izniyle olur. Sağlık Bakanlığı’na bağlı ancak karar bu kurumun izniyle olabilir. Son kullanma tarihi izni verilebilir. Sağlık Bakanlığı da daha önceki açıklamasında bunu söylüyor aslında. Etiket değişikliğinin prosedüre uygun yapıldığını anlatıyor. Kurum, ilacı inceler, hala etkilerinin sürdüğünü tespit ederse, son kullanma tarihini uzatma kararını verebilir.”

“FAVİCOVİR İLACININ YARARI YOK”

Türk Tabipleri Birliği Genel Sekreteri Vedat Bulut, “favicovir” adlı ilacın son kullanma tarihinin değiştirilmesinde gerekli prosedürün işletildiğine dikakt çekmesine karşılık ilacın bir yararının olmadığını öne sürdü.

Vedat Bulut, “Favicovir ilacının riski olduğunu söylemiyorum ama bunun bir yayrarı yok. Bilimsel olarak yararlı olduğu gösterilmiş değildir. Anlaşılan depoda fazla sayıda bu ilaçtan bulunduğu için bunu kulanıyorlar” değerlendirmesinde bulundu.

SAĞLIK BAKANLIĞI TARİHİ GEÇEN İLAÇLAR İÇİN NE DEMİŞTİ

Sağlık Bakanlığı’nın internet sitesinde, son kullanma tarihi geçen korona ilaçlarına ilişkin açıklama ise şöyle:

“Sosyal medyada gündeme gelen paylaşımlarda; Covid-19 tedavisinde kullanılan “favipiravir” etken maddeli ilacın etiketinin değiştirildiği; son kullanma tarihi geçmiş ilaca, yeni etiket yapıştırılarak hastalara verildiği ileri sürülmüştür.

Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan COVID-19 Rehberi’nde yer alan “favipiravir” etkin maddeli ilaçlar için Kurumumuza gelen ruhsat başvuruları ivedilikle ve öncelikli olarak değerlendirilmiştir.

Söz konusu ilaçların stabilite çalışmaları uzun zaman almaktadır. Bu çalışmaların sonucuna göre son kullanma tarihlerinin güncellenmesi rutin bir işlemdir. Yeni tarihler; Kurumumuzun bilgisi ve onayı ile firmalar tarafından ilaçlara etiket yapıştırılmak suretiyle güncellenmiştir.

Dolayısıyla; paylaşımlarda yer alan; son kullanma tarihi geçmiş ilaçların tedavi amacıyla koronavirüs hastalarına verildiği yönündeki iddialar kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır.

Bilgilerinize saygıyla duyurulur.”

Caner Taşpınar

Odatv.com

covid 19 Vedat Bulut ilaç son kullanma tarihi favicovir korona Türk Tabipleri Birliği