Süper Lig kan ağlıyor

Süper Lig’de Cemil Usta Sezonu öncesinde yayıncı kuruluş ile TFF ve Kulüpler Birliği Vakfı arasındaki kriz ancak maçların başlayacağı hafta güç bela ve kerhen çözülebilmişti.

Süper Lig’de Cemil Usta Sezonu öncesinde yayıncı kuruluş ile TFF ve Kulüpler Birliği Vakfı arasındaki kriz ancak maçların başlayacağı hafta güç bela ve kerhen çözülebilmişti. Üstelik yayıncı kuruluşun ciddi indirim almasıyla… Yayın gelirleri dışındaki tribün gelirlerinde, ticari kalemlerde ve sponse alanında birkaç kulüp dışında çırpınan Süper Lig’de ilk yarı sona erdi. Mali olarak zordaki Üç Büyükler ilk yarıda ilk üçte yok! 37 puanlı Sivasspor Başakşehir’in dört puan önünde ilk yarıyı lider tamamladı. 31 puanlı FB dördüncü, 30 puanlı BJK beşinci sırada. Son iki yılın şampiyonu GS ise onca şöhreti bulundurduğu kadrosuna karşın 27 puanla sekizinci sırada.

YENİ ÇIKANLAR BAŞARILI

Her takımın her takımı yenebildiği ve takımların neredeyse hiçbirinin istikrarı yakalayamadığı Cemil usta Sezonu’na bu sezon çıkan takımlar başarılı sayılır işlk yarıdak, yerlerine bakılırsa; Gaziantep FK dokuzuncu, Denizlispor on birinci, Gençlerbirliği ise on üçüncü sırada. Süper Lig’de üst üste üçüncü sezonunu oynayan İzmir’in Göztepe’si ise ilk yarı sonunda 23 puanla onuncu sırada. Göztepe bu sezonu mevcut kadrosuyla kendsinin ve rakiplerinin performansına göre 7-12 arasında bir yerde tamamlar. Devre arasında yapacağı üç dört birinci sınıf takviye ise Göz Göz’ü beşincilik hedefine yöneltebilir.

ONLARIN İŞİ ZOR

Bu sezon daha ilk yarının ortalarında Kayserispor, Ankaragücü, Gençlerbirliği, Antalyaspor, Kasımpaşa’nın işinin zor olduğunu belirtmiştim. Nitekim, Kayserispor 10 puanla ligin dibine çakılmış durumda. 17. Sırada 12 puanlı Ankaragücü zor. Düşme hattının en üzerinde 16. sıradaki takım ise ilk yarı sonunda ikinci hocayı da gönderen 14 puanlı Antalyaspor yer alıyor. Onun üzerindeki 15 puanlı iki takım ise Konyaspor ve Kasımpaşa.

Ortalama 39 puanla ligde kalındığını dikkate alırsak ikinci yarıda en alttaki beş takımın da işinin zor olduğunu ve onlardan en az ikisinin, belki de üçünün Spor Toto 1. Lig yolcusu olacağını belirtmek kehanet olmaz.

TRANSFER ÇIKMAZI

Cemil Usta Sezonu’nda devre arasında da gerek şampiyonluğu kovalamaya niyetli takımlar, gerek Avrupa hedefine odaklananlar gerekse düşme hattındaki takımlar istediği transferleri mali durumları ve yeni kurallar nedeniyle yapamayacak! Yapacakları transferler ya takas şeklinde olacak ya da elden futbolcu çıkarma halinde çok büyük ölçüde. Gözler biraz da Çin ve Arap ülkelerinde aradığını bulamayanlarda…

SİVASSPOR ŞAMPİYONLUĞUN EN GÜÇLÜ ADAYI AMA…

Sivasspor kadrosunu koruyup uzun maraton açısından üç dört alternatif, çok yönlü kaliteli oyuncuyla takviye yaparsa şampiyonluğun en büyük adayıdır. Ki, kırmızı beyazlılar bir dahaki sezonlarda da kadrosunu koruyup takviyeler yaparak yine şampiyonluğu kovalayabilir. Bu ışığı görüyorum.

TRABZONSPOR’A OPERASYON!

Trabzonspor da her şeye karşın şampiyonluğa ortak kimlik sergiledi ilk yarıda ancak finaldeki teknik direktörlük kırılmasıyla yaşadığı şoku atlatıp atlatamayacağını yaşayıp göreceğiz. Ünal Karaman gitti, Trabzon’un çocuğu olan yardımcısı Hüseyin Çimşir devam edecek gözüküyor. Ne var ki bu kopmanın arka planında siyasi çekişmeler olduğu kokusu güçlü! İktidar bloku içindeki arızi çatışmalardan birisinin bu kopmada rol oynamış gözüküyor. Trabzonspor’a bir ‘operasyon’ yapıldığı gün gibi ortada!

ÜÇ BÜYÜKLERİN DURUMU

FB’nin giderek toparlanacağını, Vedat’ı da bırakmadığı takdirde gazı kaçan bu ligde şampiyonluğu kovalayabileceğini düşünüyorum. Ancak BJK ve GS için aynı şeyi söylemek çok zor.

TFF BİR ŞEYLER YAPMALI

İlk yarıda bazı kulüpler üçüncü hocayla devam ediyor ya da edecek. Bir kısmı da ikinci hocayla devam ediyor. Takımların durumunun yarısı böyle. Mevcut hocalardan bir kısmı da değişim potasında; bu da bir gerçek. Düşünün; Fatih Terim bile sallantıda! TFF’nin artık teknik direktör sözleşmelerine bir el atması gerekmiyor mu? Bazı kurallar gelmeli; yoksa her sezon 18 takım 30-40 hocayla yürürse bu işin suyu çıkar. Benden söylemesi! TFF’nin gazı kaçan ligi canlandırmak için artık bir dahaki sezon için de şimdiden çalışması şart; yabancı kuralı ve VAR uygulaması bunun başında geliyor. Hep yazıyorum; yabancı sayısı yaş, milli olma vb. kıstas da konularak yarı yarıya düşürülmeli, gençler için kural getirilmeli. Aksi halde bu lig Avrupa’nın altıncı ligi olmaktan hızla aşağıya düşer. Yazık olur. Bu dönem Kulüpler Birliği Vakfı Başkanı seçilen Mehmet Sepil’e ne kadar kulak verilirse o kadar iyi olur. En başta da TFF kulak vermeli tabii… Ve nelerin olmadığı görülmeli artık… Nelerin olacağına, olabileceğine bakılmalı…

M. Ayhan Kara

Odatv.com

Süper Lig arşiv