"Şok mangası yok" diyen albay general oldu

FETÖ, askeri okul kamplarında kendinden olmayan öğrencilere işkence yaptı. O dönem askeri okulda yönetici olan albaya öğrencilerin şikayetine rağmen takipsizlik verildi. Şimdi o albay general oldu.

Şok mangalarını bilir misiniz?

Askeri okullarda FETÖ’cü olmayan öğrencilere uygulanan işkence yöntemlerinden biri.

Özellikle İzmir Urla’daki Menteş Askeri Kampı bu alandaki en meşhur olanı!

Hatta Menteş kampında öğrencilere yapılan baskı ve zulümlerle ilgili 2020 yılında iddianame bile hazırlandı. Bin sayfalık iddianamede 27 eski askeri okul öğrencisi “eğitim” adı altında uygulanan taciz ve kötü muameleyi anlattı, bu eğitimlerde yer alan subayları isim isim verdi.

2012 YILINDA BASKI YAPAN SUBAYLARI AÇIKLADILAR

Ama önce 9 yıl öncesine dönelim.

Yıl: 2012

Yer: Ankara

Askeri okul kamplarındaki baskıdan dolayı ayrılmak zorunda kaldığını söyleyen öğrenciler TBMM Dilekçe Komisyonu’na başvurarak bu durumun araştırılmasını istedi.

Öğrenciler, bu kamplarda yaşadıkları kötü muameleleri şöyle sıraladılar: “Uykusuz bırakma, yemek için üç dakika verme, sivil elbiselerle sürünerek eğitim yapma, komutanlardan okuldan ayrılması yönünde baskı görme, hırsızlık suçlamasıyla tehdit, çadırlarda üsteğmenlerden dayak.”

Komisyon öğrencilerin şikayetlerini inceledi ve o dönem bu okullardaki subaylara bu iddiaları sordu.

ALBAY: “ÖĞRENCİLER YALAN SÖYLÜYOR”

O dönem Kara Harp Okulu Öğrenci Alay Komutanı Albay, “Şok mangasını” okuldan ayrılmak isteyen ama ailelerine bu durumu açamayan öğrencilerin uydurduğu kavram olarak tarif etti. O Albay, “Belirli bir düşünceye sahip askeri öğrencilere ayrım yapıldığı iddiasının doğru olmadığını” söyledi.

Yani Albaya göre okuldan atılan öğrencilere baskı yapanlar Fetullahçılar değildi. Öğrenciler askeri disipline dayanamıyordu!

O gün bu öğrencilerin feryadını kimse duymadı. Ta ki 15 Temmuz darbe girişimine kadar.

TSK içindeki FETÖ’cülerin darbe girişimi bastırıldıktan sonra eski defterler de açıldı.

2012 yılında seslerini duyuramayan FETÖ mağduru askeri öğrencilerin şikayetleri yeniden gündeme geldi.

Hepsi teker teker dinlendi. Şikayetçilerin dilekçesi alındı yapılan soruşturma davaya dönüştürüldü.

ALBAY SORUŞTURULDU: TAKİPSİZLİK

O davada, Meclis komisyonuna “Şok mangası yok. Öğrencilerin uydurması!” diyerek Fetullahçıları koruyan Albay yeniden karşımıza çıktı.

Askeri öğrenci şikayetinde Alay komutanı albayın yönetiminde yapılan baskıları şöyle tarif edecekti: “Kamp bitip okula tekrar döndüğümüzde akıl almaz uygulamalar başlamıştı. Ortada hiçbir neden yokken cezalar vermeye başladılar. Şok mangasından sorumlu üsteğmenler kendi inisiyatiflerini kullanarak hafta sonu izinlerimizi iptal ediyorlardı. Bizleri yıldırmak amacıyla sistemli olarak üzerimizde baskı kuruyorlardı. Bu sebeple hafta sonları okul dışına çıkamıyordum. Bir dönem içerisinde üç ay beni dışarı bırakmadılar. Sürekli olarak aşağılayarak ceza üzerine ceza veriyorlardı.”

YAŞ’TA GENERAL YAPILDI

Peki bu albaya ne oldu?

Hakkında o kadar çok şikayet var ki savcılık soruşturma başlattı. Zaten Menteş iddianamesinin yedi yerinde de adı geçiyor.

Ama…

Soruşturma 2019 yılında tamamlandı.

Sonuç: Kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi.

Şimdi gelelim asıl konumuza, o albay şimdi ne yapıyor?

Hala görevde olduğu için o kişinin adını veremiyorum. Ama ufak bir bilgi vereyim o albay Yüksek Askeri Şura kararıyla rütbeler aldı. Şimdi general!

Peki general hakkında açılan soruşturma bu iddialara rağmen nasıl takipsizlikle sonuçlandı?

Çok soru var ama yanıt veren yok!

Can Özçelik

Odatv.com

"Şok mangası yok" diyen albay general oldu - Resim : 1"Şok mangası yok" diyen albay general oldu - Resim : 2"Şok mangası yok" diyen albay general oldu - Resim : 3"Şok mangası yok" diyen albay general oldu - Resim : 4

TSK YAŞ albay Askeri okul şok mangası general arşiv