Spotify'dan yeni hamle... 300 bin tane yüklendi

Kaan Çağlayangöl yazdı...

Spotify, geçtiğimiz günlerde ABD'deki kullanıcılar için sesli kitap hizmeti vermeye başladı. İsveçli firma salı günü bir yaptığı açıklamada bu yeni özelliğini açıkladı. Spotify abonelerine 300.000'den fazla sesli kitap başlığından oluşan bir kataloğa erişim sağlayacağını ve e-kitap satın alınabileceğini ve uygulamanın dışındaki web sayfaları aracılığıyla ön izleme yöntemiyle kitapların seçebileceğini belirtti.

300 BİNDEN FAZLA KİTAP

Sesli kitaplar hem mobil hem de masaüstü Spotify uygulamasında kullanılacak şekilde tasarlanmış. Üyeler, satın aldıkları sesli kitapları internet olmasa bile dinlemek için indirebilecek ve Spotify'ın otomatik yer imi özelliği sayesinde kullanıcıların kaldıkları sayfadan devam edebilmelerini sağlayacak. Ayrıca sesli kitabın okuma hızını arttırmak veya yavaşlatmak için çeşitli seçenekler sunan hız kontrol özellikleri de bulunuyor. Sesli kitap özelliği şu an için sadece ABD'deki Spotify kullanıcılarıyla sınırlı. Kısa bir süre sonra bu özelliğin tüm Spotify kullanıcıları için aktif hale geleceği ise teknoloji kulislerinde konuşuluyor. Spotify, bu konuda bir süredir denemeler yapıyordu ve 2021 yılının Kasım ayında sesli kitap platformu Findaway'in satın alarak bu konudaki stratejisini açıkça belli etmişti.

Spotify zaman içerisinde bu özelliği daha geliştirmeyi planlıyor. Zaten Storytel kullanıcıları sesli kitaplarını Spotify ile eşleştirebiliyordu ancak firma yerleşik olarak ilk kez sesli kitaplarını kullanıcılarına sunmuş oldu. Zaman içerisinde 300 binden fazla sesli kitap dinlemeye hazır bir şekilde Spotify’da yer alacak. Elbette sesli kitap kısmı satın alma yöntemiyle çalışacak. Spotify kullanıcıları, sesli kitabı dinlemek için ilgili kitabı satın almak zorunda olacaklar. İlk aşamada Spotify’ın bu özelliği editörlerin tercihlerine göre hazırlandı. Sonrasında ise şarkı dinleme kısmında olduğu gibi kullanıcının alışkanlıklarına göre öneriler ve listeler hazırlanacak. Spotify genel arama kısmındaki sonuçlara artık sesli kitaplar da dahil edilecek.

Üyelerin hangi kitabı satın almalarıyla ilgili karar vermeleri için bir ön izleme ekranı da olacak. Yani üyeler, kitabı satın almadan önce kitabın içeriği ile ilgili bilgilere sahip olabilecekler. Ön izlemenin ardından sesli kitabı satın alabilecekler. Spotify yöneticisi Nir Zicherman, bu yeni özellikle ilgili bazı açıklamalarda bulundu. Açıklamasında, konuyla ilgili olanlar için yeni özelliğin özel bir deneyim olacağına dikkat çekti. Aynı zamanda şimdilik hedeflerinin başında olduklarını ve geliştirme sürecinin hızlı bir şekilde devam ettiğini belirtti. Ayrıca Zicherman, şimdilik yalnızca ABD’deki kullanıcılara sunulduğunu söyledi. Özelliğin yakında diğer pazarlarda da kullanımda olması için gerekli çalışmaların sürdüğünü dile getirdi. Ancak sesli kitap özelliğinin hangi ülkelerde başlayacağıyla ilgili daha fazla bilgi vermedi.

SESLİ KİTAP PAZARI

Bir diğer yandan sesli kitap pazarı bir süredir yükselişe geçmiş durumda. Sesli kitap pazarının sahip olduğu bütçenin 2021 yılında 4,8 milyar dolar olduğu tahmin ediliyordu ve 2026 yılına kadar yaklaşık %14 büyüme oranıyla 9,3 milyar dolara çıkması bekleniyor. Dünyada sesli kitap pazar büyüklüğü, 2018 yılında 1 milyar doları zaten aşmıştı. Araştırma şirketi Deloitte’ın tahminlerine göre, 2023 yılında küresel sesli kitap pazarı çok daha büyük bir pazara dönüşecek. Türkiye’de de sesli kitap dinleme oranları günden güne artıyor. Böylesine bir pazar hiç şüphesiz Spotify gibi online müzik dinleme platformlarının ilgisini çekiyor. Özellikle pandemi döneminde artış gösteren sesli kitap pazarı bugünlerde de bir yükseliş eğiliminde.

Spotify, sadece sesli kitap pazarına girmekle kalmayıp konser biletlerini doğrudan seyircilere satmaya izin verecek bir hizmeti zaten Ağustos ayında sunmaya başlamıştı. Konser biletleri Spotify uygulaması ile artık satılabiliyor. Tabii anlaşması olan sanatçılar ve bilet satış firmaları ile ortaklık yaparak…

Anlaşılan o ki Spotify, birçok alanda faaliyet göstererek adeta bir “yaşam platformu” kurmak istiyor. Spotify ile birlikte birçok ihtiyacınızı gidereceğiniz bir dünya halay ediliyor. Z kuşağı yani bir diğer ifadeyle yeni nesil ise fazlasıyla teknoloji odaklı olduğu için Spotify’ın bu hamleleri kapitalist bir düzende gayet mantıklı bir para kazanma amacı olarak görülebilir. Çünkü müşterisi şimdiden hazır… Diğer yandan ise halen basılı kitap, cd veya plak satın alan, dinleyen ve okuyan kişilerin varlığı da azımsanmayacak kadar fazla. Yaşamın her alanını “digital” hale getirmek göz ardı edilemeyecek kadar fazla kolaylıklar sağlıyor. Fakat bir yandan da kültürleri ve yıllardan bu yana oluşmuş olan alışkanlıkları da silip süpürüyor. Bir kültür eylemi olan kitap okumayı ve müzik dinlemeyi basit ve değersiz bir hale getiriyor. Teknolojiye evet ama klasik kültür alışkanlıklarını bir tarafa bırakmaya hayır. Geçmiş yıllarda bir eve gittiğiniz o evdeki plaklar, cd’ler ve kasetler birer kültür künyesini ifade ediyordu. Aynı şekilde kitaplıklar da öyleydi. Son yıllarda kimin ne müzik dinlediğini ya da hangi kitabı okuduğunu öğrenmek için elinden telefonunu alıp bakmamız gerekiyor. Tabii eğer o telefonun şarjı bitmediyse…

Sevgiyle kalın.

Kaan Çağlayangöl

Odatv.com

Kaan Çağlayangöl