Star'dan bir gazetecilik başyapıtı daha

Star, Akşam ve Güneş gazeteleri 16 Şubat tarihinden beri "ortak yayın" yaparak (yani tümüyle aynı bilgileri...

Star, Akşam ve Güneş gazeteleri 16 Şubat tarihinden beri "ortak yayın" yaparak (yani tümüyle aynı bilgileri, resimleri vs. "ortaya koyduk", "maskesini indirdik" gibi ifadelerle kendi işleriymişcesine sunarak) Twitter "fenomen"i Fuat Avni hesabının ardındaki kişinin Emre Uslu olduğunu iddia ettiler. 16 Şubat'taki yayında "istihbarat birimlerinin" Fuat Avni karakterinin Türkiye'den erişimi engellendikçe yenilediği hesaplarını takibe aldıklarını ve bu hesaplardan Twitter'ın "Direkt Mesaj" (DM) yöntemiyle üçüncü kişilere kapalı şekilde yapılan yazışmaları kaydetmeyi başardığı duyuruluyor, sözkonusu yazışmalardan Twitter kullanıcı adları ve tarihler de içeren alıntılar olduğu iddia edilen görüntüler veriliyordu. Sonraki günlerde ise "Fuat Avni"nin CHP'li milletvekilleriyle aynı yöntemle yaptığı iddia edilen yazışmalar yayınlandı.

İktidar koalisyonu dağılmadan önceki "mutlu evlilik" döneminde özellikle dijital ortamda yapılan sahteciliklere devlet görevlilerinin göz yumması, hatta bizzat katılması sonucu gerçekleştirilen zulme dikkat çekmeye çalışan bilgisayar hocalarından biri, ve bu gazetelerin gerçeklikle başının pek hoş olmadığını defalarca saptamış bir vatandaş olarak, bu haberleri hak ettikleri kuşkuyla karşıladım. Yazılanları, nasıl desem, inandırıcı bulmuyorum. Bu kanaatimin gerekçeleri şunlardır:

Her mesajın yanına tarih/saat bilgisi de eklenerek dökümü verilen yazışmalardan üçünün "fuatavnifuat" adlı hesap tarafından 19 Ocak, 12 Şubat ve 18 Şubat 2014 tarihlerinde yapıldığı yazılmış. Bir "haber"de de "fuatavni_f" hesabının 16 Şubat 2014'te yaptığı söylenen bir yazışma var. Oysa Twitter'ın "arşivi" olarak kullanılabilen tweettunnel.info sitesinden bu kullanıcı adları sorgulandığında "fuatavnifuat"ın 14 Haziran 2014, "fuatavni_f"nin de 25 Ekim 2014 tarihlerinde Twitter'a katıldıkları bilgisi çıkıyor. Bu doğruysa, bir hesap daha var olmadığı bir tarihte nasıl mesajlaşma yapabilir? Size de Balyoz ve Askerî Casusluk "belge"lerinde daha icat edilmeden kullanılan yazı tipini, yapılmadan önce rapor edilen toplantıları vs. hatırlatmıyor mu bu durum?

Hepsi aynı haberi yazmışlar dedim ama, gazetelerin hakkını vermem gereken bir nokta var. Yazışmaların sözümona "orijinalleri"ni hepsi ayrı şekilde vermiş. Star'daki ilk gün görüntüleri siyah zemin üstüne beyaz karakterlerle, eski tip bir bilgisayar ekranından alınmışa benzerken Güneş aynı yazışmayı beyaz zemin üstüne siyah harflerle, mürekkebi azalmış bir daktiloyla yazılmış, hatta fotokopiymişçesine gölgeli bir kağıt görüntüsüyle vermiş. Ama en güzeli Star'ın Akif Hamzaçebi ile yapıldı dediği DM'leri doğrudan Fuat Avni'nin hesabının Twitter ekran görüntüsü olarak verdiği fotoğraf.

Star'dan bir gazetecilik başyapıtı daha - Resim : 1

Özellikle kötü kalitede çekilmiş olan bu görüntünün herşeyi yanlış! Fuat Avni'nin olduğu iddia edilen mesajlara eşlik eden resim, bu karakterin tüm hesaplarında kullandığı ünlü kalem resmi değil. Dahası, Twitter'ın DM penceresinde hesap sahibinin kendi yazdığı mesajları koyu, muhatabınınkileri açık zeminde göstermesine karşın bu sözümona yazışmadaki mesajların bunun tam tersi zemin renklerine sahip, yani "haber"de Fuat Avni'nin yazdığı iddia edilen şeyleri Hamzaçebi, Hamzaçebi'ninkileri de Fuat Avni yazmış gibi görünüyor.

Hem Hamzaçebi hem de Umut Oran'ın Fuat Avni'yle takipleşmedikleri, bu nedenle de Twitter'ın isteseler bile DM göndermelerine izin vermeyeceği yolundaki şikayetlerine, özellikle CHP'lilerle yapıldığı söylenen yazışmaların olağanüstü mantıksızlığına, Star'ın ilk gün "istihbarat birimleri buldu, biz de yayınlıyoruz" dediği yazışmalar için üçüncü gün "savcılık yayınımızı ihbar kabul etti" (yani "bunlardan Star'ı okuyunca haberi oldu") demesine falan hiç girmeyelim bile. Sahte Chomsky röportajı, sahte Amanpour röportajı, sahte Kabataş saldırısı familyasından bir gazetecilik örneğiyle karşı karşıya gibi görünüyoruz.

Nazlı Ilıcak Bugün gazetesinde yukarıda söz ettiğim tarih çelişkileri konusunda ne yazdı biliyor musunuz? "Bu hatayı nasıl izah edebiliriz? Ben, “Emre Uslu’yu suçlamak için sahte belge düzenlediler” ihtimali üzerinde duruyorum." Evet, tutar yanı olmayan Balyoz dijitallerindeki binlerce sahtelik ortaya çıktığında sanıklar hapisten çıkmasın diye "yok yok, sahtecilikleri de kendileri yapmışlardır" tezine sarılan Emre Uslu'yu aynı yolun yolcusu Nazlı Ilıcak bu sözlerle savunuyor. Kendisini tutarlılığından ötürü tebrik ediyorum!

Uzunca bir süredir böyle "delil"lerle karşılaştığımda kendime şunu soruyorum: "Bu delilin aynısını ben üretebilir miydim?" Cevap evetse o delilin nasıl elde edildiğine daha iyi bakmak, hele de birisini suçlamadan önce daha kuşkucu yaklaşmak gerekir elbet. Bu ölçüte göre bir değerlendirme yapalım: Son "Fuat Avni DM'leri" görüntülerini yarım saatte üretebiliriz. Balyoz, Ergenekon vs. delillerini de basit bir yöntemle üretebiliriz, ama daha uzun sürer. Yalnız şu geçen yıl ortalığı kasıp kavuran meşhur ses kayıtlarını nasıl üretebileceğimizi bilmiyorum. Aslında danıştığım uzmanlar dünyada bu işi o kalitede yapabilecek kimsenin olmadığını söylüyor. Ama sorun yok, çünkü nasılsa o sesler de "delil" sayılmıyor!

Prof. Dr. Cem Say

Odatv.com

cem say star Fuat Avni arşiv