Hüseyin Vodinalı: Suriye’deki "ılımlı muhalefet” tezgahını kimler hazırladı

Prof. Tim Anderson, Suudi Arabistan ve Türkiye tarafından bulunan ve eğitilen El Kaide bağlantılı/kökenli teröristler olduğunu su götürmez bir şekilde delillendirerek ortaya koyuyor.

İlki: “Das Attentat, Sarajevo 1914” (Suikast, Saraybosna 1914) isimli film. Avusturyalı yönetmen Andreas Prochaska’nın 1. Dünya Savaşı’nın 100. Yılı anısına çektiği 2014 yapımı bir film bu. Alman, Avusturya ve Çek devlet televizyonlarının ortak yapımı.

Hüseyin Vodinalı: Suriye’deki "ılımlı muhalefet” tezgahını kimler hazırladı - Resim : 1

Film, 1. Dünya savaşının çıkmasına sebep olan, Avusturya Macaristan Veliaht Prensi Franz Ferdinand’ın Saraybosna’da uğradığı suikasti anlatıyor.

Habsburg dönemi bir (yarı belgesel) polisiye de denebilir bu filme ama aslında dünyanın ilk paylaşım savaşının nasıl tezgahlandığını anlatıyor alt metinlerde.

Leo Pfeffer isimli soruşturma hakimi, daha ilk anda bu suikastin arka planında saray efradının olduğunu sezinler. Amcası tarafından soylu olmayan bir kadınla evlendiği için veliahtlıktan azledilen Ferdinand, 28 Haziran 1914’te, o dönem Avusturya Macaristan İmparatorluğu’na ait Saraybosna’yı ziyaretinde, aynı gün birden fazla suikaste uğrar ve kurtulmayı başarır ama koruma çok azdır. Maiyeti tarafından, planlanan güzergahın son anda değiştirilmesi sonucu Sırp suikastçiler (vuran 19 yaşındaki Sırp köylüsü Gavrilo Princip) Arşidük ve eşini öldürmeyi başarmıştır. Suikast noktası olan köprüde, konvoy özellikle durdurulmuştur, adeta suikastçiler işini kolayca halletsin diye arabası bekletilmiştir. Şoför ise suikastin ardından ortadan kaybettirilir. En önce neden böylesine önemli bir suikastin Viyana’dan bir yetkiliye değil de kendisine verildiğinden şüphelenen Pfeffer, arşidükün yaverinin tavırlarından şüphelenir ve perde arkasındaki asıl suçluların peşine düşer. Yani Avusturya Macaristan İmparatorluğu içindeki savaş yanlılarının peşine. Soruşturma ilerlerken. Sırp sosyalist devrimci suikastçi çetesinin sadece taşeron olduğunu anlar. Onlara gerekli para ve silah yardımı, bizzat Saraybosna’daki ordu tarafından yapılmıştır. Saray, Pfeffer’i iplemez, Sırbistan’a saldırı hazırlıklarına başlar.

Hüseyin Vodinalı: Suriye’deki "ılımlı muhalefet” tezgahını kimler hazırladı - Resim : 2

Soruşturma hakimi, Ferdinand’ın ayrıca Sırbistan’a saldırıya karşı çıktığını da araştırma sürecinde ortaya çıkarır. Yani, bir taşla iki kuş vurulmuştur. Saraybosna’dakiler de dahil tüm asker ve bürokrat, Avusturya Macaristan İmparatorluğu seçkinleri, Almanya’nın Osmanlı topraklarından geçen Bağdat demiryolu hisseleri almıştır. Sırbistan ise bu demiryolunun güzergahında bir deve dikenidir. Savaşın çıkmasıyla Sırbistan işgal edilecek ve demiryolu projesi işleyecektir. Yani her zaman paradır mesele. Pfeffer de parayı takip eder, suçluları bulur ve fakat kimsenin umrunda değildir. Evli bir kadınla ilişkisi üstlerince şantaj konusu yapılarak, önceden hazırlanmış rapora imzayı atmak zorunda kalır. Bu tertip sonrası çıkan dünya savaşında 17 milyon insan ölür.

Hüseyin Vodinalı: Suriye’deki "ılımlı muhalefet” tezgahını kimler hazırladı - Resim : 3

