Taylor Swift rüzgarı… İşte ödül alan isimler

1994 yılından beri her yıl düzenlenen MTV Avrupa Müzik Ödülleri, bu yıl da sahiplerini buldu. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde yer alan PSD Bank...

1994 yılından beri her yıl düzenlenen MTV Avrupa Müzik Ödülleri, bu yıl da sahiplerini buldu. Almanya’nın Düsseldorf şehrinde yer alan PSD Bank Dome’da düzenlenen ve ünlü çift Rita Ora ve Taika Waititi’nin ev sahipliği yaptığı müzik ödüllerinde Taylor Swift aldığı dört ödülle gecenin yıldızı oldu. Taylor Swift, “All Too Well (10 Minute Version) (Taylor’s Version)” şarkısı için “En İyi Sanatçı”, “En İyi Video”, “En İyi Pop” ve “En İyi Uzun Metraj Video” dahil olmak üzere 4 farklı dalda ödül aldı. Nicki Minaj, “Super Freaky Girl” için “En İyi Hip Hop” ve ”En İyi Şarkı” ödüllerini alırken, Harry Styles ise “En İyi Canlı Performans” ödülünün sahibi oldu.

Gecenin sunucularından Rita Ora “En İyi Görünüm “Kişisel Stil” ödülünü alırken, “Video for Good” kategorisinin kazanı Sam Smith ft. Kim Petras “Unholy” isimli parçası oldu. “En İyi İş Birliği” ödülü, “I’m Good (Blue)” ile David Guetta ve Bebe Rexha’ya giderken, Guetta ayrıca “En İyi Elektronik” ödülünün de sahibi oldu. Yeni EMA kategorisi “En İyi Metaverse Performansı”, BLACKPINK The Virtual PUBG Mobile’ın oldu. “En İyi Rock” kategorisinin kazananı Muse idi. Ava Max ise “Million Dollar Baby” şarkısını seslendirdi. Gecede ayrıca aktör David Hasselhoff, Grammy adayı şarkıcı-söz yazarı Julian Lennon, dünyaca ünlü model ve aktivist Leomie Anderson, İngiliz şarkıcı-söz yazarı Sam Ryder, Alman asıllı model ve influencer Leonie Hanne ve Kanadalı şarkıcı-söz yazarı Lauren Spencer Smith de yer aldı. Rapçi Armani White, EMA kırmızı halı şovu sırasında hit şarkısı “BILLIE EILISH”i seslendirdi.

Ödül alan isimler şöyle:

En İyi Şarkı: Nicki Minaj – “Super Freaky Girl”, En İyi Video: Taylor Swift – “All Too Well” (10 Minute Version), En İyi Sanatçı: Taylor Swift, En İyi İş Birliği: David Guetta & Bebe Rexha – “I’m Good (Blue)”, En İyi Canlı Performans: Harry Styles, En İyi Pop Şarkıcısı: Taylor Swift, En İyi Yeni Şarkıcı: SEVENTEEN, En İyi K-Pop: LISA, En İyi Latin Şarkıcı: Anitta, En İyi Elektronik Müzik: David Guetta, En İyi Hip-Hop Şarkıcısı: Nicki Minaj, En İyi Rock Şarkıcısı: Muse, En İyi Alternatif Müzik: Gorillaz, En İyi R&B Şarkıcısı: Chlöe, En İyi Uzun Müzik Klibi: Taylor Swift – “All Too Well”, Sosyal Mesaj İçeren En İyi Müzik Klibi: Sam Smith – “Unholy”, En Büyük Hayran Grubuna Sahip Sanatçı: BTS, En İyi Metaverse Performans: BLACKPINK The Virtual | PUBG, En İyi İngiliz ve İrlandalı Sanatçı: Harry Styles

Aslında Taylor Swift’in bu ödülü alması benim için beklenen bir gelişmeydi. Çünkü Taylor Swift’in son albümü “Midnights” 575 bin’i plak olmak üzere 1,58 milyon satmıştı. “Midnights” tüm formatlarda 1,58 milyon kopya satarak Billboard 200 albüm listesinin zirvesine yerleşti ve yılın en büyük satış haftasını gerçekleştirmişti. Böylece Taylor Swift, 7 yıl önce Adele’in 25 adlı albümünden bu yana en büyük satış haftasını elde eden sanatçı oldu. Albüm, Taylor Swift’in web sitesinden dijital albüm, farklı renklerde dört versiyonlu CD ve plak olarak satın alınabiliyordu. Satış stratejisinde çağ atlamak işte böyle bir şey.

Aklıma hemen şu iki soru geliyor; peki, bizim ülkemizde neden böyle görkemli organizasyonlar düzenlenemiyor? Ve neden Taylor Swift ayarında olmasa bile yarısı ses ve üne sahip bir pop star ismimiz yok. Bu kadar büyük ölçüde organizasyon yapmayı bir kenara bırakın, ülkemizde MTV organizasyonunun çeyreği kadar görkemli bir organizasyon bile düzenlenemiyor. Düzenlenen organizasyonlarda hep aynı yüzler sunucu oluyor ve aynı yüzler ödüller alıyor. Bu durumun en büyük nedeni sektörün oyuncuları olan müzik şirketlerinin hep aynı isimleri parlatmasından dolayı… Tüm hikaye; bol reklam, fazlasıyla sosyal medya etkileşimi, ilgi çekici bir klip ve sözleri kolayca akılda kalan bir şarkıdan ibaret. Müzikalite arayan yok. Hal böyle olunca sosyal medya yerel başarılarla mutu olan şarkıcılardan geçilmiyor. Bu durum popüler müzik için bir sektör sorunu ve bu sorunu aşabilecek yapımcı, şarkıcı veya aranjör sayısı bir hayli az. Yani kaliteli üretim yapmak isteyen isimler azınlıkta.

Umarım bir gün MTV organizasyonunun bir minyatürünü yaparız ve ben de bu sayfalardan sizlere yazmış olurum.

Elbette unutmadan Taylor Swift’in “Midnights” albümünün künyesini okumanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Belki bu kadar kalabalık bir müzik yapımını ilk defa görmüş olabilirsiniz. Hiçbir başarı tesadüf olmadığı gibi büyük bir ekip işinin ürünüdür.

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

taylor swift