TRT-ŞEŞ’TE “BEYEFENDİ” TRT-TÜRK’TE “SAYIN”

Müyesser Yıldız yazdı...

Başbakan Erdoğan 2 yıl önce bu zamanlar AKP’nin yeni genel merkezini tanıtırken, “Barzani’nin geçmişteki tavırları ile şu anki tavırları arasında mukayese edilemeyecek bir fark var. Benim tavrım değişmedi. ‘Ben onunla görüşmem’ dedim. Ama başka kademelerdeki elemanlarımız görüşebilir. Fakat ben Irak Devlet Başkanı Talabani ile Başbakan Maliki ile görüştüm, görüşürüm” demişti. Erdoğan’ın bu sözlerinden sadece 9 ay önce de dönemin Adalet Bakanı Cemil Çiçek Barzani için, “Dünün aşiret reisleri, postal öpücüleri” ifadesini kullanmıştı.

2 yıl sonra “tavrı değişen” Erdoğan, Barzani’yi Türkiye’ye davet etti ve kendisiyle görüştü. İktidardaki bu “tavır değişikliğiyle” birlikte TRT de Barzani’ye, “Beyefendi… Sayın” hitaplarını uygun buldu.

6 yıl aradan sonra 2 Haziran’da Türkiye’ye gelen Irak’ın kuzeyindeki yerel yönetimin başkanı Mesut Barzani, TRT’nin iki kanalına birden misafir edildi. TRT-Şeş ve TRT-Türk’e çıkartılan Barzani, gerek PKK, gerekse Kerkük konusunda hiç değişmeyen “tavrını” korudu.

Bu röportajların tam metni Barzani’nin sitesinde yayınlandı. Dikkatimizi çeken ise röportajı yapan TRT mensuplarının Barzani’ye hitapları oldu. Yayınlanan metinlere göre, TRT-Şeş adına Kürtçe röportajı gerçekleştiren spiker, sözlerine şöyle başladı:

“Öncelikle bizimle bu röportajı gerçekleştirdiğiniz için TRT-6 adına teşekkür ediyorum. Sizinle böyle bir röportajı gerçekleştirmek bizim için büyük bir gurur ve sevinç kaynağı. Türkiye’ye ve TRT-6 stüdyosuna hoş geldiniz...”

Barzani’nin, “Hoş bulduk, çok teşekkürler” demesinin ardından TRT-Şeş spikeri ilk sorusunu şu hitapla yöneltti:

TRT-Şeş spikeri, bölgeye ilişkin tüm sorularında da “Kürdistan Bölgesi” ifadesini kullandı.

TRT-Türk kanalındaki röportajda ise spiker, “Kürdistan Bölgesi” yerine, “Kuzey Irak” demeyi tercih etti. Uzun röportaj boyunca Barzani’yle “Siz” hitabıyla konuşan TRT-Türk spikeri, sadece en son soruda “Sayın” ifadesini şöyle kullandı:

“İsrail’in son Türk gemilerine saldırısı konusunda sizin sessiz kaldığınız söyleniyor. Neden Sayın Barzani İsrail'i kınamadı, deniliyor. Sizin bu konudaki net tavrınız nedir?..”

Müyesser Yıldız
Odatv.com

barzani arşiv