İkincisi: İngiliz Yann Demange’ın yönettiği 2014 yapımı “’71”. İngiltere, 1971. Çiçeği burnunda komando er Gary Hook, öksüz ve yetimdir. 9 yaşındaki erkek kardeşi yetimhanededir. Hook’un birliği bir gece uykudan uyandırılır ve (Kuzey İrlanda’nın başkenti) Belfast’a gidiyorsunuz denir. Hook ve arkadaşları ne olup bittiğini bile doğru dürüst anlamaz. Sadece Belfast’taki kışlada sivil ve silahlı dolaşan bir takım tipler dikkatini çeker, bunlar aslında özel kuvvetler askeri İngiliz istihbaratçı “Jitemcileri”dir. Belfast, ayrılıkçı katolik İrlandalılar ile Londra yanlısı protestanların savaş halinde olduğu bir şehirdir. Filmin bazı sahneleri, Sur ve Cizre’yi anımsatıyor. Tam saf ve temiz Anadolu genci görünümünde olan Gary, bir ayaklanma esnasında ortada kalır ve İRA militanlarınca yanındaki asker arkadaşı öldürülür. Er Gary Hook, canını kurtarmak için, üstünü değiştirir, labirent gibi evlerin içinden geçerek kaçar. Sonunda bir protestan küçük çocuk bunu kurtarır, İngiliz yanlısı protestan İrlandalı Ulster Gönüllüleri’nin barına götürür, amcasına tanıştırmak için kapıyı açınca içeride bu “İngiliz Jitemcileri”nden birinin, protestanlara, katoliklerin barına atmak için bomba hazırlattığını görür. Fakat bomba biraz sonra içerideki odada patlar ve bardakiler ile küçük çocuk da ölür. Er Hook yaralanır, yine kaçarken bayılır. Bu kez İRA yanlısı bir aile evlerine götürür onu. Film sonuna kadar, bombayı gördüğü için onu ortadan kaldırmak isteyen kendi tarafındaki jitemcilerle, arkadaşını öldüren İRA teröristleri de vurmak için ayrı ayrı bu gariban eri arar. Hook, bir sürü badireyi atlatır ve kurtulur. Filmde jitemcilerin İRA’cılarla kirli işbirliğini de görürüz. Er Hook ve komutanı, bu kirli ilişkileri üstlerine anlatsalar da soruşturma “sen yanlış görmüşündür” diye kapatılır. Er Hook da filmin sonunda ordudan kaçar kardeşini yetimhaneden alır ve bir otobüsle bilinmeyen bir yere doğru gider.

Kirli savaşları anlatan son örneğimiz bir kitap.

Hüseyin Vodinalı: Suriye’deki "ılımlı muhalefet” tezgahını kimler hazırladı - Resim : 4

“The Dirty War on Syria” (Suriye’deki Kirli Savaş) isimli e-kitap, Sydney Üniversitesi Profesörlerinden Tim Anderson tarafından kaleme alınmış.

Amerikan emperyalizminin, küresel çapta şimdiye değin görülmemiş büyüklükteki bir kitle yanıltma yöntemiyle, Beşar Esad gibi mutedil göz hekiminden nasıl bir diktatör çıkardığını anlatıyor. Suriye’deki olayın sanki bir iç savaş, bir diktatöre karşı halk ayaklanması gibi nasıl sunulduğunu ve aslında gerçekte ne olduğunu bir bir sayfalara döküyor.

Hüseyin Vodinalı: Suriye’deki "ılımlı muhalefet” tezgahını kimler hazırladı - Resim : 5

"ILIMLI MUHALEFET" TEZGAHINI KİM HAZIRLADI

Anderson, “Suriye’deki ılımlı muhalefet denilen kesimlerin, ABD ve müttefikleri (İngiltere, İsrail ve Fransa) tarafından “yaratılan ve korunan”, Brüksel ve Waşington ile koordineli şekilde, Suudi Arabistan ve Türkiye tarafından bulunan ve eğitilen El Kaide bağlantılı/kökenli teröristler olduğunu su götürmez bir şekilde delillendirerek ortaya koyuyor. (Professor Anderson demonstrates unequivocally through carefully documented research that America’s “Moderate Opposition” are bona fide Al Qaeda affiliated terrorists created and protected by the US and its allies, recruited and trained by Saudi Arabia, Turkey, in liaison with Washington and Brussels”. Michel Chossudovsky- Global Research)

Hüseyin Vodinalı: Suriye’deki "ılımlı muhalefet” tezgahını kimler hazırladı - Resim : 6

Profesör Tim Anderson, ABD tarafından “terörizme karşı savaş” diye satılan olayın aslında, fazlasıyla kriminal, “devlet destekli terörizm” olduğunu anlatıyor.

Avustralyalı akademisyen, analizinde, “Ancak bu tezgah ve tertip, Suriye, Rusya, İran ve Lübnan Direnişi tarafından püskürtüldü ve artık tüm Ortadoğu’da bunun yeni ve farklı sonuçları ortaya çıkacaktır” diyor.

Evet sayın okuyucu ve izleyici...

Kirli savaşlardan üç farklı (drama ve belgesel) örnek verdim.

Aslına bakarsanız, zaten savaşın temizi de olmaz.

Neticede tüm savaşlar, fena halde kirlidir.

Ama tıpkı bir cinayet ya da suikast gibi, hepsinin de bir “faili” vardır.

Hüseyin Vodinalı

Odatv.com

Tim Anderson ılımlı muhalefet Suriye Türkiye arşiv