TSK'daki yolsuzluk soruşturmasında hangi generaller hedefte

Kutlay Demir'in de Cihat Yaycı gibi Saray'a yakınlığıyla bilindiğini ve adeta “Komutanlar üstü” bir isim olarak görüldüğünü kaydedelim.

Hafta başında “FETÖ” ve yolsuzluk suçlamaları sebebiyle 3 generalin emekliliğinin istendiğini duyurduk.

Bu generallerden birisi, son Yüksek Askeri Şura (YAŞ) kararıyla Kara Kuvvetleri Komutanlığı İstihbarat Başkanlığı'na getirilen Tuğgeneral Serdar Atasoy'du. “FETÖ'cü” olduğu öne sürüldüğü için Kara Kuvvetleri Komutanı'nın Atasoy'u yeni görevine hiç başlatmadığını, bir süre önce de emeklilik dilekçesini vermesini istediğini, sonrasında Atasoy'un itirafçı olduğunun belirtildiğini yazdık.

Diğer general, yaklaşık 5 yıldır Hava Kuvvetleri Komutanlığı Personel Başkanlığı görevini yürüten Tümgeneral Kutlay Demir'di. 15 Temmuz'dan sonra Tuğgeneral ve Tümgeneral yapılan Kutlay Demir'in emekliliğiyle ilgili iddialar ise farklıydı. Kimi çevreler, Serdar Atasoy'un onun da ismini verdiği için emekliye ayrılmasının istendiğini bildirirken, kimi çevreler, “FETÖ'cü” değil, bir başka cemaatten olan Demir'in Hava Kuvvetleri içindeki “cemaatler savaşından” bunalıp, kendi isteğiyle emeklilik dilekçesi verdiğini savundu.

Demir'in de yakın çevresine, emekliliğinin istenmesinin söz konusu olmadığını anlatıp, “Çok yoruldum. Gördüğüm lüzum üzerine emekliliğimi istedim.” dediğini aktaralım.

1 GENERAL 4 ALBAY 1 AVUKAT

Üçüncü isim olan Hava Lojistik Komutanlığı Kurmay Başkanı Tuğgeneral Rasim Yalınbaş'ın emekliliğinin istenmesinin sebebi ise yolsuzluk iddialarıydı.

İşte bugün o yolsuzluk operasyonunun detaylarını aktarmak istiyoruz.

Edinilen bilgilere göre, birkaç ay önce gerçekleştirilen bir ihalede fahiş fiyatla alım yapıldığı belirlenince, konu Hava Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz'e intikal ettirildi. Küçükakyüz'ün emriyle, Tuğgeneral Yalınbaş'ın yanısıra ihale komisyonunda görevli 4 albay ve Lojistik Komutanlığı Avukatı ile 5 astsubay açığa alındı.

Ardından olaya Milli Savunma Bakanlığı Teftiş Kurulu el attı. Sadece o ihale değil, geriye dönük başka ihaleler de incelendi ve bunların bazılarında daha yolsuzluk olduğu tespit edildi.

Sonuçta ise Tuğgeneral Yalınbaş ve ihale komisyonunda görevli diğer personel ihraç istemiyle Yüksek Disiplin Kurulu'na sevk edildi.

CİHAT YAYCI OLAYI GİBİ Mİ?

Yolsuzluğun soruşturulması süreciyle ilgili bir söylentiyi de paylaşalım.

Deniyor ki, “Hava Kuvvetleri Komutanı Küçükakyüz konu kendisine intikal ettirilince, soruşturma görevini Rasim Yalınbaş'ın devresi olan Personel Başkanı Tümgeneral Kutlay Demir'e verdi. Bu yüzden bazı sıkıntılar yaşanınca, MSB Teftiş Kurulu devreye girdi. Demir'in emekliliğinin istenmesi veya kendiliğinden emekliye ayrılmasının bir sebebi de bu”.

Bu söylenti, geçtiğimiz Mayıs'ta yaşanan bir olaya ne kadar benziyor değil mi?

Neydi olay?

Deniz Kuvvetleri Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümamiral Cihat Yaycı'nın istifa etmesiydi.

Erdoğan'a yakınlığı ile bilinen Yaycı ile Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar arasında sorunlar olduğu yazıldı çizildi, sonrasında Yaycı, Cumhurbaşkanlığı kararnamesi ile görevinden alınıp, Genelkurmay emrine verildi.

Ancak beklenmeyen bu görev değişikliğinin sebebinin, bir ihale olduğu öne sürüldü.

İddialara göre, Yaycı, şartnameye uygun olmayan malzemelerin alınmaması için Deniz Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı’na talimat vermiş, bunun üzerine ihaleyi kazanan şirket Yaycı'yı MSB'ye şikayet etmişti. Şikayetin ardından açılan soruşturmada MSB Teftiş Kurulu da Yaycı ile ihale komisyonu üyelerinin görevden uzaklaştırılmalarını istemişti. Sonuçta Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Yaycı hakkında soruşturma izni verip, dosya Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderilince, Yaycı'nın görevden alınması kararı çıkmıştı. Yaycı ise bu karar üzerine istifasını vermişti.

Kutlay Demir'in Hava Kuvvetleri Lojistik Başkanlığı'ndaki ihale soruşturmasıyla ilişkilendirilmesi konusuna dönersek;

Yakın çevresi, bu iddiayı doğrulamazken, Kutlay Demir'in de Cihat Yaycı gibi Saray'a yakınlığıyla bilindiğini ve adeta “Komutanlar üstü” bir isim olarak görüldüğünü kaydedelim.

Son olarak şunu ekleyelim.

TSK'da gerçekleştirilen bu yolsuzluk operasyonlarına şüpheyle yaklaşanlar da var. Söz konusu kesimler, TSK'daki tüm ihalelerin Milli Savunma Bakanlığı veya Savunma Sanayi Başkanlığı'nca yapılmasının altyapısının hazırlandığı görüşünde.

Müyesser Yıldız

Odatv.com

TSK Cihat Yaycı arşiv