Türk Hava Kurumu'na “Balyoz” gibi aday

Müyesser Yıldız yazdı

Atatürk'ün kurduğu Türk Hava Kurumu'nun Genel Kurulu hafta sonu yapılacak.

Yıllardır yolsuzluk iddiaları ve “FETÖ” kumpaslarıyla tartışmaların odağındaki kurumlardan birisi de burası.

2014'te kuruma yapılan yolsuzluk operasyonundan sonra o dönemki başkan Osman Yıldırım tutuklandı.

Yıldırım'ın tutuklanmasının ardından 2015 yılında Türk Hava Kurumu Başkanlığına, Hava Kuvvetleri'nden Tuğgeneral rütbesiyle emekli olan ve bir dönem MHP milletvekilliği yapan Kürşat Atılgan seçildi.

Bu yılki Genel Kurulun yaklaşmasıyla birlikte Türk Hava Kurumu'ndaki yolsuzluk iddiaları ve “FETÖ'cülük” tartışmaları yeniden alevlendi.

Mevcut Başkan Kürşat Atılgan'ın yeniden aday olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Bu arada tahliye olan eski Başkan Osman Yıldırım ile öğretim üyesi Erdal Dursun'un adaylığı da konuşuldu.

Karşılıklı suçlamalar başladı.

Bir kesim, bu tablonun Hava Kuvvetleri Komutanlığı'nda rahatsızlık yaratması üzerine yeni bir isim arayışının gündeme geldiğini öne sürerken, bir başka kesim bizzat mevcut Genel Başkan Kürşat Atılgan'ın 2-3 aydır Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz ve Genelkurmay Başkanlığı yetkilileri nezdinde girişimde bulunarak, Balyoz kumpası sanıklarından emekli pilot Tümgeneral Ahmet Bertan Nogaylaroğlu'nu önerdiğini ve bu önerinin kabul edildiğini bildirdi.

Sağlanan mutabakatla seçime tek aday olarak katılması beklenen Nogaylaroğlu, Washington Silahlı Kuvvetler ve Hava Ataşeliği görevi sırasında, 2007 yılında ABD'deki Hudson Enstitüsü'nde düzenlenen ve Türkiye üzerine karanlık senaryoların konuşulduğu toplantıda bulunmasıyla gündeme gelmiş, 2011 yılında Gölcük Donanma'da ele geçirildiği öne sürülen belgelerde adının yer alması üzerine emekliye ayrılmış, birkaç ay sonra da tutuklanmıştı. 18 yıl hapis cezasına çarptırılan Nogaylaroğlu, 3 yıl hapis yattıktan sonra Anayasa Mahkemesi'nin “hak ihlali” kararı ile tahliye olmuş, yapılan yeniden yargılama sonucunda beraat etmişti.

Tahliyeden sonra katıldığı bir tv programında, kendisine yönelik “FETÖ” kumpasının Hudson'la başladığını vurgulayan ve “Cezaevindeyken Erdoğan hastalanmıştı. Kendisine bir şey olmasın diye dua ettik” diyen Nogaylaroğlu, yaşadıklarını “Milli Görüş'ten Silivri'ye Bir General” isimli kitapta anlattı.

Odatv.com

Müyesser Yıldız odatv arşiv