Topluca yaşanan evlerdeki tehlike

Nöroloji uzmanı Dr. Sema Targıt Akbaşak, bu konuda son derece net...

Nöroloji uzmanı Dr. Sema Targıt Akbaşak, bu konuda son derece net:

“Bu virüsünRNA sarmalı, özellikle İstanbul’da sıkışık-bitişik yaşam yüzünden çok daha kolay yayılıyor çevreye.

Hem hükümdar oluyor… Hem çoğalıyor… Sonra da yayılıyor.”

İNSANLARIN BÜYÜK BİR KISMI EVLERİNDE AMA… BİR PARÇA YARARLI OLMADI MI BU ÖNLEM?

“Ortada gezen kitleyi evlere sokarak dolaşan virüs yayılımı kısmen azaltıldı. Ne var ki, toplu yaşayan 20 metrekareye 10 nüfus düşen, doğru dürüst temizlik imkânı olmayan evler veya barınaklar, esas tehlikeyi oluşturuyor. Hem kendileri hem de tüm toplum için.”

Topluca yaşanan evlerdeki tehlike - Resim : 1

KURALLARA YETERİNCE UYULMAYACAK MIYANİ?

“Kaybedecek bir şeyi olmayanlar, kurallara da uymaz. Uymalarını da bekleyemeyiz. İşte ancak sıkışık düzen yaşama imkânı öyle olan bu tür yerlere halk sağlığı birimlerinin önderliğinde ulaşılıp temizlik ve yaşamak için temel şartlar sağlandığında, çok kısa sürede salgın önlenebilir…

Yıllar önce tüberkülov, sıtma gibi hastalıklardan, aynı bu virüs gibi yayılan suçiçeğinden toplum sağlığı birimleri sayesinde kurtulduk. Yine yaparız.

Son senelerin modalarından kurtulup insan kıymetli yaşama geçince, fazla temaslı, dip dibe yaşamdan uzaklaşınca kısa sürede kurtuluruz.”

BİR DE BAĞIŞIKLIK KAZANANLAR VAR…

“Bağışıklık kazanan insanlar artmakta… Ayakta belirtisiz geçirenler de artmakta… Bu da yavaş da olsa duracağını gösteriyor.

Hastalıktan hiç haberi olmadan geçirenlerin bir kısmı da beyin ve sinir sistemi tutulumuna maruz kalanlar.

Virüs burun yoluyla kolayca giriyor. Burun kapamanın önemi, koku siniri yolu ile beyine ulaşıyor, çünkü bu grup sinirleri seven virüslerdir… Sonuçta merkez sinir sistemi ve/veya sinir-kas sistemlerini tutuyor.”

YAŞAM BİÇİMİMİZİ DEĞİŞTİRMEMİZ GEREKİYOR SANIRIM…

“Bunların göz önünde tutulması çok önemli, çünkü bu hastalık belirtileri sadece nörolojik hastalık zannedilip bulaşıcılığı devam etmekte olan kişilerin izole (korumalı) ortama alınmamasına sebep oluyor. Bu da gizli bir tehlike oluyor.

Ne olursa olsun. her zaman temastan kaçınıp Akdeniz ırkı gibi değil uzaktan selamlaşan, devamlı sabun kullanan, ağız-burun-gözünü mümkün olduğu kadar kapatan bir yaşam bizi normal sağlıklı yaşatacaktır. Kötü bir durum veya yaşam tarzı değildir bu.”

ÖNCE AKIL SAĞLIĞI MI?

“Elbette… Sağlıklı, temel ihtiyaçları karşılanan insanların topluluğu, ruh sağlığına da çok çabuk kavuşacaktır. Önlem alan insan, kendini güvende hisseder. Bu da akıl sağlığı için birinci şarttır. Kendini ve sorumlu olduğu kişilerin güvenli olduğunu gören insanlar, hırstan uzaklaşarak kurallara uyan kişiler haline gelir.

Bütün bu saydıklarımız, kolayca olabilecek şeylerdir. Birkaç ay sonra, sağlığımız kısmen düzelmiş olarak temizliği de öğrenmiş bir toplum haline geleceğiz.”

Halit Kakınç

Odatv.com

Topluca yaşanan evlerdeki tehlike - Resim : 2

halit kakınç arşiv