Suriye gündemi bu yazı okunmadan anlaşılmaz

Doğu Akdeniz ve Ortadoğu için savaş zamanı! Obama zaman kazansa da ABD, Suriye’yi (3 vakte kadar) vurmaya hazırlanıyor. Önceki yazımda “Rusya...

Doğu Akdeniz ve Ortadoğu için savaş zamanı!

Obama zaman kazansa da ABD, Suriye’yi (3 vakte kadar) vurmaya hazırlanıyor.

Önceki yazımda “Rusya, Suriye’yi sattı” yorumunu yapmıştım.

Rus Dışişleri Bakanı Sergei Lavrov’a kanmışım. “Suriye için savaşmayız” anlamına gelen lafları sonrası Putin tarafından kenara alındı.

Anlaşılan Suudi İstihbarat Kralı Bender’in Moskova’daki tehdit ve rüşvetleri, Kerry’nin atıp tutmaları sökmedi.

Artık açıklamaları Devlet Başkanı ve kurum sözcüleri yapıyor.

Ruslar, laftan çok aksiyona yöneldiler.

Rus taarruz kruvazörleri Novoçerkask ve Minsk, boğazları geçti, Suriye açıklarına rota verdi.

4 Rus savaş gemisi hali hazırda, US Nimitz’i karşılamak üzere Doğu Akdeniz’de.

İsrail’in Rusya’yı testi başarıyla sonuçlandı.

Ruslar, (belki Suriye’den atılmış gibi gösterip savaşı başlatacak) İsrail Arrow füzelerini gördü, seni izliyorum dedi.

Rusya’nın son teknoloji hava savunması Suriye’de kuruldu.

Putin, Perşembe günü (5-6 Eylül) St. Petersburg’da başlayacak kritik G-20 Zirvesi öncesinde, BM raporunu beklemeyip saldırı kararı alan ABD ve müttefiklerini eleştirdi:

“Esad rejiminin kimyasal silah kullandığı kanıtlanırsa harekete geçeriz ama bu işler BM yetkili organları dışında yapılacaksa, ki ABD saldırıya hazırlanıyor. Bu uluslar arası hukuka uymaz”

Putin Obama ile görüşme öncesi sert ifadeler kullanmadı ama Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Lukaşeviç, “ABD’nin Suriye’ye karşı güç kullanılacağı tehditleri kabul edilemez, böyle bir olayın gelişmesine müsaade edilemez” diye koymuştu zaten.

OBAMA CEPHESİ

Ayağı masada elini altıpatlar yapmış, Teksas şerifi havalarında resim veriyor ama yönetim katlarındaki kargaşayı yenemiyor.İsrail dostu derin senatör Neocon John Mc Cain ise Senato’daki Suriye toplantısında “Texas Hold’em Poker” oynuyor. Bushlaşan Obama, Kongre’den 9 Eylül’de çıkacak karara göre saldırı emri verecek ama kamuoyunu bırak, Amerikan askerleri bile yan çiziyor. Facebook ve twitter’da “Suriye iç savaşında El Kaide için savaşmayacağız” döviz ve pankartlarıyla pozlar veriyor. CIA ve Pentagon’un yönetim katlarında da farklı sesler var. Amerikan er ve erbaşları El Kaide için savaşmayacağız derken, onlar da İsrail’in güvenlik faturasını artık biz ödemeyiz diyor. Ayrıca ve de çok önemli bir unsur olarak, ekonomik krizle boğuşan Amerikan Hazinesi, “Ekim’den sonra meteliğe kurşun atıyoruz, Suriye ile savaşa verecek bir Allah Cent’imiz yok” dedi. En derin müttefik İngiltere’nin de yan çizmesi moralleri bozmuş, çok alınmışlar, onu da ekleyelim. Fransa derseniz o da atıp tutuyor ama gözü kapıda.

