Hasan Vasfi Altay: Suriye kaybederse kim kazanır

Atıf Yılmaz’ın 1978 yapımı “Kibar Feyzo” filminde Ağa (Şener Şen) kendisine başkaldıran Kibar Feyzo’yu (Kemal Sunal) öldürmek ister. O sırada...

Atıf Yılmaz’ın 1978 yapımı “Kibar Feyzo” filminde Ağa (Şener Şen) kendisine başkaldıran Kibar Feyzo’yu (Kemal Sunal) öldürmek ister. O sırada marabası Sefil Bilo (İlyas Salman) öne atılıp şöyle der: “Sen zahmet etme ağam, ben vururum o iti”. Kibar Feyzo filminin yeni versiyonunu izliyor musunuz? 2012 yapımı filmde bu kez Kibar Feyzo’yu Suriye canlandırıyor. Maho Ağa ise ABD olmaktadır. Sefil Bilo’nun kim olduğunu siz tahmin edin. (Süre 1 salise).

Topluma birileri tarafından Türkiye demenin AKP demek olduğu düşüncesi pompalandı. Ancak AKP kendi istikbali için hamle yaptıkça Türkiye’nin şaftı kaymaktadır. Amerikan piyangosundan bizim talihimize Suriye ile savaşmak çıktı. Peki derdimiz ne? Tabii ki Ortadoğu petrollerini Suriye ile paylaşamıyoruz. Bir de Suriye Amerikan uşaklığı yapıyor ve İsrail’in çıkarlarını kolluyor. Ha böyle desek, halkımızın ekseriyeti inanır hani. Şimdi ille Suriye’yi vuracağız. Niye? Nobel Barış Ödülü’nü almak için. Belki İngilizler de şövalye nişanı verirler. Suriye ile dalaşmamızın Marslılara savaş açmaktan daha anlamlı bir izahı olabilir mi? Suriye’de demokrasi hikayelerini bir yana bırakalım. Şimdi hakikatleri konuşmak gerekir.

Suriye bizim düşmanımız değildir. Bu ülke Ortadoğu’da antiemperyalizmin kalesi ve olası Asya birliğinin dayanak noktalarından birisidir. Dolayısıyla ABD ve İsrail’in hasmıdır. Ortadoğu’nun özgürlüğü ve devrimci mücadelesi için Türkiye-Suriye ittifakı şarttır. Öte yanda, Suriye ve İran kaybederse Ortadoğu’da ikinci bir İsrail pozisyonunda Kürdistan devleti kurulacaktır. İran’ı, Türkiye’yi ve Suriye’yi tırtıklamadan bu devletin kurulması mümkün değildir. Kürt davası artık kan ve göz yaşıyla sulanmış bir Amerikan ve İsrail davasıdır. Esad’ın alternatifi radikal İslam’dır. O nedenle Esad’ın yanında olmak durumundayız. Esad’ın devrilmesi Amerikancı Müslüman kardeşler ve sair yönetimi getireceği için Filistin davası da -İsrail lehine- zarar görecektir. Türkiye son dönemde sergilediği Suriye düşmanlığıyla, Rus ve Acem husumetiyle, Malatya’daki füze kalkanıyla kendi kafasına sıkmaktadır. Ortada Suriye ile dalaşmamızı gerektirecek bir pasta da yoktur. Suriye ile dalaşan Türk halkı değil AKP’dir. Öyleyse güney sınırımızdaki taburların başına AKP milletvekilleri geçmelidir. Ortadoğu’da hem Türkiye, hem de İslam tehlike altındadır. ABD İslam’ı İslamcıların silahıyla vurmaktadır. Ama Kibar Feyzo bu kez yalnız değildir. Rusya ve İran, kısmen de Çin yanındadır. Sefil Bilo ise atını döven kovboyu oynamaktadır. Rusya ve İran’la çatışmak Türkiye ekonomisini çökertebilir. AKP’nin istikbali uğruna kendi istikbalimizin defterini dürüyoruz. Ama yıkılırsak AKP de altında kalır.

İTTİHAT VE TERAKKİ

AB ilerleme raporu insan hakları ve demokrasi konusunda AKP’yi tokatlayınca pansuman yapmak için Star Gazetesi’nden Ahmet Kekeç koşuvermiş. Dediğine göre, canlı yayında raporu yerlere fırlatıp kuzu olmadığımızı göstermişiz. (Gülmeyin!). Televizyonda Burhan Kuzu raporu yere atınca kurt oluverdik demek. Aynı yazıda Kekeç şöyle diyor: “Türkiye bir AB ülkesi değildir… Dün de değildi, yarında olmayacaktır. İlerleme raporunda yazılanlar canımızı sıksa da işimize bakmalı ve İttihatçıların düştüğü hataya düşmemeliyiz”. Ahmet’e göre İttihatçıların hatası da 1839’da yapılan Tanzimat Fermanı düzenlemelerini iptal etmesi ve Milli İktisat anlaşmasıyla maliyenin dizginlerini Almanlara teslim etmesiymiş. Ahmet burada desteksiz atıyor. Tanzimat’ın ve kapitülasyonların iptali yerinde bir karardır. Milli Ekonomi kavramını Türkiye’de ilk dillendiren İttihat ve Terakki’dir. Yöntemi (Milli İktisat) Almanya’dan aldığı doğrudur. Ancak Türk ekonomisini Almanlara asla teslim etmemiştir. Evet; İttihat ve Terakki başarılı olamamıştır. Ama bunun nedeni kapitülasyonların yarattığı yıkım ve milyonlarca liralık dış borcu devralmış olması ve Balkan Savaşları (1912) ve 1. Dünya Savaşı nedeniyle Osmanlının hep savaş ekonomisi uygulamak zorunda kalmasıdır. Ahmet, güzel kardeşim, böyle kuru sıkı atıp da beni yormasan. Alem kör, millet de sersem değil.

Dr. Hasan Vasfi Altay

Odatv.com

hasan vasfi altay Ahmet kekeç Suriye ABD Beşar Esad arşiv