Odatv, İsrail Dışişleri Bakanlığı'na sordu: Türk bayraklı tabela neden indirildi

Hürriyet gazetesi haberi benim için araştırılması ve doğruların ilk ağızdan tesit edilmesi gerektiği anlamını taşıyordu...

Hürriyet gazetesi haberi benim için araştırılması ve doğruların ilk ağızdan tesit edilmesi gerektiği anlamını taşıyordu.

Hürriyet gazetesi haberinde başlık şöyle idi: İsrail'in çirkin hareketine AKP’den tepki.

AKP Sözcüsü Ömer Çelik, “İsrail makamlarının TİKA'nın Kudüs'te restorasyonunu gerçekleştirdiği Yusufiye Mezarlığı’ndan Türk bayrağını taşıyan TİKA tabelalarını sökmesi Türkiye'ye yönelik açık provokasyondur. O eserlerin ruhuna sinmiş değerler taşa ve toprağa kazınmıştır, tabela sökerek yok edilemez” açıklamasında bulundu.

İsrail’i aşağıda izah edeceğim sebepler ve siyasal olarak rahatsız eden unsurlar nedeniyle bu eylemin siyasetin bir sonucu olabileceğini düşündürdü bu davranış. Yapacak en basit şey sormaktı. Yazmadan önce yetkili makamları arayıp delikanlı gibi “arkadaş bu tabelayı ne demeye indirdiniz” demekti.

Aynısını da yaptım.

Önce İsrail Dış İşleri Basın sözcüsü Lior Hayat Bey'i aradım. Hem de saat 20.11’de gece mesai vakti dışında. 20 dakika sonra geri dönüş yaparak “Bay Sadi, bu konunun ve eylemin İsrail Devleti ile veya dış siyaseti ile bir ilgisi yok. Olay tamamen Kudüs Belediyesi yaptırımıdır. Lütfen Kudüs Belediyesi Basın Sözcülüğü ile görüşün sizi en doğru şekilde aydınlatacaktır” dedi. Ve Belediye Basın sözcüsünün adını ve telefonunu iletti.

Kudüs Belediyesi Basın Sözcüsü Dr. İsrael Tal Saranga aynı saatte sözcüyü WhatsApp ile aradım ve olayı yazılı olarak da sordum. Sabahına bana geri döndü ve telefonla konuştuk.

“Sizi anlıyorum ve siyasi bir sebep arıyorsunuz, ama olay çok daha basit. Tabela kanununa muhalefet nedeni ile bu tabela sökülmüştür” dedi.

Şöyle ki İsrail'de şayet kendi mülkünüz olmayan bir yere mekan veya duvara tabela asacaksanız bu mekanın sahibinden izin almanız gerekiyor. Sanırım birçok ülkede de durum benzer. Bu tabelanın asıldığı duvar Kudüs Belediyesinin malıdır ve belediyeden tabela asılması için ön izin alınması gerekiyor. Bu tabelayı kim astıysa bu izni almadığı için tabela yerinden indirilmiş. Olay bundan ibarettir.

Peki, tabela vergisi diye bir şey vardır o vergi ödenmiş midir acaba diye sordum. İzin alınmadığına göre vergi de tahakkuk ettirilmemiştir. Anlayacağınız tabela orada korsan durumundaydı.

Peki, bildiğim kadarı ile gerek TİKA gerekse Mirasımız Derneği, Kudüs sınırları içinde bir çok bina ve mescit gibi mekanların restorasyonunu gerçekleştiriyor.

“Bu faaliyetler için belediyenize müracaat edilip izinler usullerine uygun alınmakta mıdır ve en azından kitabına uygun gerçekleştirilmekte midir?” diye sordum.

Yanıtı şöyle oldu Saranga’nın:

“Bay Sadi sorduklarınızı gayet iyi anlıyorum ama cevap verebilmem için konuyu araştırmam lazım. Dediğiniz gibi herhangi bir mekânın özellikle eski eser kapsamında olan yerlerin restorasyonu için belediye ve eski eserler izinleri şarttır. Bunlar alınmadan bir çivi bile çakmak yasaktır. Umarım dediğiniz izinler alınmaktadır. Ama konuyu araştırıp size döneceğim.”

Kudüs Belediyesi Basın Sözcüsü İsrael Tal Saranga da tesadüfen Türk asıllı bir ailenin oğlu. Tabi bu aramızda daha samimi ve dostane bir hava esmesine de yardımcı oldu...

Kısaca tabela krizinde durum ne siyasi ne diplomatiktir. Sadece basit bir belediye izni belki de tabela rüsum vergisi ödememe sorunudur.

Gazeteci Nadav Shagrai ise gerek TİKA gerekse Mirasımız Dernekleri’nin faaliyetleri biliyor. Ancak iki kurumun da İsrail'de kayıtlı bir dernekleri veya şirketleri yok.

Yaptıkları faaliyetlerin tamamı kanun dışı faaliyetler sınıfına giriyor. Hâlbuki bütün bu faaliyetleri bir dernek veya şirket adı altında yasal olarak yapabilirler ve bu yasak değil. Harcayacakları paraları da turistlerin cebinde getirmek zorunda kalmazlar ve resmen kendi dernek ve şirket hesaplarından banka aracılığı ile İsrail'deki dernek veya şirket hesaplarına havale edebilirler.

Hatta yaptıkları veya yapacakları bütün restorasyon faaliyetlerine de resmi faturalar ile malzeme ve işçilikleri kayıt etmeleri gerekir. Bir kuruş dahi vergi vermeleri de gerekmez. Ama faaliyetler kayıtsız ve paralar açıktan dolaşınca durum kanun dışı bir faaliyet kapsamına giriyor ve herkesin kafasında soru işaretleri oluşuyor.

Rafael Sadi

Odatv.com

Odatv, İsrail Dışişleri Bakanlığı'na sordu: Türk bayraklı tabela neden indirildi - Resim : 1

Rafael Sadi arşiv