Spotify, platinum üyeliği sunmaya hazırlanıyor

Kaan Çağlayangöl yazdı...

Üyelerine bugüne kadar çeşitli üyelik planları sunan Spotify, bu defa Platinum üyelik imkanını devreye alıyor. Spotify’ın şu anda Bireysel, Öğrenci ve Aile olmak üzere üç farklı Premium planı zaten bulunuyor. Bireysel plan sadece bir cihazda Spotify’ın tüm Premium özelliklerine erişmeyi sağlıyor. Öğrenci planı ise bireysel planın yarı fiyatına aynı özellikleri sunuyor. Aile planında ise birden fazla cihazda Premium özelliklerine erişilebiliyor. Spotify, 2021 yılında HI-FI (yüksek kalite) sese sahip olan bir abonelik planını tanıtmıştı. Bu abonelikle beraber kullanıcılara yüksek kalite ses ve CD kalitesinde kayıpsız ses desteğini abonelik seçeneği olarak vereceğini duyurmuştu. Fakat Spotify, bu yılın başında yeni abonelik planını nedeni belirsiz olmakla birlikte ertelediğini de açıklamıştı. Yeni gelen haberler ise “Platinum” adı verilen bu yeni abonelik planının şirketin planları içerisinde yer aldığını gösteriyor.

FİYAT NE OLACAK?

Söylentilere göre “Platinum” üyelik planı, bireysel abonelere sunulan özelliklere ek olarak HI-FI ve diğer ayrıntılı ses özelliklerini sunacak. Teknoloji kulislerinde konuşulanlara göre Spotify Platinum aboneliği aylık 19.99 dolar fiyat etiketine de sahip olacak. Spotify bölgesel fiyatlandırma yapmayı tercih ettiği için Türkiye’deki fiyatı şimdiden tahmin etmek zor. Spotify’ın var olan üyelik planlarına ekleme yapabilmesi konusunda da planları olduğunu söylemek ise mümkün. Yani bu özelliğe sahip olmak isteyen kullanıcılar üyelik planlarına sesli kitap desteği gibi özellikler ekleyerek kendi planlarını oluşturabilecekler. Yani bir nevi kişiselleştirilmiş kullanım kolaylığı… Spotify’ın Platinum üyelik planı hamlesinin Apple Music ile rekabetini nasıl etkileyeceği ise belirsiz. Apple Music, herhangi bir ek ücrete gerek olmadan kayıpsız ses ve Dolby Atmos desteği sunarak ses kalitesi olarak diğer müzik platformlarına karşı üstün bir duruma gelmişti. Amazon kendi müzik servisi olan Amazon Music’e herhangi bir ek ücret ödenmesine gerek olmadan kayıpsız ses desteğini zaten daha önce sağlamıştı. Fakat içerik zenginliği ve kullanım kolaylığı açısından Spotify rakiplerinin bir hayli önünde ilerliyor. Üye sayısı anlamında da liderliği şimdilik kimseye bırakmıyor.

SPOTIFY VE KINZEN ORTAKLIĞI

Spotify, kısa bir süre önce yaptığı açıklamada zararlı içerikleri tespit edebilmek için Dublin merkezli bir şirketi satın aldığını duyurmuştu. 2020 yılından bu yana ortak çalışan Spotify ve Kinzen, yapılan görüşme sonucunda birleşme kararı almışlardı. Spotify, zararlı içerikleri tespit etmek için satın aldığı Kinzen ile podcast'lere yönelik bir hamle yaptığını da göstermişti. Spotify'ın satın aldığı Kinzen, 2017 yılında Áine Kerr, Mark Little ve Paul Watson tarafından halka açık konuşmaları tehlikeli yanlış bilgilerden ve zararlı içerikten korumaya odaklanma misyonuyla kurulmuştu. 2020 yılında Spotify ile çalışmaya başlayan şirket, bu satın alma ile birlikte Spotify bünyesine girdiğini de açıklamıştı. Kinzen’in birden fazla dilde olası zararlı içeriği ve nefret söylemini analiz etmek için makine öğrenimi ve insan uzmanlığını kullandığı biliniyor.

Spotify ve diğer dijital müzik platformları son yıllarda bir hayli revaçta. Bu gerçeği kimse görmezden gelemez fakat gelin görün ki Spotify ve diğer müzik dinleme mecralarındaki kronik sorunlar yıllardır devam ediyor. Şarkıların ve albümlerin “info” bilgileri konusunda hala büyük eksiklikler var. Bu eksikliklerin giderilememesi bir yana kullanıcılar da bu konudan ilginç bir şekilde mutsuz değiller. Çünkü son yıllarda kimse müziğin ayrıntısına sahip olmak istemiyor. Sadece “aç şuradan bir şeyler dinleyelim” mantığı hakim. Hal böyle olunca müzikteki hızlı tüketimin de önüne geçilemiyor. Kapitalist sistemin en büyük amaçlarından birisi hızlı tüketimdir. Bu bilinen bir şey… Her alanda hızlı tüketim… Tüketim arttıkça Spotify birçok farklı alanda yatırım yapma noktasında adımlar atmaya devam edecektir. Yeter ki bir şekilde dinleyici elde tutulsun mantığını devam ettireceklerdir.

Hatırlarsanız bir süre önce Spotify, Türkiye’de arabesk müzik dinleme sayılarının son üç yılda dört kat arttığını, Müslüm Gürses’in ise bu alanda en çok dinlenen sanatçı olduğunu açıklamıştı. Arabeski en çok dinleyen yaş grubu yüzde 46 ile 18-24 yaş aralığı olduğu ortaya çıkmıştı. Türkiye’den sonra en çok arabesk dinlenen ilk üç ülke ise Almanya, Hollanda ve Fransa olarak öne çıkmıştı. Az kaldı, bir süre sonra eminim Spotify evlerde ne yemek yendiği bilgisine de bizlere aktaracak.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

Spotify Kaan Çağlayangöl