SS1 mi SS2 mi uyguluyorlar

Önce yazımın başlığına bir açıklamaya getireyim. Zamanında Türkiye’de bir cumhurbaşkanı bir adama çok kızıyor. Ama adam uyarılara bir türlü kulak...

Önce yazımın başlığına bir açıklamaya getireyim.

Zamanında Türkiye’de bir cumhurbaşkanı bir adama çok kızıyor. Ama adam uyarılara bir türlü kulak asmıyor. Sonunda cumhurbaşkanının danışmanı patlıyor:

“Efendim artık bu adama SS2 Planı uygulayalım.”

Cumhurbaşkanı bir şey anlamıyor:

“SS2 Planı ne ki?”

“Efendim ben SS1 Planı’nın ne olduğunu açıklayayım, gerisini siz anlayın!”

“Peki öyleyse. SS1 Planı ne?”

“Efendim SS1 Planı ‘seve seve’ planıdır.”

***

Kafam karışık. ABD Türkiye’ye IŞİD üzerinden yeni bir plan uyguluyor ama SS1 Planı mı uyguluyor, SS2 Planı mı, henüz kestiremedim.

1)NATO Zirvesi’nde (Cardiff-Galler) Obama Erdoğan’ın bir kez daha sırtını okşadı. Halbuki 17 aydır telefonlarına bile çıkmıyordu. Ben ABD Başkanlarının sırt okşamasından gıcık kaparım. Hep bir hinoğlu hin numara ararım. Hareket dostane görünümlüdür ama “dediğimi yapmazsan…” mealli bir anlam taşır. Rahmetli annem de bana kalabalık bir ortamda kızarsa sadece inceden gülümserdi. Bu gülümseme “akşama evde sopa hazır…” anlamına gelirdi. Üstüne üstelik bir de Dış İşleri Bakanı John Kerry Erdoğan’ın sırtını Ankara’da okşayınca zıvanadan çıktım. Sanırım turbun irisi hala heybede!

2)Bayram değil, seyran değil, ABD’nin eski Ankara Büyükelçisi Francis Ricciardone, büyükelçilik döneminde ‘Türkiye’ye El Nusra’ya yardım etmeyin’ uyarısında bulunduklarını ancak Türk hükümetinin El Nusra Cephesi ve Ahrar-u Şam militanlarının sınır geçişlerine göz yumduğunu söyledi. El Nusra El Kaide’nin bir parçası. El Kaide ABD’nin en büyük düşmanı.

3) ABD Merkez Bankası FED, kara para işlemleri yaptığı gerekçesiyle Ziraat Bankası'nın New York şubesinin işlemlerini durdurduğunu açıkladı. Kara para işlemlerinin Rıza Sarraf ile ilgili olduğu iddia ediliyor.

***

4)ABD’nin, Almanya’nın, İngiltere’nin Türkiye’yi dinlediği teker teker ortaya çıktı. Üç ülke de değil özür dilemek, “dinlemeyecektik de ne yapacaktık!” tavrı içindeler. Sözüm ona MİT Müsteşarı konuyu ilgili devletlerin ilgili makamları ile görüşecekti. Gıkı çıkmadı.

5) Beteri, Erdoğan da ilgili devletlerin liderleri ile görüşeceğini, kulak çekeceğini söyledi. NATO Zirvesinde hem Obama (ABD), hem Merkel (Almanya), hem de Cameron (İngiltere) ile bir araya geldi. Onun da gıkı çıkmadı. Memlekette vatandaş tokatlayan hiddetli/şiddetli/kindar Erdoğan bu üç lider karşısında süt dökmüş kedi gibi.

Yoksa dünya liderleri Erdoğan’ın bir ayıbını biliyorlar da Erdoğan da dünya liderlerinin kendi ayıbını bildiklerini mi biliyor?

6)Batı gazeteleri çarşaf çarşaf Türkiye’nin IŞİD’e nasıl insan sağladığını yazıyor. Fehim Taştekin de yazdı. “Irak-Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) elindeki Deyr el Zor ve Rakka’dan gelip Türkiye’deki son kullanıcıya ulaşan mazotun fiyatı litre başına 1.25 lira.” (Radikal Web) IŞİD sınırdaki köylüler ile işbirliği yaparak Türkiye’ye kaçak mazot sokup, milyonlarca dolar kazanıyor. Türk askeri seyrediyor.

***

Nihayet:

7)Ankara, ABD’nin IŞİD’e karşı yürütülen askeri harekâta başka ülkeleri de ortak etme çabalarına mesafeli dururken, Pentagon’dan “Türkiye katkı sağlayacaktır” açıklaması geldi. Pentagon Sözcüsü, Türkiye’nin bir NATO müttefiki olduğunu hatırlattı.

***

Şimdi soru şu:

İran, Kuzey Irak, hatta PKK ve PYD ABD’nin kurduğu koalisyona “sıcak yardım” yapmaya hazır iken ve dahi PKK Güneydoğu’da kendi okullarını açmaya cüret edecek kadar bir yerlerden destek almakta iken Türkiye:

a)IŞİD’in elinde 49 insanımız rehine olduğu için, ABD’ye sadece insani yardım mı yapacak? Yoksa:

b)Nihayetinde bölgede TSK PKK ile işbirliği mi yapacak?

Soruyu şöyle de sorabiliriz:

i)Kim kimin elinde rehine?

Ya da:

ii)SS1 mi, SS2 mi?

Cüneyt Ülsever / Yurt

Odatv.com

ABD obama Türkiye IŞİD arşiv