İSRAİL CEPHESİ

Suriye’deki çatışmaların birincil sebebi İsrail’de ırkçı Likud Partisi ve Başbakan Bünyamin Netanyahu, Esad’ın vurulmasını ama kendi elini kirletmeden, ABD veya Türkiye tarafından vurulmasını istiyor. (Bakınız: holdingiyle, yandaşıyla Türk medyası). Muhalefetse çekiniyor. Çünkü çıkacak bölgesel bir savaşın ana hedefi olmak da var. Ayrıca Esad giderse yerine İsrail için savaşan ve fakat neticede İsrail düşmanı olan El Kaide yamyamları da gelebilir.

TAYYİP CEPHESİ

Suriye’deki iç kargaşadan ve çıkacak bir savaştan en çok zarar gören ve görecek olan ülkenin başbakanı değilmişçesine Suriye’nin 78 gün bombalanmasını isteyen kısa bir vuruşla tatmin olmayan Erdoğan, son olarak her türlü koalisyona varız dedi. (en son KKTC’yi de kaybeden) Küçük Enver diye lakap verilen Dışişleri Bakanı Davutoğlu, savaş tamtamlarını çalıyor.Ancak Erdoğan’ı endişelendiren bir husus, TSK’nın savaşa pek istekli olmaması. Hem içeride hem de dışarıda giderek yapayalnız kalan RTE için Suriye’ye savaş ilanı “bir koltuk kurtarıcısı” olabilir. Ama Türkiye’de kamuoyu yoklamaları halkın yüzde 80’inden fazlasının savaşa karşı olduğunu saptıyor. Yine de sonbahar korkusuyla, “köşeye sıkışan kedi adamın yüzüne atlar” misali bir delilik beklenebilir desperadodan.

SURİYE-ESAD CEPHESİ

Cumhurbaşkanı Beşar Esad sağlam duruyor. Kimyasal silah kullanmadığından emin olduğu için her türlü BM denetimine açık. Ama olası bir ABD – NATO saldırısına karşı önce İsrail, sonra da saldırıya destek verirlerse, Türkiye ve Ürdün’ü vurmaktan çekinmeyeceği tehdidini sarfetmekten kaçınmıyor. Hava savunma sistemleri yeni ve sağlam, Tomahawklara karşı S serisi füzeleri var, Rusya ve İran’ın desteğine güveniyor. Lübnan ordusu ve Lübnan Hizbullahı da Suriye için seferberlik ilan etti. Suriye ordusu zaten ülkede kontrolü ele almak üzere.

İRAN CEPHESİ

Suriye’ye saldırı halinde İsrail ve Amerikan hedeflerini vurmaya hazır. Çünkü Şam’dan sonra sıranın kendinde olduğunu ve de asıl hedefin hali hazırda kendisi olduğunu biliyor. Füzeleri İzmir ve İstanbul’a kadar menzile sahip. Malatya Kürecik’teki NATO radarı da hem Rusya hem İran’ın hedefleri arasında. İran’ın Suriye’de savaşan birlikleri de var.

SUUDİ ARABİSTAN-KATAR CEPHESİ

İç savaşın ve olası bir saldırının, İsrail ile birlikte hamilerinden. Ürdün ve Türkiye üzerinden her türlü gizli operasyonu sürdürüyorlar. Suriye’ye saldırının en büyük finansal ve siyasal destekçilerinden. Suriye’deki El Kaide’nin hamileri.

MISIR, IRAK, LÜBNAN, YEMEN, CEZAYİR VE SUDAN

ABD saldırısına karşı olduklarını net olarak açıkladı. Irak Başbakanı Maliki sert bir söylemle “Suriye’nin Irak benzeri bir komploya kurban edilmesine izin vermeyeceklerini” bildirdi. Mısır yönetimi de olası bir saldırıda Süveyş kanalını kapatma tehdidinde bulundu.

BM ve ANGELINA CEPHESİ

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun saldırının büyük bir kaos yaratabileceği uyarısıyla savaş karşıtı cephede. BM’nin ölüm meleği Angelina Jolie bile kaos uyarılarına katılıyor: “Suriye’de durum kötüleşirse komşu ülkeler çökme noktasına gelebilir” diyor. Savaştan daha kötü bir durum var mı siz söyleyin…

Hüseyin Vodinalı

Odatv.com

arşiv