SONER YALÇIN GAZETECİLİĞİ BIRAKTI MI

Ruslar, olağanüstü dönemlerde yazılan, baskıdan-sansürden kaçabilmek için gizlice basılıp, gizlice dağıtılan kitaplara Samizdat derlermiş. Soner...

Ruslar, olağanüstü dönemlerde yazılan, baskıdan-sansürden kaçabilmek için gizlice basılıp, gizlice dağıtılan kitaplara Samizdat derlermiş. Soner Yalçın da “kitabın bombadan daha tehlikeli” ilan edildiği günümüz “ileri demokrasisinde”, bir Samizdat yazdı.

Silivri’deki olağanüstü şartlarda yazılan ve Kırmızı Kedi Yayınevi tarafından basılan “Samizdat – Hakikatlere dayanacak gücünüz var mı?”, bir yönüyle 25 yıllık bir mesleki tutkunun, başka tutkular nedeniyle bu mesleği yapanlarla hesaplaşmasıdır.

MEHMET BARANSU’NUN İDDİASI

Taraf’ın bavullu gazetecisi Mehmet Baransu, Odatv’ye operasyondan kısa bir süre önce twitter’da şöyle bir mesaj atar: “2011’de gazeteciliği ya Soner Yalçın ya da ben bırakacağım.”

Bu mesajdan kısa bir süre sonra tutuklanan Soner Yalçın, fiilen gazeteciliği bırakmak durumunda kaldı. Peki, Mehmet Baransu nasıl sürdürdü gazeteciliği?

POLİS HABER MERKEZİ

İşçi Partisi Genel Merkezi’ne 21 Mart 2008 günü düzenlenen polis baskınında “ele geçirilen” 4 CD’den birinde, güya dönemin Genelkurmay Başkanı Org. Yaşar Büyükanıt’la ilgili bilgiler vardı. Baransu’nun Taraf gazetesi, 28 Mart 2008’de şu manşeti attı: “Büyükanıt hedefti.

İşçi Partisi bu yalan nedeniyle haberi yazan Mehmet Baransu’ya dava açtı. Baransu 6 Mart 2009’da İstanbul 2. Asliye Mahkemesi’ndeki şöyle savundu kendisini: “Polisten alıp yazdım.”

TARAF’IN YARGITAY KROKİSİ

İşçi Partisi’ne yapılan polis baskınında “ele geçirilen” bir CD’de güya Yargıtay krokisi bulundu.

24 Mart 2008 günü Taraf’ın manşetine göre “kroki”, Yargıtay üyelerine karşı düzenlenecek “suikastın” en önemli kanıtıydı!

Oysa Ergenekon soruşturmasının sanıklarından Doç. Dr. Ümit Sayın, bu krokinin 22 Şubat 2008’de, yani İşçi Partisi’ne polis baskınından bir ay önce, gözaltındayken sorgu yapan polisler tarafından kendisine gösterildiğini ve sorular sorulduğunu belirtti.

Daha da vahimi İşçi Partisi’nde bulunduğu iddia edilen bu krokinin, baskından önce, 13 Mart 2008 tarihinde Taraf gazetesi Ankara bürosundan Taraf gazetesi İstanbul bürosuna fakslandığı ortaya çıktı!

BARANSU’NUN KROKİSİ

Ergenekon’un silahlarının gömülü olduğu iddia edilen yerlerde yapılan kazıları anımsarsınız…

Örneğin polisler, bir ihbarcının tarifine uygun bir krokiyle Poyrazköy’de arama yaptılar. Oysa duruşmada polisler ellerinde bir kroki olmadığını söylediler. Fakat aramaya eşlik etmek için görev alan SAT personeli, bu krokiyi polisin elinde gördüğünü mahkemede açıkladı.

Söz konusu kroki dava dosyasında yoktu, ama 11 Kasım 2009’da Taraf gazetesinde ve Mehmet Baransu’nun Karargâh isimli kitabının 226. sayfasında vardı!

GAZETECİLİĞİ KİM BIRAKTI?

Mehmet Baransu’nun ve Taraf’ın haberciliğine dair daha pek çok şey okuyacaksınız Soner Yalçın’ın Samizdat’ında…

Örnekleri burada keselim ve Baransu’nun twitter’daki iddiasını yeniden anımsatalım: “2011’de gazeteciliği ya Soner Yalçın ya da ben bırakacağım.”

Biz de soralım o zaman: Gazeteciliği Soner Yalçın mı bıraktı, yoksa Mehmet Baransu mu? Ya da aslında Baransu hiç meslektaşımız olmadı mı?

Mehmet Ali Güller/Aydınlık Gazetesi

Odatv.com

soner yalçın mehmet baransu arşiv