SONER YALÇIN NEYİ İSPATLADI

Önce üç tepki: Barış Pehlivan: Soner Bey'in yazdıklarını ilk okuyanlardan biriyim. Her sayfayı çevirdiğimde kendi kendime şöyle dediğimi fark ettim:...

Önce üç tepki:

Barış Pehlivan: Soner Bey'in yazdıklarını ilk okuyanlardan biriyim. Her sayfayı çevirdiğimde kendi kendime şöyle dediğimi fark ettim: "Bizi linç etmişler!"

Barış Terkoğlu: nedense Soner Abi'nin derisinin kalın olduğunu düşündüm; yazdıklarını okudukça ne çok acı çektiğini gördüm.

Avukat Serkan Günel: inanamıyorum, Soner Bey gibi ortalığa pek çıkmayan, kendini göstermeyen biri tüm özelini yazmış. Çok şaşırdım, çok beğendim.

Ve bizler Odatv çalışanları:

Ne yalan yazalım biz de şaşırdık.

Şaşkınlığımızın birinci sebebi; bildiğimizi sandığımız yakın tarihimizdeki olayların detayları, birbirileriyle bağlantıları oldu.

İkinci şaşkınlığımız ise, avukat Serkan Günel'in söylediği gibi, Soner Yalçın'ın özel hayatını, duygularını düşüncelerini tüm derinliği ile dile getirmesine oldu.

Evet...

"Samizdat" Soner Yalçın'ın Silivri Cezaevi'nde yazdığı son kitabının adı. Yazdığı gibi, sessizliğe ve unutuluşa mahkum edilmek istenen zindandaki bir gazetecinin sessiz çığlığı bu kitap.

Soner Yalçın "Samizdat"ta salt kendine saplanan oku çıkarmakla uğraşmıyor. Kendini anlatıyor ama anlatılan aslında hepimizin hikayesi.

Her daim yaptığı gibi somut olgularla okuyucuyu sarsıyor; uyandırma görevini yerine getiriyor. Gözlerden kaçırılmak istenen Türkiye gerçeğine projektör tutuyor; Soner Yalçın ışığıyla aydınlatıyor.

Sayfaları çevirdikçe "Hakikatlere Dayanacak Gücünüz Var mı" sorusunun ne kadar anlamlı olduğunu keşfediyorsunuz. Yazdıkları çünkü dayanılacak gibi değil. Zalimliğe isyan ediyorsunuz. Utanmadan ya da suçluluk duymadan sevinilecek hiçbir şeyin kalmadığını görüyorsunuz.

Soner Yalçın güç koşullarda, Silivri zindanındaki tüm zorlukları aşarak "Samizdat"ı kaleme aldı.

Kitabı almak, okumak yetmez. Herkese okutmak görevdir. Adorno'nun dediği gibi, "Hakikat için geçerli olan, mutluluk için de geçerlidir: kişi ona sahip olmaz, onun içinde olur."

Soner Yalçın "Samizdat" ile bunu ispatlıyor.

Odabudsman

Odatv.com

soner yalçın samizdat arşiv