Sürekli gidip gelen çılgın maç

Bedri Baykam yazdı

Amerika Açık turnuvasında dün oynanan maçtan Federer’den sonra Dünya 13'üncüsü Fransız Gael Monfils de aynı şekilde 10 yaş küçük bir tenisçi olan Matteo Berrettini’ye muhteşem bir maçtan sonra yenilerek elendi: 3/6, 6/3, 6/2, 3/6, 7/6.

1986 doğumlu siyah Fransız oyuncu ile 1996 doğumlu İtalyan rakibi New York da Arthur Ashe Stadı’nda karşılaştığın zaman, bunun en ilginç yanı tribünleri neredeyse eşit şekilde dolduran New York’ta yaşayan İtalyanlar ve Fransızların da resmen milli maç oynanır gibi her puandan sonra büyük tezahüratlarla ortalığı rekabet içinde inletmeleri kaçınılmaz oluyor!

Paris doğumlu Monfils çok pozitif enerjili, neşeli sempatik ve yerinde duramayan bir yıldız. 2004 yılında Dünya Junior Şampiyonu olduktan sonra profesyonel olarak üç sene önce dünya 6 numaraya kadar yükselmiş bir isim. En inanılmaz “alameti farikası” resmen yerden neredeyse 1,5 metre sıçrayarak vurduğu akıl almaz smaçlar ve plonjon yapan bir kaleci gibi sağa sola atlayarak vurduğu inanılmaz refleks ürünü voleler! Vücudunu bir akrobat gibi kullanabilmesi, onun maçlarının seyrini büyük bir keyif haline getiriyor. Rakibi Berrettini ise Roma doğumlu, sert bir servis ve forehand’e sahip çağdaş bir yakışıklı genç gladyatör! Profesyonelliğe geçişi henüz çok yeni! Özellikle son bir yılda dikkat çeken sonuçlarıyla artık ATP turunda adı geçen bir yükselen yıldız.

SÜREKLİ GİDİP GELEN ÇILGIN MAÇ

Maç Monfils’in kontrolünde başladıktan sonra (6/3, 2/0) birden Berrettini kimliğini ve hedeflerini hatırlıyor ve her puana asılmaya başlıyor. Maç birden Monfils’in kontrolünden çıkıp genç İtalyan’ın eline kayıyor. 6/3, 6/2’lik skorlarla iki seti birden aktifine geçiriyor. Sonra İlginç bir şekilde senaryo tekrar tersine dönüyor: Bu sefer Monfils mağlubiyeti kabullenmeden bir büyük efor koyarak müthiş koşular, forehandler ve servislerle atletik kabiliyetini ve yaşına rağmen tazeliğini kullanarak 4. Seti yine 6/3 kapıyor. Son set artık Arthur Ashe arenada Mafioso İtalyanların da Fransız modellerin de her iki ülkenin aşçılarının ve sanatçılarının da nefesi tutulmuş, coşku, korku ve heyecan birbirine girmiş! Önce teslim bayrağını çekercesine 5/2 geriye düşen Monfils, 5/3 de rakibinin maç topu atışını izliyor. O anda kendimi genç İtalyan’ın yerine koyuyorum ve bir SLAM turnuvasında yarı finale çıkma şansının yarattığı gerginlikten dolayı çift hata yapabileceğini söylüyorum arkadaşlarıma. Nitekim yapıyor da! Ondan sonra işler daha da karışmaya başlıyor!

Rakibinin servisini o oyunda kırmayı başaran Monfils ardından kendi servisine tutunuyor ve hatta 5/5 de rakibinin servisinde fileye çarpıp ölmek üzere yere düşen bir “kısaoğlukısa” topa inanılmaz bir Sprint yaparak yetişiyor ve o puanı büyük alkışlarla kazanıp 0/30’a getiriyor durumu. Ama genç Matteo, son bir gayretle o kritik oyuna asıldı ve gordion düğümünün çözümü için iş son set tie-break’ine kaldı. Berrettini 5-2 ileri fırladıktan sonra mağlûbiyeti bir türlü kabullenemeyen Monfils 5-4’e yükselmeyi başardı ama o noktada uzun süren bir rallide fileye çıkan Matteo forehand vole ile skoru 6-4’e ve yine maç topuna taşıdı. Berrettini son puanda maç topunda bu sefer çift hata değil bir kazanan servis patlatmayı başardı ve heyecan kasırgası böylece noktalanmış oldu!

YARI FİNAL MAÇLARI

Monfils’i teselli etme görevi ise, kendi çeyrek finalini kazanarak yarı finalde Serena Williams ile bu gece karşılaşacak olan Ukraynalı Elina Svitolina’nın sorumluluğu olacak! (İki sevgili de yarı finale çıksaydı, belki bu da iki büyük Amerikalı yıldızın, Connors-Chris Evert çiftinin 40 yıl öncesi dönemdeki aşklarından sonra bir ilk olacaktı) Diğer kadınlar yarı finalinde ise, Bencic ve Andreescu karşılaşacaklar.

İlk defa bir Slam’de finalin kapısına yükselen Berrettini ise, bu sefer yarı finalde cuma gecesi dün Schwartzman’ı nispeten kolay bir maçtan sonra 3-0 yenen Nadal ile karşılaşacak. Diğer yarı finalde herhalde bildiğiniz gibi Federer fatihi Bulgar Dimitrov ve Rus Danil Medvedev karşılaşacaklar. Benden söylemesi! Bu hafta sonu, gecelerinizi bu maçlara ayırmanızı öneririm!

Bedri Baykam

Odatv.com

Sürekli gidip gelen çılgın maç - Resim : 1

Sürekli gidip gelen çılgın maç - Resim : 2

Bedri Baykam tenis turnuva Amerika Açık arşiv